‘Wekelijkse koopzondag schaadt leefbaarheid’

Als alle winkels elke zondag open mogen, is dat een ramp voor bewoners van gebieden met een parkeervergunningen, zoals in het Stadshart. Die kunnen dan geen bezoek meer ontvangen. Dat is een van de veelgehoorde klachten uit die gebieden. Op aandringen van vooral de VVD bereiden B&W een beleid voor dat wekelijkse koopzondagen mogelijk maakt. Wettelijk kan dat in steden met een evident toeristisch karakter. De VVD vindt dat Anmstelveen zo’n toeristische trekpleister, wat kennelijk moet blijken uit het doorgaans uitgestorven Stadsplein, ook wel het saaiste plein van Nederland genoemd. Tegen de wekelijkse koopzondagen zijn bijna honderd bezwaren bij de gemeente binnen gekomen. Volgens de in het Stadshart wonende Petra Viehoff-Tromp hebben B&W in hun voorstel – gevolg van een door de meerderheid van raad aangenomen amendement – het economische belang van de openstelling niet onderbouwd. Zij wijst er op dat het Centraal Planbureau onm een studie de economische effecten zeer discutabel acht.Verder zijn in de afweging van belangen niet die van de omwonenden meegewogen, zegt Viehoff. “In gebieden met parkeervergunningen zal de leefbaarheid sterk verminderen omdat het onmogelijk wordt zonder beperking bezoek te ontvangen,” schrijft zij aan het college. Volgens haar hebben woonwijken rond het Stadshart voldoende parkeerplaatsen voor eigen gebruik en wordt door bezoek van de bewoners daar geen parkeeroverlast veroorzaakt. Met de donkere dagen rond kerst voor de deur, die normaal gesproken extra sociaal verkeer aantrekken, wordt het een ramp voorspelt zij. “Bij de vergunninghouders is dit al een probleem, omdat alleen op kooploze zondagen bezoek nog vrij te ontvangen is. Dat wordt nu geheel onmogelijk gemaakt door het plan van alle zondagen koopzondag te maken. Dat geeft een nog grotere sociale verarming bij de mensen in de parkeervergunninggebieden.”

Volgens Viehoff weten veel ambtenaren niet dat bewoners in vergunninggebieden verplicht zijn ook op koopzondagen hun bezoekerskaart te gebruiken. Zij vraag zich af of dat aan de aandacht van het college is ontsnapt bij het maken van de plannen. Wat de Stadshartbewoners betreft is 18 koopzondagen royaal voldoende. Overigens zijn ook SP, ChristenUnie en CDA tegen koopzondagen. Pikant daarbij is dat verantwoordelijk wethouder Groot een CDA-er is, die nu de plannen uitvoert. In het college van B&W is alleen Jacqueline Koops (wethouder van de ChristenUnie) tegen.  “Verruiming van de winkeltijden heeft zware negatieve gevolgen voor de leefbaarheid in de woonwijken in en rond het Stadshart. En voldoende positieve economische effecten zijn niet aantoonbaar,” constateert Viehoff-Tromp.

Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:PvdA: strenge parkeercontrole op koopzondagen
Lees ook:ChristenUnie: wekelijkse koopzondag is geldverspilling
Lees ook:Collegecrisis door Stadshartplannen

3 reacties op “‘Wekelijkse koopzondag schaadt leefbaarheid’

  1. Peter

    Wat een eenzijdig stukje propaganda tegen… Geen woord over het feit dat de meeste inwoners voor de koopzondag zijn .

    Zet tenminste het kopje reclame boven dit soort schrijfsels dan weet de lezer waar het over gaat.

      /   Beantwoorden  / 
  2. ruud

    Hierbij aanvullend op eerdere reactie nog wat cijfers uit het koopstromenonderzoek 2011, terwijl de Amstelveners de meeste zondagen niet de vrijheid hebben om te shoppen maakte toch maar liefst een zeer ruime meerderheid van 71 % gebruik van de koopzondag in 2011.

    Dan kan een Johan Bos wel beweren dat “Wat de Stadshartbewoners betreft is 18 koopzondagen royaal voldoende” maar dat blijkt niet uit de cijfers…inderdaad slecht stukje propoganda tegen …

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kees de Kort

    Beste Peter hoe kom jij er in godsnaam bij dat de meeste bewoners VOOR zouden zijn? Al die overlast ….. De meeste bewoners zijn tegen, en zeker de duizenden bewoners vlak rondom het Stadshart. Wij houden ons hart vast !!! Voor foutparkeerders, schaderijders, die allemaal maar in de kleine straatjes van wijkjes rondom Stadshart willen laten rondrijden…..wanneer moeten wij nog bezoek uitnodigen? Hoe gastvrij voelt bezoek zich als het steeds euro’s uit moet vorken als ze al dichtbij kunnen parkeren? Dan laat je bezokers zich toch onwelkom vinden? Hoe met vrijwilligers? Even over leggen betekent even je portemonnee erbij moeten opentrekken. En dan wil Amstelveen dat mensen MEEEEER voor elkaar en de (tijdelijk) hulpbehoevenden gaan inzetten? en wie gaat dan al die parkeerkosten betalen voor vrijwilligers en mantelzorgers?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.