Oud-burgemeester Rijnders (97) overleden

Oud-burgemeester Dirk Rijnders van Amstelveen is op 97-jarige leeftijd overleden. Zaterdag 11 november vond de crematie plaats. Tijdens burgemeesterschap groeide Amstelveen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw van dorp naar stad. Volkshuisvesting was zijn passie.

Rijnders trad in mei 1955 aan als burgemeester, na dat eerder in enkele kleinere gemeenten te zijn geweest. In 1971 aanvaardde hij een functie in de directie van projectontwikkelaar Bredero. In 1954 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau op grond van zijn verdiensten gedurende en na de watersnoodramp van 1953. In 1965 werd hij bevorderd tot officier in die orde en bij zijn afscheid in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In de periode Rijnders veranderde de naam van de gemeente van Nieuwer-Amstel in Amstelveen. Uit zijn tijd dateert ook de brede, opvallende ambtsketen.

Toen Rijnders vertrok telde het voorheen voornamelijk agrarische en welgestelde dorp 70.000 inwoners. De woningbouw was er in ijltempo van de grond gekomen, mede doordat Amstelveen daarvoor gebruik maakte van aan Amsterdam verstrekte contigenten. Het gevolg daarvan wasdat Amsterdamse woningzoekenden ook in Amstelveen een woning konden krijgen. Uit die tijd dateert de massale overloop van Amsterdammers naar de toen ontwikkelde wijken Bankras, Kostverloren en Groenelaan. Rijnders droomde van een gemeente van 100 duizend tot 200 duizend inwoners. In zijn vsie zou er wel eens tot aan de Nesserlaan kunnen worden gebouwd. Er werden ook al diverse plannen voor een omvangrijke schouwburg annes cultureel centrum ontwikkeld, maar de uitwerking daarvan liet langer op zich wachten dan de bedoeling was.

Zijn bestuurlijke stijl was nogal dominant en autoritair. De raadsvergaderingen duurden dikwijls tot diep in de nacht. Rijnders had gewoonte tijdens de speeches van raadsleden tekeningen te maken, om vervolgens de plannen van het college van B en W (waarop hij evident ook een zwaar stempel had gezet) door te drukken. Hij leek primair de manager van de BV Amstelveen dan burgervader en ontwikkelde goede contacten met het bedrijfsleven. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot ereburger en ‘sloeg’ het personeel hem tot Ridder Dirk de Eerste.

Aan het begin van de begrotingsvergadering herdacht de gemeenteraad hem vorige week met enkele ogenblikken stilte, na een door burgemeester Van Zanen uitgesproken In Memoriam. Van Zanen had hem recent nog bezicht in Eindhoven.

Lees ook:85.000ste inwoner ingeschreven
Lees ook:Gemeente ziet 17 jaar Dirk Rijnders over ´t hoofd
Lees ook:De brillen van vijf Amstelveense burgemeesters
Lees ook:Maandag info A9 in Oude Dorp
Lees ook:Amstelveen heeft nu 80.000 inwoners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.