Raat kwam over de brug in bos…

Raat (rechts) en Middelbeek

Raat (rechts) en Middelbeek

“Wij zijn blij dat wethouder Raat niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk over de brug komt”, zei woensdagmorgen manager Evert Middelbeek van het Amsterdamse Bos. Dat ligt weliswaar op Amstelveens grondgebied, maar wordt beheerd door Amsterdam. Juridisch gezien is het publiekrechtelijk van Amstelveen en privaat rechtelijk van Amsterdam. Maar Amstelveen droeg eerder een miljoen bij aan het onderhoud en Raat kwam nu met een symbolische cheque van tien mille voor enkele houten bruggen, die door de gemeente op de lokale monumentenlijst zijn gezet en daarmee subsidiabel werden.

Jaarlijks komt dat bedrag voor de bruggen op tafel. Maar de symboliek reikt in feite verder, legde de wethouder uit, die vergezeld door zijn twee honden naar het Bos was gekomen, waar hij trouwens elke ochtend vroeg met zijn viervoeters is te vinden. Vooral de laatste jaren wordt er heel goed samengewerkt met de hoofdstad, waar Raat voordat hij zelf wethouder werd, werkte als woordvoerder van onder anderen in die functie daar actieve mensen als Aboutaleb (nu burgemeester van Rotterdam)  en Lodewijk Ascher ( nu vice premier).

A9

Amstelveen kon de steun van onder meer Amsterdam goed gebruiken om het contract over de A9 open te breken. De gemeente zou namelijk honderd miljoen euro aan een tunnel voor die weg bijdragen, waarvoor het geld bij nader inzien volgens Raat niet aanwezig was. “De financiering was gebaseerd op drijfzand. Bij de toenmalige wethouders en nu bewindslieden Lodewijk Asscher en Eric Wiebes, ben ik toen om hulp gaan vragen”, legt Raat vandaag op zijn blog uit. De noodkreet in de richting van Amsterdam bleef niet zonder resultaat, wat hem betreft. De grote buurgemeente steunde het open breken van het contract. En van de tientallen miljoenen die de gemeente aldus bespaarde, kon wel een miljoentje voor onderhoud van het Bos af. Zeg maar als blijk maar tegenprestatie in de cadeausfeer.

ISA

De hoofdstad helpt Amstelveen nu ook met de uitbreiding van de International School of Amsterdam aan de Sportlaan, die uit zijn huis groeit en belangrijk is voor het internationale bedrijfsleven in de regio. Er wordt op alle mogelijke manieren samengewerkt, constateerden Raat en Middelbeek, staande bij een van de oudste, uit de dertiger jaren daterende houten monumentale bruggen (brug 519) in het Bos. “Die zijn heel onderhoudsgevoelig”, wist Raat, ook al op basis van het ouderlijke houtbedrijf waarmee hij in Zutphen opgroeide.

Volgend jaar wil Raat ter gelegenheid van het verstrekken van de jaarlijkse subsidie aan het Amsterdamse Bos uit het gemeentelijke monumentenfonds bij een eveneens unieke brug een symbolische cheque overhandigen in het bijzijn van onder meer Wiebes, zei de wethouder.

 

 

 

 

 

Lees ook:Gemeente wil van 52 bruggen in bos monumenten maken
Lees ook:Henk Luijken wint met ‘afvalgedicht’
Lees ook:Tien bomen bij Bos dankzij Boomfeestdag
Lees ook:Dit jaar 30 mille subsidie gemeentelijke monumenten
Lees ook:Park Golf: 27.5 mille voor uitkijkpost Urbanuskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.