Eén supermarkt meer open op zondag

Bert de Pijper (CU)

Met de stemmen van SP, ChristenUnie, CDA en Ouderencombinatie (OCA) tegen heeft de gemeenteraad besloten de openstelling van winkels op zondag uit te breiden. In de strook ten noorden en zuiden van de A9, het zogenoemde middengebied van de stad, wordt één extra vergunning aan een supermarkt daartoe afgegeven. In totaal gaat het aantal op zondag van 16.00 tot 22.00 uur geopende supermarkten daarmee van vier naar vijf. Het is een beginnetje, want de meerderheid van de raad wil naar een complete wekelijkse koopzondag, waarop via een VVD-motie werd aangedrongen. Maar daarvoor is nogal wat voorbereiding nodig, melden B&W. Vooruitlopend daarop mag nu één supermarkt meer op zondag open. Het college stelde voor daarvoor een winkel in het middengebied in aanmerking te laten komen, om spreiding van het aantal vergunningen over de stad te krijgen. Raadslid De Pijper van de ChristenUnie verklaarde zich, zoals viel te verwachten, tegen elke uitbreiding van het aantal op zondag geopende winkels. De fractie is gewoon tegen koopzondagen en een 24-uurs economie en vindt dat de zondag een rustdag moet zijn voor gezin, recreatie en kerkgang. Henk Fokking van OCA sloot zich daarbij aan. De SP is tegen, omdat koopzondagen in haar ogen funest zijn voor kleine zelfstandige winkeliers.Het is overigens de vraag of wettelijk ooit een volledige wekelijkse koopzondag in Amstelveen mogelijk is. Daarvoor moet de gemeente kunnen aantonen een toeristische trekpleister te zijn. Volgens de VVD is dat mogelijk, maar in de motie kwam zij enige tijd geleden met nogal ridicule argumenten daarvoor. Zoals de markt, die in wijde omgeving geliefd en landelijk bekend zou zijn. Maar die wordt op vrijdag en niet op zondag gehouden….

Lees ook:ChristenUnie: wekelijkse koopzondag is geldverspilling
Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag
Lees ook:PvdA: strenge parkeercontrole op koopzondagen
Lees ook:Liberaal zijn is kleine winkeliers pesten
Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem

9 reacties op “Eén supermarkt meer open op zondag

  1. BVMB

    Dat zat er natuurlijk al lang aan te komen. Dus straks nog meer overlast in het weekend van bezoekers aan het Stadshart voor de Meander en direct omliggende parkeervergunninggebieden. Die uitbreiding van de koopzondagen zal ongetwijfeld ook een rol van betekenis spelen bij het zg. fiscaliseren (=plaatsen van parkeerautomaten voor betaald parkeren) van de parkeervergunninggebieden. Volgens de Parkeernotitie 2012 denkt de gemeente nog steeds dat er ook in het weekend vrije parkeerplaatsen zijn in de Meander,de Schilderswijk en Elsrijk die benut kunnen worden voor bezoekers van het Stadshart. Opnieuw een bewijs dat niemand van de Gemeenteraad kennelijk in het Stadshart woont en de parkeersituatie kent!
    Opnieuw een extra reden om volstrekt TEGEN HET PLAATSEN VAN PARKEERAUTOMATEN in de parkeerzones te zijn!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Wilma

    Erg jammer dat de gemeenteraad voor de zoveelste keer het belang van de bewoners over het hoofd ziet.
    - Want wie mogen opdraaien voor de kosten van de parkeerhandhaving op de momenten dat de winkels extra open zijn!
    - Wie kunnen er zo meteen nog minder bezoek ontvangen?
    (door de komst van de nieuwe parkeernota kunnen bewoners van vergunningen gebieden slechts 8 uur per week bezoek tijdens vergunningtijden ontvangen en nu komt daar ook nog een deel van de zondag bij).

    Ik ben bang dat de gemeente deze lasten bij de bewoners van het Stadshart gaat leggen.
    De meerderheid van deze raad toont weer eens aan geen feeling te hebben met de eigen inwoners.

