Portretten Julia Winter in Jan van der Togt

 Mothers and Daughters 2013 140 x 110 x 6Van zaterdag 9 april tot en met 22 mei 2016 toont Museum Jan van der Togt portretten van Julia Winter.

De van oorsprong Russische kunstenares Julia Winter (1965) legt in haar werk op een poëtische manier verbindingen tussen beelden, objecten en materialen, en creëert telkens nieuwe betekenislagen.

De expositie wordt zaterdag geopend door Caroline L. van Weringh.

In de gelaagdheid speelt de factor tijd een belangrijke rol. Niet in de betekenis van meetbare tijd, maar vooral de tijd als gevolg van herinnering, als een langzaam proces waar op een intuïtieve en psychologische manier fenomenen en gebeurtenissen worden verwerkt en omgezet in een nieuwe verbeelding.

Hierbij gaat Winter er vanuit dat onze perceptie op het verleden voortdurend wordt beïnvloed door onze ervaringen en onze vooroordelen.

In haar fotografische ‘dubbelportretten’ presenteert Winter foto’s van twee personen in lagen over elkaar. De ene laag is een transparante foto van een persoon op glas die een dialoog aangaat met een daaronder gelegen portret op papier. In beide gevallen worden de fotografische beelden met verf bewerkt of worden attributen toegevoegd. In de dialoog en de bewerking ontstaat een poëzie waarin heden en verleden of mannelijk en vrouwelijk een rol kunnen spelen. Met deze ‘crossovers’ toont Winter hoe beelden in historische en culturele zin veranderlijk kunnen zijn.

 

 

 

 

Lees ook:Workshop zelfportretten maken voor kinderen
Lees ook:Taxatie werken Anton Heyboer in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Braziliaanse uitbundigheid onder A9-viaduct
Lees ook:Voorstelling over winter en sneeuw in Poppentheater
Lees ook:‘De Ontsnapping’ & Ladies Night in bios

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.