Extra hulp voor jonge mantelzorger

Stieneke Kruijer

Stieneke Kruijer

Dat de gemeenteraad unaniem nu steun wil voor jonge mantelzorgers, is een initiatief van GroenLinks, laat die fractie nog maar even weten. Raadslid Stieneke Kruijer ervan diende een motie in, die vervolgens door de hele raad werd gesteund. De kwestie kwam aan de orde bij de plannen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) door de gemeente. Op basis van de Wmo krijgt zij er allerlei (zorg) taken bij, die goeddeels voorheen door het Rijk werden verricht en (vooral) betaald. En omdat de overheid vindt dat primair burgers voor elkaar moeten zorgen (met ‘zelfredzaamheid’ als toverwoord te bezuiniging) komt er steeds meer op het bordje van zogenoemde mantelzorgers.

Onder hen ook jongeren, die bijvoorbeeld voor hun ouders moeten zorgen. Die hebben soms daardoor geen tijd voor zaken die voor andere jongeren heel gewoon zijn, constateerde GroenLinks. En dat kan weer leiden tot overbelasting, maar ook tot klachten op latere leeftijd.

Eén op de 10 jongeren onder de 18 jaar treedt op als mantelzorger voor een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid, constateerde GroenLinks. ‘Dat vergt in sommige gevallen zoveel van hun tijd dat zij naast school niet toekomen aan voor hen heel belangrijke zaken als sporten, uitgaan en afspreken met vrienden. Kruijer: “Het is belangrijk dat de gemeente oog heeft voor deze jonge mantelzorgers. Signalen dat een jonge mantelzorger overbelast raakt, moeten vroegtijdig worden opgemerkt. Dan moet vervangende hulp worden ingezet. Ook de mogelijkheid om te praten met lotgenoten is belangrijk.”

 

De uitvoering van de Wmo omvat zaken als huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en woningaanpassing, maar ook ondersteuning van mantelzorgers. En daarbij moeten de jongeren onder hen niet worden vergeten en een speciale behandeling krijgen, vindt GroenLinks. In de motie wordt aan B&W gevraagd voor 1 januari, als het nieuwe zorgstelsel ingaat, specifiek op opsporing en steun van jonge mantelzorgers gerichte plannen aan de raad voor te leggen. Kruijer:  “Het mag niet zo zijn dat jonge mantelzorgers als gevolg van de zorg voor hun ouder(s) zelf onvoldoende kunnen deelnemen aan de samenleving. Ze verdienen een steun in de rug, we hebben nu geregeld dat het college van B&W dat ook echt gaan regelen.”

Lees ook:GL blij met opsporen jonge mantelzorgers
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantezorger
Lees ook:GroenLinks verliefd op Panta Rhei
Lees ook:GL wil buurtinitiatieven stimuleren
Lees ook:Wie zijn jonge mantelzorgers?

Eén reactie op “Extra hulp voor jonge mantelzorger

  1. frank

    Ondertussen gaat er volgend jaar wel het mantelzorgerscompliment van 200 euro uit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.