    DIT KAN ECHT NIET!! WORDT WAKKER!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Greetje

    Het is een SCHANDE dat met 5 PAARKEERGARAGES OP 1/2 VIERKANTE KM.
    DE BEWONERS WEER GEPLAAGD GAAN WORDEN MET HET ONZALIGE PLAN OM ELKE ZONDAG DE WINKELS TE OPENEN. OMDAT ER ABSOLUUT NIET GEHANDHAAFD WORDT GAAN PARKEERDERS GEWOON OP HET MAAIVELD STAAN IN DE VERGUNNINGGEBIEDEN, TERWIJL DE BEWONERS DAAR DIK VOOR BETALEN.
    GEMAANTE zorg dat die mensen in de PARKEERGARAGES WORDEN
    G E D W O N G E N door een zeer streng HANDHAVINGSBELEID en laat niet onze argeloos spelende kinderen en ouderen de dupe worden van rondtuffende parkeerplaats zoekers. ZORG DAT DIE GARAGES EINDELIJK EENS VOL KOMEN!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rolf

    Het gaat de gemeente om het eigen belang en niet om het bewoners belang in het centrum van Amstelveen.
    De gemeente leidt en de bewoners lijden hetgeen wanbeleid is.
    Welke partij wil zich inzetten voor het belang van zijn/haar bewoners
    die aan alle gemeentelijke belastingen voldoen terwijl het profijt
    elders wordt geplaatst.
    De huidige wijze van handelen door de gemeente vind ik asociaal,
    op geen enkele wijze empatisch t.o.v. de bewoners van het stadshart.
    Ik het een grote SCHANDE wat hier plaatsvind. Gemeente, wanmneer
    houdt u rekening en luistert u, eens naar uw inwoners????

      /   Beantwoorden  / 
  5. Petra

    De bewoners tellen niet mee in het centrum, nog minder vrij bezoek mogen ontvangen, door meer koopzondagen en openstelling van winkels op zondag. Meer onrust in de wijk, zeker met de parkeermeters die er komen voor vreemdparkeerders, dus waar blijft ONZE ZONDAGSRUST?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jan Demming

    Op welke partij hebt u allen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gestemd?

      /   Beantwoorden  / 
  7. D.Stuurwold

    De vorige maand was er op koopzondag geen parkeerplaats te vinden tussen toren 1 en 2.
    Daar ik niet erg ver kan lopen heb ik mijn auto fout geparkeerd om toch nog thuis te komen.
    Ik ben vlak voor een prima controle en tegen meer openingstijden voor de winkels.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Willem

    De Schilderswijk, Meander, Elsrijk e.a. aanliggende wijken vormen de toeristische trekpleister met historische waarde in de toekomst. Het bijzondere aan de wijk is dat het de gemeente telkens lukt om de bewoners te slim af te zijn en hun plannen voor parkeerexploitatie telkens op behoorlijk slinkse wijze weet door te drukken. Bovendien zijn hier straks de parkeermeters aan 1 mio te bewonderen die voor een gigantisch gat in de parkeerbegroting zorgen, die dan weer door de bewoners verplicht wordt gedicht. Verder zullen in de wijk borden komen met tekst en uitleg over het wanbeleid van de gemeente op dit gebied.

    Beste gemeente: koopzondagen zijn wellicht niet tegen te houden en als we dat met z’n allen willen, prima. Maar is het niet fatsoenlijk om te zorgen voor maatregelen tegen de overlast (bv. parkeeroverlast, overlast bevoorrading enz.), die u op voorhand met belanghebbenden heeft besproken en waaruit een draagvlak voor de invoering van uw wens voor koopzondagen ontstaat? Dat lijkt mij wel. U bent er per slot van rekening voor de burgers en niet voor uzelf.

      /   Beantwoorden  / 
  9. D.Stuurwold

    Het gewoon niet te geloven, dat deze gemeente het op het punt van parkeren volledig laat afweten richting burgers.
    BURGERBELABGEN zal zijn naam moeten veranderen, want wie stemt er nou op zo’n organisatie?!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.