‘De Stier’ weg uit Broersepark

‘De Stier’gaat uit het Broersepark verdwijnen. Het beeld ‘Hommage à un Torero’ van André Schaller kan niet langer aan de openlucht worden blootgesteld, wegens de kwetsbaarheid van het materiaal (plaatijzer). De eigenaar, het Instituut Collectie Nederland (voormalige Rijksdienst Beeldende Kunst) wil het beeld voor verder verval door weersinvloeden behoeden.   Het stond bijna vijftig jaar buiten en is herhaaldelijk gerestaureerd en gerepareerd. De sokkel van de stier blijft achter voor een ander kunstwerk. De commissie beeldende kunst zal hierover advies uitbrengen. ‘De Stier’ kwam in 1959 naar Amstelveen voor een tentoonstelling in Aemstelle. Het beeld viel toen zo in de smaak dat werd besloten het een plaats te geven in het Broersepark. Het beeld stond eerdt bij de parkingang aan de Molenweg, maar werd voor het Indiëmonument verplaatst naar de Parklaanzijde. 

Lees ook:Wisselende beelden op sokkel in Broersepark
Lees ook:Politie schiet stier dood op Aelbrechtlaan
Lees ook:Rob Vrijen in kunstadviescommissie
Lees ook:Scholieren kunnen kijkje nemen in kunstateliers
Lees ook:Beeld ‘Monsieur Hulot’ in Stadstuinen

12 reacties op “‘De Stier’ weg uit Broersepark

  1. C Verweij-Schellingerhout

    Geachte heer/Mevrouw,

    Ongeveer 50 jaar geleden hebben mijn vriendin en mijzelf een foto gemaakt voor de stier in het Broersepark in Amstelveen.
    We hadden het plan nu weer een foto te maken,dus toogen wij naar het park maar helaas stier weg!
    Maar we geven niet op en ik heb de gemeente gebeld konden mij niet direct helpen zou er nog over terug gebeld worden.
    We weten wel dat hij nog bestaat,kunt u ons helpen?
    Het laat ons niet los het leek ons zo leuk 50 jaar later alsnog een foto te maken,

    Met spanning wachten wij u reactie af,

    Vriendelijke groeten,

    Ciska Verweij- Schellingerhout
    Roelie Helmans-Dirks

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ik zal het onderzoeken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        Ah, alweer een uitbreiding van je (scheld) woordenschat. Je blijft maar vooruit gaan, zeg. Hartelijk gefeliciteerd. Waarom zoek je trouwens geen site waar wel alles goed wordt nagetrokken. Ik zou aan zo’n blogje als deze – ver onder jouw niveau – geen tijd en aandacht meer besteden. Als ik jou was. Maar ja, inderdaad, ik ben jou niet. En als treiteren je hobby en tweede natuur is, ja wat moet je dan. Ik vind het een beetje zielig, maar dat zal wel komen doordat ik natuurlijk veel minder verstand heb dan jij.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Jij pakt uit, zonder enige onderbouwing, blijft met je scheldpartijen in algemeenheden steken. Waar blijft jouw feitelijke onderbouwing van alles waj je roept dan wel. Het blijft allemaal op het niveau van welles-nietes. En dan ook nog onder allerlei schuilnamen. Nogmaals: wie is nou de echte lafbek?

            /   Beantwoorden  / 
        2. Johan Bos

          Nee hoor, ik onderzoek niks over deze kwestie. Aan de feiten in het bericht mankeert niets, maar iemand wilde iets uit het archief van de gemeente hebben. Dat verzoek heb ik even doorgestuurd. Beter lezen wat er staat, niet wat er niet staat.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      De afdeling communicatie van de gemeente liet mij weten het voor u te zullen uitzoeken en contact met u op te nemen. Hoofd van die afdeling is Han van Wel.

        /   Beantwoorden  / 
    3. Johan Bos

      Ik kreeg van de gemeentelijke afdeling communicatie inmiddels de volgende melding:

      ‘De stier bestaat ook, maar is enkele jaren geleden naar de rechtmatige eigenaar terug gegaan.
      En dat is het Instituut Collectie Nederland (de vroegere Rijkscollectie) en vermoedelijk staat het beestje op stal in Rijswijk. Omdat de stier destijds plaats moest maken voor het Indiëmonument, werd het verplaatst; maar omdat het ook eigenlijk een binnenbeeld was (ijzer) en door de weersinvloeden achteruit ging moest het terug om te worden gerestaureerd en geconserveerd. Het beeld wordt niet meer uitgeleend.’

        /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Meneer Bos, nou u toch op zoek bent naar verloren schatten van de Amstelveense beldende kunst. Waar bevinden zich thans:
    Dat beeld van dat varkentje (aan het Binnenhof, kan dat zijn?)
    Die actrice die dankbaar, een bos bloemen in de hand, het applaus van het publiek in ontvangst neemt, voorheen bij bioscoop Oscar?
    De worstelaars?
    De venus van milo die ooit aan de Keizer Karelweg stond aan het vijvertje achter het Cobra-museum.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ik zag het vragen, maar dat kunt u zelf ook doen bij de gemeente natuurlijk.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        Ik kreeg van de gemeente dit bericht:

        ‘Het is zo eenvoudig.
        Het zwijntje/varkentje staat nog steeds op dezelfde plek in het Binnenhof, voor de Hema; de actrice staat voor de Schouwburg, niet ver van de plek waar ze ooit stond; worstelaars moeten Judoka’s zijn en juist ja, die staan nog steeds op dezelfde plek op de KKweg , en de baadster is ook nooit van haar plek weggeweest.’
        Misschien toch handig er op te wijzen dat op de gemeentelijke site een kaart is te vinden met daarop alle beelden in Amstelveen.
        Of fungeer ik nu weer teveel als doorgeefluik? Ik geef daarmee dan in elk geval wel feiten door al zult u het wel betreuren dat die stroken met de gemeentelijke voorlichting. Maar ik kan er feitelijk – helaas voor u en anderen – niet anders van maken…

          /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Ach, dat is dan een kleine wederdienst die u mij kunt doen in ruil voor de omstandigheid dat ik laatst uw column over D66 heb gecorrigeerd. Tot twee keer toe.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Zolang het om de weergave van onomstootbare feiten gaat bent u, binnen het gilde van Amstelveense sjoernalisten althans, inderdaad eenzame klasse. Zodra echter een bepaalde waardering of afkeuring wordt ingevlochten in de berichtgeving, rijdt u af en toe wel eens een scheve schaats. Niet meer zo scheef als vier jaar terug, maar Olympisch goud zult u er niet mee winnen :-)

    Dank voor uw bemiddeling in dezen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.