Christen Unie wil onderzoek volksgezondheid langs A9

Bert de Pijper

Bert de Pijper

De ChristenUnie wil, overigens net als andere partijen in de gemeenteraad, weten welke gezondheidsrisico’s er voor de bewoners langs de A9 kleven aan de verbreding van die weg. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een door de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) ingesteld. Daaruit bleek dat de uitstoot van schadelijke stoffen op de A13 bij voor de Rotterdamse wijk Overschie de volksgezondheid ernstig heeft verslechterd sinds vorig jaar de maximum snelheid omhoof ging (van 80 naar 100 kilometer per uur). Die zou tot gevolg hebben dat 8500 mensen twintig dagen korter leven. De ChristenUnie wil dat B&W snel een op de A9 gericht onderzoek instellen naar de gevolgen van de verbreding en zo nodig maatregelen nemen.

“Wij vinden de uitkomsten van het onderzoek ronduit schokkend”, zegt fractievoorzitter Bert de Pijper. Uit het rapport van de DCMR bleek de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 te resulteren 2,5 keer zoveel uitstoot dan was voorzien de berekeningen. De mensen langs de weg in Overschie hebben ook een verhoogde kans op kanker, een beroerte of longemfyseem. “Het rapport was zo ernstig dat milieuorganisaties direct een juridische procedure startten om de maximumsnelheid weer teruggebracht te krijgen naar 80 kilometer”, zegt De Pijper.

Hij wil weten wat het DCMR-rapport betekent voor de bewoners van het Oude Dorp, in de staatsliedenbuurt (vooral aan de Mr. F.A. van Hallweg), aan de Ouderkerkerlaan, in de Meanderflats en de Operabuurt. “Het mag niet zo zijn dat dit rapport voor Amstelveen onbesproken blijft, terwijl het in Rotterdam tot zoveel discussie aanleiding geeft”, zegt De Pijper.

Hij vraag het college ook duidelijk te communiceren naar de bewoners in die wijken hoe het gaat reageren op de uitkomst van het onderzoek rond de A13 en welke gelijkenis er is met de A9.

Verder pleit hij voor een maximale snelheid van 80 kilometer op het Amstelveense deel van de A9 en vraag hij B&W dat bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan te kaarten.

 

 

 

 

Lees ook:Tientallen snelheidsovertreders gepakt op Beneluxbaan
Lees ook:ChristenUnie stunt voor 80 km op A9
Lees ook:Harder rijden bij werk aan woonerf…
Lees ook:Snelheid scootmobiel niet omhoog
Lees ook:CU pleit weer voor slagbomen bij kruising Poortwachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.