D66: ‘burgers laten meepraten en groen sparen bij plan A9′

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

De bevolking moet volop mee kunnen praten over de plannen met de A9 en het groen mag zo weinig mogelijk aan de verbreding van de weg worden opgeofferd. Dat vindt D66. De fractie gaat daar bij de behandeling van het betreffende voorstel van B&W op hameren, heeft zij al aangekondigd.

Zoals bekend komt er geen tunnel, maar wordt de verbrede A9 verdiept – en over 250 meter (in het Oude Dorp) overkapt – aangelegd en voorzien van geluidsschermen.  D66 zegt zich daar in grote lijnen wel mee te kunnen verenigen, maar pleit voor zo min mogelijk schade voor de omgeving bij de uitvoering van het plan.

Rijkswaterstaat en  gemeente moeten de weg en bijbehorende verkeersafwikkeling zo goed mogelijk inpassen in de stad, vindt de fractie. Vooral bij de manier waarop dat gaat gebeuren, wil D66 de burgers zoveel mogelijk betrekken. Daarbij gaat het volgens fractievoorzitter Maaike Veeningen over zowel de manier waarop de gemeente met hen communiceert als over hoe men inspraak krijgt over de overkapping bij het oude dorp.

De partij maakt zich ook zorgen over het groen. “De bouw van de weg gaat een deel van het Meanderpark aantasten. En de groene geluidswering wordt vervangen door nieuwe en deels hogere schermen.  Het duurt jaren voordat dat de groenkwaliteit weer op het niveau is van voor de verbreding,” zegt Veeningen. “Wij zijn met andere partijen in gesprek over maatregelen om het groen in Amstelveen op peil te houden. Wij willen dat hier een goede oplossing voor wordt gevonden.”

D66 heeft zich altijd uitgesproken tegen een verbreding van de A9 zonder compenserende maatregelen voor de grotere overlast door geluid en op het gebied van de luchtkwaliteit. “Omdat een tunnel door veranderde economische omstandigheden niet meer haalbaar was, werd zoeken naar een alternatief de enige weg voorwaarts. Die onderhandelingen heeft het huidige college volgens ons goed gedaan”, zegt Veeningen.

“Het plan biedt kansen, maar is niet ideaal. Het biedt kansen voor de bereikbaarheid van het centrum, het aaneensluiten van het oude dorp, schone lucht voor de kinderen van de Piet Hein school en het laten verdwijnen van onze eigen Amstelveense muur, die nu met geluidsschermen van 10 meter hoog door onze stad loopt. Maar er kleven ook nadelen aan. Bijvoorbeeld voor de bewoners van de F.A. Van Hallweg die vier jaar lang een scherm recht voor hun huis krijgen als de weg wordt aangelegd. Ook voor bewoners aan de Meander is er een keerzijde. Zij zullen een deel van het park zien verdwijnen. Daarom pleiten wij voor compensatie van het groen dat verloren gaat. En waar mogelijk moeten onze inwoners bij de uitwerking van de plannen worden betrokken.”

 

 

Lees ook:Ruim 4000 ‘Bos-bomen’ gekapt voor A9
Lees ook:GroenLinks wil onderzoek ándere A9
Lees ook:Minder geluid A9 thuis te bekijken
Lees ook:VVD en D66: ‘Aantasten Meanderpark al compenseren’
Lees ook:‘Overkapping A9 Oude Dorp brengt AV-ers bij elkaar’

Eén reactie op “D66: ‘burgers laten meepraten en groen sparen bij plan A9′

  1. anti-natuurverwoesting

    Goed idee. Lekker mee laten praten die mensen, je oren dichthouden en gewoon het besluit nemen dat je al van plan was te nemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.