De brillen van vijf Amstelveense burgemeesters

16506_fullimage_Boekomslag_burgemeesters_270_270x150[1]Dat Amstelveen tegenwoordig een Stadshart heeft, zou burgemeester Rijnders niet hebben verbaasd. Hij wilde niets liever dan van het dorp, waaraan de term Oude Dorp nog herinnert, een stad maken. Rijnders is de eerste burgemeester die aan de orde komt in het boekje ‘Burgemeesters van Amstelveen’, in opdracht van de net uit die functie vertrokken Jan van Zanen geschreven door Mariëtta Nollen.

Zij is romanschrijfster, maar wist in het boekje blijkbaar redelijk de afstandelijkheid van de historica te bewaren. Daarom ontbreken misschien veel sappige details uit de analen van voorbije colleges van Burgemeester en Wethouders. Zoals – om maar wat te noemen – de verhouding die een wethouder kreeg met de vorige gemeentesecretaris, wat het werken voor Van Zanens voorganger Harry Kamphuis niet simpeler maakte. Beide verliefden konden gewoon en ongestoord aanblijven.

Onder Rijnders – die lagere medewerkers on vergelijkbare liefdes ontsloeg – was zoiets vermoedelijk niet gebeurd, omdat de affaire inhield dat medewerkers die zich bij hun hoogste ambtelijke baas wilden beklagen over de wethouder dat deden bij iemand die met haar in bed lag. In Uithoorn werd een vergelijkbare situatie ooit landelijk nieuws en leidde onder openbare politieke druk tot aftreden van de wethouder. Maar in Amstelveen blijft zoiets, hoewel de hele gemeenteraad ervan wist, blijkbaar onder het tapijt. Het feit dat zulke dingen ook het boek niet haalden, komt waarschijnlijk mede doordat het accent op burgemeesters en niet op wethouders ligt.

Na Rijnders, die ervan uit ging dat Amstelveen naar 100.000 inwoners (mogelijk zelfs 200.00) zou groeien, de raad er voorzichtig op voorbereidde dat de Bovenkerkerpolder zou worden volgebouwd en van 1955 tot 1971 als een nogal autoritaire vorst regeerde,  kwamen er andere burgemeesters in andere tijden. Rijnders vertrok naar het bedrijfsleven. Zijn opvolgers ontdekten dat het dorp niet zo gemakkelijk een echte stad werd als Rijnders voor ogen had. Zodat het Stadsplein nog steeds een ramp is en het Oude Dorp steeds meer opnieuw voor de inwoners de trekpleister van de gemeente wordt.

Het boek verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de gemeentenaam Amstelveen (was voorheen Nieuwer-Amstel) en is verkrijgbaar bij de lokale boekwinkels Venstra en Blankevoort, de Vereniging Historisch Amstelveen en aan de balie van het raadhuis. Het werd in de beperkte oplage van 400 exemplaren uitgegeven door de gemeente.

Burgemeester Jan van Zanen schreef een voorwoord en daarna passeren al zijn voorgangers tussen 1955 en 2005 de revue. In het boek geven vijf burgmeesters – Beelaerts van Blokland. Oarles van Ufford, Van Diepen, Harry Kamphuis en Van Zanen – hun visie op 50 jaar Amstelveen. Er vonden gesprekken met hen plaats, maar uitvoerig zijn verder het archieven en over de stad verschenen boeken geraadpleegd.

‘Een beetje geschiedenis, een beetje biografie, een vleugje fictie en her en der een anekdote’, vat de gemeente in een persbericht de inhoud samen. ‘De verhalen van de burgemeesters geven de geschiedenis van Amstelveen kleur. Een interessante tijd tegen de achtergrond van wederopbouw, flowerpower, de Koude Oorlog en het einde daarvan, vrouwenemancipatie, Paars en de polder, digitalisering en globalisering.’ De keuze van de kleur was aan de schrijfster. En misschien aan Jan van Zanen. Het boek (192 pagina’s) kost € 14,95.

 

Lees ook:Burgemeester Van Zanen geïnstalleerd
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:85.000ste inwoner ingeschreven
Lees ook:Oud-burgemeester Rijnders (97) overleden
Lees ook:Burgemeester klaar voor trouwerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.