Liberaal zijn is kleine winkeliers pesten

Mr.Van Binsbergen (2e van rechts) met bestuursleden stichting

Kleine winkeliers die lid zijn van de VVD of op die partij stemmen, kunnen zich beter daarvan terugtrekken. De VVD heeft blijkbaar alleen iets met grote ondernemers. Zowel landelijk als lokaal, blijkt uit de respectieve standpunten over koopzondagen. Winkels kunnen wat de liberalen betreft niet lang en vaak genoeg open zijn. Zij kwamen daarom plaatselijk met het voorstel te streven naar een wekelijkse koopzondag. Of dat middenstanders nou tot een zevendaagse werkweek veroordeelt of niet. Het zal de VVD – evenals  D66, GroenLinks PvdA en Burgerbelangen (kleine ondernemers zijn blijkbaar geen burgers) – worst zijn. Landelijke wetgeving staat nu 52 koopzondagen nog toe als een gemeente zichzelf – of deel ervan –  tot toeristisch gebied verklaart. Dat kan door tegenstanders wel worden aangevochten. Maar in Den Haag lijkt met nu nieuwe wetgeving te willen, waardoor de gemeenten volledig autonoom kunnen beslissen. Toeristisch of niet. Vrolijke muziek in de oren van de VVD, treurmuziek in die van kleine ondernemers. Natuurlijk hoeven zij niet open, maar er is moed voor nodig tussen moordende concurrentie het dan maar af te laten weten.In Amstelveen komt wethouder Groot van Economische Zaken met een voorstel om een wekelijkse koopzondag mogelijk te maken, waartegen nota bene zijn eigen CDA altijd heeft gestreden. En dat doet die fractie nog steeds. Zijn collega  Jacqueline Koops (ChristenUnie)  in het college is tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen (nu 12). Volgens de Stichting tegen verruiming koopzondagen laten B&W in Amstelveen ‘stevige steken vallen met hun conceptvoorstel. In elk geval onder de nu nog bestaande wetgeving, vindt haar advocaat mr. Rudolf van Binsbergen van Wille Donker Advocaten in Alphen aan den Rijn, die een uitvoerige inspraakreactie naar de gemeente stuurde. “Amstelveen wil graag op economische gronden winkels op zondag de mogelijkheid bieden de deuren te openen, enkel en alleen omdat er andere steden in de regio zijn waarin dit ook mogelijk is”, zegt hij. Volgens hem is dat oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling. Hij vindt verder dat de belangen van van de diverse categorieën winkeliers niet zorgvuldig tegen elkaar afgewogen, waarbij hij dus vooral wijst op dat van de ondernemers met weinig of geen personeel.
In de gemeenteraad zijn overigens, behalve het CDA en de ChristenUnie, ook SP en Ouderencombinatie (OCA) tegen 52 koopzondagen, met steun van de individuele raadsleden Bot (Burgerbelangen) en Boomgaars (GroenLinks).

Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem
Lees ook:VVD en D66 willen wekelijks koopzondag
Lees ook:D66: snel koopzondagen dankzij nieuwe wetgeving
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag

11 reacties op “Liberaal zijn is kleine winkeliers pesten

  1. Ome Kees

    Ik moet de heer Bos volkomen gelijk geven. Kijk maar naar de hoeveelheid kleinere winkels die het Stadshart al heeft gehad sinds zijn treurige openstelling. Die zijn niet niet alleen weggegaan vanwege de uitknijphuren, maar vanwege de hoge personeelskosten. Die grote zaken kunnen voor een groot deel draaien op scholieren en studenten. Die andere werknemers werken er voor hun brood.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter

    Hoe vaker ik de stukjes van deze Johan Bos lees hoe vaker ik denk dat deze een (bestuurd)lid van die bijbelleesclub STVZ is… Precies dezelfde non argumenten en ongefundeerde beweringen en beschuldigingen die je zo vaak hoort van lieden uit de zwarte kousen hoek..

