Extra hulp voor jonge mantezorger

imagesEen door het steunpunt Mantelzorg aangestelde projectleider en een ‘aandachtfunctionaris’ (wat die ook moge zijn) gaat de komende anderhalf jaar jonge mantelzorgers helpen. De gemeenteraad legde in november in een motie vast dat er meer steun voor hen moet komen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om scholieren.

Jongeren die voor hun ouders moeten zorgen, hebben vaak geen tijd voor iets andere dingen die eigenlijk voor hun leeftijd gewoon zouden zijn. Zij komen, naast school, bijvoorbeeld niet toe aan bijvoorbeeld sporten, uitgaan of afspreken met vrienden. Dit kan leiden tot overbelasting, maar ook tot klachten op latere leeftijd, vond de gemeenteraad. Geschat wordt dat nu 1 op de 10 jongeren onder de 18 jaar mantelzorger is voor een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid. En omdat de overheid de ‘zelfredzaamheid’ tegenwoordig hoog in het vaandel heeft en het liefst alles door vrijwilligers laat opknappen, neemt hun aantal de komende jaren vermoedelijk alleen maar toe.

Gemeente en Steunpunt Mantelzorg&Meer zeggen plannen te hebben ontwikkeld om jonge mantelzorgers te kunnen ondersteunen. Zo moeten de WMO consulenten van de gemeente ‘alert zijn’ op de aanwezigheid van jonge mantelzorgers. De gemeente wil verder dat bij de indicatiestelling voor hulp in het huishouden de hulp van een jongere in een gezin niet of beperkt meetelt. Wat dat concreet inhoudt is nog onduidelijk, maar de gemeente denkt op die manbier te kunnen voorkomen dat jonge mantelzorgers te zwaar worden belast.  

“Mantelzorgers hebben het vaak al ontzettend zwaar”, beseft wethouder Jeroen Brandes van Jeugdzorg. “Dat geldt misschien nog wel extra voor jonge mantelzorgers. Op heel jonge leeftijd voor je ouders moeten zorgen, vraagt natuurlijk veel van hen. Doodzonde als ze dan niet toekomen aan zaken die bij hun eigen ontwikkeling horen, zoals sporten of uitgaan. Daarom ben ik blij dat we samen met Mantelzorg&Meer, scholen en professionals aan de slag gaan om hen te ondersteunen.” 

Lees ook:Extra hulp voor jonge mantelzorger
Lees ook:Gemeente spoort jonge mantelzorgers op
Lees ook:GL blij met opsporen jonge mantelzorgers
Lees ook:Wie zijn jonge mantelzorgers?
Lees ook:Brandes: ‘Gemeente steunt mantelzorg’

Eén reactie op “Extra hulp voor jonge mantezorger

  1. gerben

    Wethouder Brandes, hulde voor dit plan. Vergeet niet: op het plan van aanpak volgt de aanpak. Het leven is zorgen. Bovendien: jong geleerd ook oud gedaan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.