Ruim 4000 ‘Bos-bomen’ gekapt voor A9

A_damBos_MG_1618Ruim vierduizend nomen moeten worden gekapt in het Amsterdamse Bos, in verband met de verbreding van de A9 Dat heeft Amsterdam laten weten. Hoewel volledig Amstelveens grondgebied is het Bos privaatrechtelijk van Amsterdam. De gekapte bomen worden overigens gecompenseerd door herbeplanting, maar onduidelijk is of daarvoor dan even oude bomen als de gesneuvelde exemplaren worden gebruikt.

De verbrede weg wordt aangelegd door het Rijk, dat € 1,8 miljoen voor het gedeelte door het bos beschikbaar stelt. Het zegt aantasting ervan zoveel mogelijk te willen voorkomen. Er is een inrichtingsplan gemaakt.

Voordat de werkzaamheden aan de weg in het Bos beginnen, wordt een soort groen decor aangelegd, met 1200 bomen om de verbreding een beetje daarachter te laten plaats vinden. In het ‘decor’ komen ook planten, struiken, water, paden en bruggen. Het wordt eigenlijk een nieuw stuk bos. Na de verbreding komen er drieduizend bomen bij. Binnenkort komt er nog een informatiebijeenkomst voor bezoekers en gebruikers van het Bos, meldt Amsterdam.

 

 

Lees ook:VVD en D66: ‘Aantasten Meanderpark al compenseren’
Lees ook:D66: ‘burgers laten meepraten en groen sparen bij plan A9′
Lees ook:Storm kostte 200 Amstelveense bomen
Lees ook:Compensatie voor 6100 gekapte bomen A9
Lees ook:Gevaarlijke bomen in Westwijk vervangen

3 reacties op “Ruim 4000 ‘Bos-bomen’ gekapt voor A9

  1. Robert van Waning

    Genieten van stilte en schone lucht is in het Amsterdamse Bos sowieso nauwelijks sprake vanwege al het vlieg- en autoverkeer dat er over- en doorheen raast en roet. Waar die 4.000 bomen stonden, rijden straks (vracht) auto’s. Dat verlies aan areaal wordt niet gecompenseerd.

    Dat ‘decor’ is in feite een cache-misère’. (Oud)voorlichters kunnen narigheid altijd mooi verpakken. Daarom wordt het dubbele verkeersplein bovenop de A9 ter hoogte van het Stadshart nog altijd als een groengebied gepresenteerd.

    “Voorlichters zijn oplichters,” zei iemand. Was dat Rob Oudkerk? Hij kan het weten..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Een snelweg dwars door een bos geeft al aan dat de waarde van ‘natuur’ door sommigen zeer betrekkelijk wordt gevonden. Asfalt en natuur horen op geen enkele manier bij elkaar. Wat dat betreft zouden we in een berglandschap moeten wonen, zoals in Frankrijk en Spanje. Daar gaan ze wel wat selectiever om met het plempen van asfalt, waant een weg aanleggen is daar veel intensiever en duurder.

      /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

    “soort groen decor aangelegd, met 1200 bomen om de verbreding een beetje daarachter te laten plaats vinden. In het ‘decor’ komen ook planten, struiken, water, paden en bruggen. Het wordt eigenlijk een nieuw stuk bos. Na de verbreding komen er drieduizend bomen bij.”

    Heerlijk om te zien hoe men alles weer in het reine probeert te brengen.

    Dus niks aan de hand, doorlopen mensen(?)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.