    Feiten zijn dat in Amstelveen een ruime meerderheid van de bevolking voor de koopzondag is, dat vele ondernemers voor zijn of het wel best vinden, en daaruit volgend zijn ook de politieke partijen voor… Liberaal zijn heeft niets te maken met kleine ondernemer pesten maar alles om op te komen voor de vrijheid van de individuele burger… Willen de SGP en steunlid Bos op zondag naar de kerk, prima dat is hun goed recht, zolang de 95 % Amstelveners die dat niet willen ook hun ding mogen doen..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      1. Ik heb geen enkel godsdienstig argument gebruikt, dus het verzet tegen de mij toegedichte zwarte kousen opvattingen, hangen nogal in de lucht. Over ongefundeerd gesproken.
      2. Op welk onderzoek is gebaseerd dat 95% van de Amstelveners een wekelijkse koopzondag wil? Ik ken dat niet.
      3. Het percentage voorstemmers in de gemeenteraad was aanzienlijk lager dan 95%, dus de relatie tussen de politieke en vermeende bij de burgers levende opvattingen lopen nogal uit elkaar.
      4. Ook veel kleine winkeliers hebben, op volledig economische en sociale (geen godsdienstige) gronden, bezwaar tegen wekelijkse koopzondagen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Jan Demming

      Mijn vader, een ‘kleine’ bakker in de provincie Gelderland, stemde samen met m’n moeder steevast VVD, er van uitgaande dat die partij zich inzette voor de middenstanders. Niet wetende dat daarmee grote bedrijven als Philips, V & D en Unilever mee bedoelt werd. En ook omdat de leider van de VVD destijds, de heer Toxopeus en de ‘onpartijdige’ commentator mr. G.B.J. Hilterman, zulke fijne stemmen hadden. Tja, het kan verkeren.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan Demming

        Sinds wanneer het woord ‘bedoeld’ in dit artikel met een ‘t wordt geschreven weet ik ook niet. Driewerf schande!

          /   Beantwoorden  / 
      2. ome Kees

        Ach nu paait de VVD mensen met hypotheekrenteaftrek. De mensen denken dat die bij deze club veilig is, alleen ze vergeten erbij te vermelden wie er het meeste aan heeft verdiend, namelijk allerlei overheidsinstellingen,projektonwikkelaars, banken enz. Nu is het crisis en alle ballonnen lopen voor een groot deel leeg en de kleintjes mogen het weer betalen, zoals altijd bij de VVD.Hetzelfde gold/geldt voor het midden/kleinbedrijf.

          /   Beantwoorden  / 
    3. Ruud

      @Peter:
      De 95 procent lijkt me toch wat te hoog, een zeer ruime meerderheid ala maar is het werkelijk zo hoog?

      Een recent onderzoek (www.kso2011.nl) toont aan dat in 2011 71 % van de Amstelveners op zondag boodschappen doen.

      Een stuk lager dan die 95 %. Okay je mag in Amstelveen niet elke zondag boodschappen doen maar da’s best een groot verschil.

      Als je kijkt naar een vergelijkbare stad – zelfde grootte qua inwoneraantal – waar men welke elke zondag open mag zijn, te weten Den Helder dan wordt die 95 procent ook niet gehaald…

      Weliswaar is het verschil een stuk kleiner– in Den Helder – shopt 92 % op zondag bij de super maar dat is nog steeds een verschil van 3 procent… een klein verschil maar toch nog steeds geen 95 %.

      Hoe verklaar je dat verschil van 3 % dat voor de koopzondag is ?

      groet

      ruud

      PS De negatieve reacties van sommigen zijn echt beneden alle peil.

        /   Beantwoorden  / 
  3. de aandeelhouder

    @Peter Iemand die minstens een halve fles genever per dag drinkt, heeft het recht om zeer vast op zijn fundament te staan, vooral met argumenten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. De Oostindisch dove

    Ik vraag mij af hoe de “aandeelhouder “weet over welke Peter het gaat en dat hij minstens een halve liter jenever per dag drinkt. Vind trouwens dat dit niet in een reactie behoort te staan, want ook deze {eter laat de mensen vrij om de kerk te bezoeken. Al met al, open die handel op zondag, wie open wil gaat open wie niet wil blijft lekker dicht.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Wouter

    Aandeelhouder=Johan bos ?

    Johan Bos = bijbelleesclub dat is wel zeker.

    Flauw om zogenaamd voor de kleine winkelier op te komen terwijl net als bij die STVZ het vanwege uw geloof is.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ruud

    Vond tot mijn stomme verbazing net een oud artikel van Johan Bos.

    Wat schreef Johan Bos in 2009, een zeer ruime meerderheid van de inwoners is voor de wekelijkse koopzondag.. En dat al in 2009, volgens een destijds gehouden onderzoek aldus Johan Bos.

    Tsjaa en dat vergeet meneer Bos even te noemen, Vergeetziekte vanwege Genever ? Snap niet goed waar de reactie van
    Aandeelhouder op doelt maar misschien wel op de oorzaak van de vergeetachtigheid van heer Bos.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.