‘A9-overkapping: nieuwe kansen voor Oude Dorp’

Herbert Raat

Een park, een ontmoetingsplek, een duidelijke verbinding tussen wijken ten noorden en zuiden van de A9. Allemaal ideetjes van inwoners die boven tafel kwamen tijdens door Rijkswaterstaat georganiseerde zogenoemde meedenksessies. De gemeente gaat met die voorstellen nu aan de slag. Het oude pand van de Rabobank en daarnaast gelegen bebouwing aan de Dorpsstraat (tot aan de weg) wordt aan de verbrede A9 opgeofferd. De Annakerk, ook al eigendom van Rijkswaterstaat, blijft bestaan.

Op de overkapping ter hoogte van het oude dorp kan de gemeente een gebied van ongeveer 200 bij 100 meter inrichten. Er kunnen bomen en zelfs bebouwing op het drie meter dikke dak komen.

Later wordt de inrichting van de overkappingen bij het Stadshart bekeken. Op die in het Oude Dorp komen in elk geval verbindingen voor langzaam verkeer, zoals een fietspad tussen Amsterdamseweg en Kazernepad en een verbinding voor voetgangers tussen Smedemanplein en Dr. Schaepmanlaan (waardoor de daar gelegen Piet Heinschool beter bereikbaar wordt).

De woningen ten noorden van de Middeldorpsstraat worden gesloopt en er kan dat een parkachtige zone met bomen en water worden aangelegd. Heel het gebeid krijgt een groene invulling vertelt Jelle Westra, leider van het team dat bij de gemeente aan het project werkt. Het doet dat in samenwerking met architect Ernst van Rijn, van bureau Wulf. Want de weg mag dan een zaak van Rijkswaterstaat zijn, voor het esthetische programma van eisen blijft Amstelveen zelf verantwoordelijk. “Het gaat niet alleen om beton, maar we maken ook een nieuw deel van de stad”, zegt Westra. “Wij willen van de twee kanten van de stad in het Oude Dorp weer één geheel maken.”

Noordelijk en zuidelijk Amstelveen, nu gescheiden door een diep liggende weg, met elkaar verbinden was ook een van de gedachten achter de nu afgeblazen tunnel. Zo mogen de overkappingen officieel niet heten. Een overkapping die langer is dan 250 meter heet officieel tunnel en moet daarmee aan andere veiligheidswetgeving voldoen. De overkappingen van de A9 zijn daarom 249 meter.

Monument

De Annakerk blijft wat B&W betreft staan, is een gemeentelijk monument en krijgt een andere functie dan een kerkelijke. De erbij horende pastorie wordt gesloopt. Tussen de kerk en het schoolplein van de Piet Heinschool ligt nog een strook grond, voor bebouwing waarvan wel interesse bestaat. “Dat geldt ook voor de locatie van de ateliers aan de Amsterdamweweg”, zegt wethouder Herbert Raat. “Maar wij gaan die grond niet verkopen. He moet niet voor het snelle geld gaan als strategische locaties in het geding zijn, waardoor je later mogelijk tegen problemen aanloopt. Dit is een ontwikkelingsgebied.” Hij vindt dat het Oude Dorp langzaamaan de place to be wordt. En Westra denkt dat in de toekomst mogelijk een evenement als Jazz in het Dorp ook op de overkapping zou kunnen plaatsvinden.

Ook wordt gedacht aan sportieve recreatie, tennisbanen enzovoort. Voor woningbouw is de overkapping overigens niet geschikt. Volgens Raat biedt die wel nieuwe kansen voor het Oude Dorp. “Vooral een daarbij aansluitende invulling voor de Annakerk is belangrijk. Maar wij gaan de gemeenteraad en omwonenden uitgebreid bij de verdere uitwerking van de plannen betrekken.”

Op het raadhuis wordt onder meer gedacht aan horeca in de kerk, die nu is verhuurd aan een Nigeriaans kerkgenootschap. Raat: “Wij willen de Aannakerk als eyecatcher overeind houden. Mocht blijken dan door het aanleggen van de weg de veiligheid in gevaar komt, dan is het een ander verhaal. Maar we hebben te doen met een gemeentelijk monument, dat we graag behouden.” De kerk staat overigens niet op hetzelfde fundament als de pastorie, waardoor die laatste redelijk probleemloos kan sneuvelen ten behoeve van de A9.”

 

Lees ook:Maandag info A9 in Oude Dorp
Lees ook:Extra en lagere overkapping A9 kost € 9 miljoen
Lees ook:Geen extra overkappingen A9
Lees ook:Tweede overkapping A9 (bij Stadshart)
Lees ook:Park en horeca rond overkapping Oude Dorp A9

5 reacties op “‘A9-overkapping: nieuwe kansen voor Oude Dorp’

 1. gerben

  Weet u wie St. Anna was?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Moeder van Maria?

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Juist. En helaas nu terug naar af,Tomaat.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “De woningen ten noorden van de Middeldorpsstraat worden gesloopt en er kan dat een parkachtige zone met bomen en water worden aangelegd.”

  Merkwaardig dat hierover niet zo’n kabaal wordt gemaakt als over de sloop van woningen aan de Lastmanweg tbv uitbreiding en optimalisering van het winkelcentrum Stadshart. Ook daar zou een stadspark worden aangelegd. Dat plan werd met veel poeha door wethouder Raat (VVD) getorpedeerd.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Meander- en Stadshartbewoners krijgen een druk dubbel verkeersplein met stoplichten en behouden de herrie en luchtvervuiling van een verbrede A9, het open verkeersriool dat Amstelveen doormidden blijft snijden.

  Het Oude Dorp wordt verwend met wandelpaden, een park en sport- en/of speelvelden.

  Het gemeentehuis zorgt goed voor zijn directe omgeving. Stond het maar in het het centrum van de stad, waar het thuishoort.

  En nogmaals: Waarom is de sloop van woningen tbv de A9 geen probleem en tbv de uitbreiding, optimalisering en modernisering van het winkelcentrum Stadshart wel, terwijl daar ook een stadspark was gepland? Is er iemand die daarop een antword kan en wil geven?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.