Gemeente: Alleen nog zorg voor wie het echt nodig heeft

Wethouder Koops

Omdat het Rijk gaat bezuinigen en tegelijk veel taken nhaar de gemeenten overhevelt, krijgt Amstelveen de zorg voor meer kwetsbare burgers en relatiegf weinig geld om die op zich te nemen. Volgens wethouder Jacqueline Koops van welzijn (ChristenUnie) wordt daardoor de inzet van inwoners zélf steeds belangrijker.

De daaraan verbonden problemen kwamen maandag op tafel tijdens een door GroenLinks en SP georganiseerde bijeenkomst van vertegenwoordigers van instellingen en regelrecht door de dreigende bezuinigingen getroffen inwoners. De gemeente krijgt extra verantwoordelijkheden op basis van diverse nieuwe wetten, zoals Jeugdwet en Participatiewet. Verder worden taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die de gemeente moet uitvoeren.

Koops wijst er opnieuw op dat voor de gemeente steeds minder geld beschikbaar komt om (zorg)taken uit te voeren. Zij verwacht er voor € 70 miljoen aan uitgaven bij te krijgen, waarvoor maar € 50 miljoen uit Den Haag terug komt. Een gat van € 20 miljoen dus. “Om dat op te vangen moet de gemeente taken efficiënter regelen”, zegt Koops.  “We willen dat de kosten in Amstelveen acceptabel blijven. Daarom bevorderen we maatschappelijke participatie en willen we een vangnet inzetten voor mensen die dit het hardst nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met een minimum inkomen. Dit doen we samen met professionals in de (zorg)sector. Ook steunen we initiatieven van bewoners die zorgen voor versterking van sociale samenhang. Elkaar helpen en voor elkaar klaar staan wordt steeds belangrijker.”

Anders gezegd: Burgers moeten het in principe allemaal zelf doen, maar in uiterste gevallen – als geen mantelzorgers en andere vrijwillige barmhartige Samaritanen beschikbaar zijn – komt de overheid in actie. Samen met de ook al tot op het bot uitgeklede zorginstellingen.

Het college maakt nu een inventarisatie van het ‘sociale domein’ om inzicht te krijgen in de lokale situatie. Ongeveer 900 jeugdigen tot 18 jaar (5,5%) hebben nu met Jeugdzorg te maken, variërend van preventieve jeugdhulp tot jeugdreclassering. Circa 1.000 mensen moeten hulp krijgen bij het opstaan en aankleden, toedienen van sondevoeding en medicatie of worden ondersteund in het huishouden. Het budget Hulp bij het huishouden wordt, vanwege de Rijksbezuinigingsmaatregel met driekwart verlaagd. De 25% die overblijft is alleen beschikbaar voor bewoners die het echt nodig hebben, zegt Koops. En wie dat zijn bepaalt de gemeente.  Zij zegt nu eenmaal keuzes te moeten maken bij de verdeling van de schaarse middelen die overblijven.

 

Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn
Lees ook:PvdA wil miljoen per jaar voor sport kinderen
Lees ook:ChristenUnie heeft ‘Geloof in Amstelveen’
Lees ook:CU wil lokale compensatieregeling chronisch zieken
Lees ook:Koops: ‘Voorsorteren nieuwe coalitie begonnen’

5 reacties op “Gemeente: Alleen nog zorg voor wie het echt nodig heeft

  1. frank bikker

    75 % bezuinigen op huishoudelijke zorg en daarnaast de indicatie om toegelaten te worden in verzorgingshuis ( = dan verpleeghuis cq sterfhuis,cq hospice) ophogen tot 4 is de doodssteek voor de ouderenzorg en daar kan geen mantelzorg wat aan doen. Vooral in tijden dat huisvrouwen nagenoeg door de staat gepresst worden om betaald werk te verrichten.
    Ik snap dat dit wanbeleid waar ook onze sociaaldemocraten uit Den Haag verantwoordelijk voor zijn, maar wat ik niet snap, is dat mevr. Koops de verantwoording neemt voor dit beleid waar toch in alle opzichten de C van CU is uitgehaald Naar mijn inzicht wordt zij nu enkel gebruikt om het vieze werk van de VVD/PvdA te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. de grote nul

    De kop van jouw stukje Johan Bos in ogenschouw nemende, waren die anderen dus aanstellers?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Can-C Eye Drops

    Inbesteden: De gemeenten organiseert zelf de uitvoering van de diensten, door middel van reeds beschikbare eigen diensten of overheid bv’s. Maatschappelijk aanbesteden: vergroten van de realisatiekracht van de gemeente door burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties verantwoordelijkheid te geven en laten nemen voor de publieke zaak. Het is een manier van werken waarbij een beroep wordt gedaan op betrokkenheid, creativiteit en innovatie van coalities van maatschappelijke partners, bedrijven en burgers bij maatschappelijke vraagstukken. Bestuurlijk aanbesteden: net als maatschappelijk aanbesteden is ook geen bestuurlijk aanbesteden geen procedure maar een mentaliteit. De ‘Do Check Do Check’ strategie (i.p.v. PDCA) vorm te geven in hoge complexe omgevingen met behulp van langdurige inhoudelijk flexibele contracten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Groen versus Zorg. Moeilijke keuze voor Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Elsje Janse

    Wel 150.000 euro stoppen in een Steve Jobsschool, om hun produkten te promoten? Laten die commerciele jongens dat zelf doen. Wij kunnen dat geld zeer goed gebruiken voor onze ouderen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.