Honderden mantelzorgers meldden zich bij gemeente

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

De actie van wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) om mantelzorgers op te sporen heeft de gemeente in contact gebracht met 673 op dat terrein actieve Amstelveners. Zij zorgen langdurig en intensief voor een partner, ouder, kind, vriend of buur met een beperking of chronische ziekte. ‘Wij vinden het belangrijk die mensen in beeld te hebben”, zegt Koops.

Volgens de gemeente is de opgespoorde mantelzorgers hulp aangeboden. Vorig jaar werd huis-aan-huis een mailing verspreid. Om mantelzorg vol te houden is goede ondersteuning Koops onmisbaar. Overigens past die helemaal in het zogenoemde ‘nieuwe welzijn’, waarin zelfredzaamheid – zeg maar: doe-het-zelf in de zorg – centraal staan, omdat de overheid geen geld meer heeft.

Koops beseft dat mantelzorgers soms een dagtaak aan het verzorgen van een ziek familielid of zieke naaste hebben. De gemeente biedt via het Mantelzorg Steunpunt ondersteuning. “Wij kunnen mantelzorgers wijzen op de mogelijkheden die het Steunpunt biedt om hun zware taak wat te verlichten. We zien namelijk veel overbelaste mantelzorgers. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen,” zegt Koops.

Degenen die zich in reactie op de mailing hebben gemeld, kregen een informatiepakket en worden in het vervolg op de hoogte gehouden van de activiteiten. Het Steunpunt informeert en adviseert aspecten van de mantelzorg als omgaan met de situatie, de combinatie mantelzorg en werk, mantelzorg en wonen en respijtmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat vrijwilligers de zorg tijdelijk even overnemen. Ook zijn er gespreksgroepen, cursussen en themabijeenkomsten voor mantelzorgers. Voor de activiteiten van het Steunpunt in januari 2013 schreven drie keer zoveel deelnemers in als voor eerdere activiteiten. Volgens de gemeente betekent het dat de huis-aan-huis-actie een succes was. Wie zich alsnog wil inschrijven kan bellen: 0900-1866 (lokaal tarief). Of mailen: [email protected].

 

Lees ook:Gemeente wil meer mantelzorgers opsporen
Lees ook:Weer mantelzorgcafé
Lees ook:Taart met nieuwe naam mantelzorgcentrum
Lees ook:Cadeautje van gemeente voor mantelzorgers
Lees ook:Brandes: ‘Gemeente steunt mantelzorg’

Eén reactie op “Honderden mantelzorgers meldden zich bij gemeente

  1. Ben ik een rooie?

    Men kan cursussen volgen en info krijgen. Dat kost nog meer tijd, of die mantelzorgers daar tijd voor hebben. Om aan te horen horen hoe jij het allemaal moet doen.Laten ze eerst eens in die inkomens snijden van die zorgmanagers en die eindeloze werkbijeenkomsten verminderen. Gewoon meer handen aan de echte zorg op de echte werkvloer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.