‘Coalitie steelt groene dak van GroenLinks’

De coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA willen kennelijk met de gaan eer strijken voor het allang door GroenLinks gedane voorstel zogenaamde ‘groene daken’ te creëren in Amstelveen. In die trant reageert GroenLinks-raadslid Hans Koot op door de coalitie gestelde schriftelijke vragen over de groene daken aan B&W. Het is volgens de fractie niet waar dat bij de behandeling van de diverse aan het milieu gerelateerde nota’s het groene dak niet aan de orde kwam, zoals de vragenstellers suggereren.

“Wij hebben wethouder Pols een kant en klaar voorstel, inclusief een plan van aanpak, aangeboden bij de behandeling van het bestemmingsplan Noordwest door de raad. Want groene daken zijn goed voor het milieu, het klimaat, schone lucht en water," zegt Koot. “De wethouder zegde ons toe te zullen bestuderen. Dat de coalitie ons voorstel nu overneemt, is beter laat dan nooit.” Bij de behandeling van het waterplan Amstelveen bracht GroenLinks het voorstel opnieuw in.  De fractie zou het op prijs hebben gesteld als de coalitie wat dit plan betreft samen met andere partijen was opgetrokken.  

Groene (begroeide) daken houden regenwater vast en voorkomen riooloverlast en water op de straat. Daarop heeft Hans Koot ook bij de behandeling van het rioolplan opnieuw gewezen. “Wethouder Tabak heeft toen toegezegd die preventieve maatregel uit te zoeken,” zegt Koot. "Wij zijn blij dat de coalitie nu ons voorstel ondersteunt met schriftelijke vragen. Maar zij heeft wel een selectief geheugen en behoefte aan een leesbril. Ik denk dat ze de commissie- en raadsverslagen niet goed hebben gelezen en bij de inbreng van GroenLinks even naar rechts keken. Ik ga ervan uit dat het college, en zeker de wethouders Pols en Tabak, ons voorstel erbij pakt bij de beantwoording van de coalitievragen.” 

Het plan voor groene daken komt volgens Koot oorspronkelijk uit Tilburg en wordt in steeds meer gemeenten uitgewerkt en gestimuleerd.

Lees ook:Ook BBA claimt ‘groene daken’
Lees ook:Meer ruimte voor groene daken
Lees ook:Gele kaart van groene fractie voor Levie
Lees ook:Coalitie wil groene daken voor opvang regen
Lees ook:Subsidie groen dak nu veel soepeler

4 reacties op “‘Coalitie steelt groene dak van GroenLinks’

  1. David de Jong

    Och, we kunnen altijd redetwisten over wie de was met groene daken. In ieder geval heeft BBA in vorige collegeperiodes voorstellen gedaan om onder andere de gemeentewerf van groene daken te voorzien. Het Amsterdamse Jan van Galen zwembad was voordat Tilburg er mee kwam al voorzien van een groen dak en groene zijgevels wat een fraai aangezicht heeft. Het is leuk dat iedereen nu op een lijn met groene daken zit.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans Koot

    Beste David,

    Het gaat natuurlijk niet om slechts een groen dak op een gemeentewerf. Groene daken zijn al eeuwenoud. Het voorstel van
    GroenLinks gaat om in grote mate de aanleg van groene daken bij de mensen thuis te stimuleren. Dat is dus iets meer dan de suggestie van een groen dak. Daarin zit het verschil en komt er een substantiele bijdrage aan het leefmilieu.

      /   Beantwoorden  / 
  3. David de Jong

    Hans Koot: je moet ergens beginnen. Ik geloof bij dit onderwerp in evolutie, niet in revolutie. Voorbeeld doet volgen. Denk/hoop dat we het best wel eens zijn hierover :-)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Marcel van Koekenberg

    Geachte / Beste Hans Koot en Mw. Van Gent (2e Kamerlid) ik sta volledig achter uw streven om ook de “kleine” golfbaan tegen te houden.
    U heeft mijn stem bij de komende verkiezingen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.