ChristenUnie stunt voor 80 km op A9

Foto van 16 mrt. 2014Verkiezingsstunt van de ChristenUnie: een spandoek over de A9, om daar de maximum snelheid naar 80 kilometer per uur te krijgen. Op het spandoek staat: “80 is prachtig voor mens en milieu”. Overigens heeft eerder de gehele gemeenteraad daarop aangedrongen. Namens de raad drongen B&W er bij minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu op aan de maximum snelheid van 100 naar 80 kilometer terug te brengen, ook op de verbrede A9. Maar Schultz voelt daar niets voor.

Het vorige week door haar ondertekende contract, waardoor de gemeentelijke bijdrage van € 100 miljoen voor een tunnel van de baan is, hield wel in dat de snelheid 100 kilometer blijft. De SP heeft zich daar direct openlijk tegen verzet. Nu ook de ChristenUnie dus, die er gisteren een persbericht en foto over verspreidde. Op zondag dus, wat voor die – ook tegen de koopzondag gekante – partij vreemd is.


Lijsttrekker – en nu nog wethouder Volksgezondheid – Jacqueline Koops wijst er op dat de gemeenteraad eerder dit jaar unaniem een motie aannam, waarin het college werd opgeroepen bij Schulz de 80 kilometer los te peuteren. “Afgelopen maandag bleek dat zij dat geenszins van plan is”, zegt Koops. “Volgens de minister valt de uitstoot van fijnstof en CO2 binnen de wettelijk toegestane grenzen.”

Maar Koops en haar partij kunnen zich daar, evenals de meeste andere fracties, volstrekt niet in vinden. “Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat bij 100 kilometer per uur de uitstoot van fijnstof en CO2 exponentieel toeneemt, namelijk met een factor 2,5 ten opzichte van 80 kilometer”, zegt Koops. “Die extra uitstoot heeft een groot effect op de gezondheid van duizenden omwonenden. Afgewogen tegen enkele seconden tijdwinst voor de automobilist, kiest de ChristenUnie dus voor maximaal 80 kilometer per uur op het stukje A9 door Amstelveen. Ook neemt daarmee de geluidsoverlast voor direct omwonenden af.”

Zij wijst er ook op dat uit onderzoek van Amsterdamse GGD jaren geleden al bleek dat binnen een straal van een kilometer van een snelweg men fors moet inleveren op zijn gezondheid. Omwonenden leven gemiddeld een jaar korter en lijden meer aan ziektes als astma en bronchitis. Ook zijn er meer ziekenhuisopnames en ziekmeldingen op het werk. Dat laatste is ook weer nadelig voor de economie, constateert Koops.

Lees ook:Christen Unie wil onderzoek volksgezondheid langs A9
Lees ook:Tientallen snelheidsovertreders gepakt op Beneluxbaan
Lees ook:SP start ansichtkaartenactie minister Schulz A9
Lees ook:Snelheidsduivel op bromfiets
Lees ook:Verkeerscontroles op Beneluxbaan en Sacharovlaan

4 reacties op “ChristenUnie stunt voor 80 km op A9

  1. Jan Demming

    Waarom houdt dat malle mens uit het Haagse vast aan een snelheid van 100 km/u op de A9 in Amstelveen? Is dat voor het electorale gewin of gooit ze gewoon de kont tegen de krib. Zijn er voor de (gemeentelijke) politiek nog mogelijkheden om de snelheid alsnog naar 80 km/u terug te brengen of heeft madame Schulz gesproken!

      /   Beantwoorden  / 
  2. de theedrinker

    Placht men dit niet een oekaze te noemen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan Demming

    Zou iemand van B & W of de gemeenteraad antwoord kunnen/willen geven op mijn hierboven gestelde vraag?

      /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    De uitgaande wethouders en raadsleden of de inkomende wethouders en raadsleden, beste Jan? Wachten op een bevestiging wat je altijd al wist?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.