Mantelzorgers op wijngaard Amsteltuin

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

“Het gaat vanmiddag niet om mij, maar om u”, zei wethouder Jeroen Brandes vrijdag op de Amsteltuin, de Amstelveense wijngaard, waar tientallen mantelzorgers bijeen waren voor een proeverij, rondleiding en high tea. Rond de dag voor de mantelzorg had de regionale organisatie Mantelzorg en Meer een week lang feestelijke activiteiten voor de doelgroep geregeld.

Naar de Amsteltuin waren overigens voornamelijk middelbare en oudere mantelzorgers gekomen. Zoals de grijsaard die met zijn vrouw nog dagelijks zijn

inmiddels met een gebroken arm in het Zonnehuis opgenomen vader van in de 90. Jongeren zag men er trouwens niet. Volgens Harmke van der Vliert van het door vijf gemeenten (waaronder Amstelveen) gesubsidieerde Mantelzorg en Meer kozen die eerder die week voor bijvoorbeeld bowlen. Maar veel mantelzorgers zijn bij zowel de organisatie als de gemeente onbekend. En de vraag blijft of degenen onder hen die het echt loodzwaar hebben, wel de tijd vinden om feestjes als die in de Amsteltuin te bezoeken.

Kinderen

Dat betwijfelt kennelijk ook wethouder Brandes. “Onder de mantelzorgers bevinden zich ook kinderen die nog naar school gaan”, zei hij. “Die, maar ook veel anderen, zijn moeilijk in kaart te brengen.” Hij riep de aanwezigen op lotgenoten te wijzen op de regionale organisatie, zodat zij zich daar melden.

Brandes, die rondliep met de koffiekan en koekjes rond deelde: “Op een dag als deze kunnen mensen met elkaar praten. Over problemen en oplossingen waar men als

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

mantelzorger tegenaan loopt.” Dat is ook de taak van Mantelzorg en Meer, meldt Van der Vliert. Bij die organisatie werken zestien mensen. In totaal heeft men in de vijf gemeenten 3500 mantelzorgers in het vizier, waarvan 1200 in Amstelveen. Het houden van bijeenkomsten als die op de Amsteltuin is niet de core business, laat van der Vliert weten. Aanbieden van allerlei middelen om de doelgroep te steunen volgens haar wel. “Wij doen bijvoorbeeld aan respijtzorg. Een vrijwilliger neemt dan een dag of dagdeel de zorg over, zodat de mantelzorger eens vrij kan nemen. Een wij bieden cursussen aan over bijvoorbeeld dementie. Wat gebeurt er als iemand een niet aangeboren hersenletsel heeft? Op zulke vragen gaan wij daar in. Er zijn ook vaak emotionele problemen waarbij wij helpen.”

Jeroen Brandes bij Mantelzorgers. Foto: amstelveenweb.com

Jeroen Brandes bij Mantelzorgers. Foto: amstelveenweb.com

Sport

Intussen maakt Brandes zich wel zorgen over degenen die het gewoon te druk hebben om activiteiten dan mantelzorg bij te wonen. “Er zijn kinderen van vijftien jaar, die nog naar school gaan, en daarbuiten hun huiswerk maken en hun ouders verzorgen. Die kunnen bij voorbeeld niet naar een sportclub. Misschien hebben zij op zaterdag wel een gaatje, maar zo’n club neemt ze niet als zijn door de week niet kunnen trainen.”

Volgens hem zijn mantelzorgers in het nu bestaande zorgsysteem onmisbaar. Hij dankte hen namens de gemeente. “Goed zijn voor de naaste”, noemde hij mantelzorg. En wie zich daarmee bezig houdt, staat vaak niet op de eerste rij om andere bijeenkomsten te bezoeken…

 

 

Lees ook:Brandes: ‘Gemeente steunt mantelzorg’
Lees ook:Taart met nieuwe naam mantelzorgcentrum
Lees ook:Mantelzorgers tevreden over geboden hulp
Lees ook:Wie zijn jonge mantelzorgers?
Lees ook:Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.