Klacht over NTC: ‘Netjes krijgt Carte Blanche’

Patrick Adriaans (SP)

Patrick Adriaans (SP)

Tegen onderdelen van het nationaal tenniscentrum (NTC) dat bij De Kegel aan de Bovenkerkerweg komt, lopen omwonenden te hoop. Onder meer moesten dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) twee geplande nieuwe tennisbanen het ontgelden. Bewoners van de daar liggende zeven villa’s in de Gated Community hadden bezwaren. De privacy gaat goeddeels naar de haaien en de dertig meter die de villa’s ervan af komen te liggen, zijn in strijd met de uitspraak van de Raad van State dat er minstens vijftig meter tussen moet zitten.

Verder vreest men nog meer lichtoverlast, doordat er masten van 15 meter hoogte komen. “Je kunt nu al de krant bij het licht van buitenaf lezen ’s avonds, dat wordt alleen maar erger”, zei een van de insprekers.

Haalbaar

Ook uit andere woningen kwamen er protesten. Onder meer vindt men de woontoren die op de plek van de bowlingbaan (en daarvoor) verrijst niet gepast. Evenals de uitbreiding van het erbij gelegen hotel met 25 á 30 kamers. Een vertegenwoordigster van de firma Netjes, eigenaar van De Kegel, betoogde dat heel het plan voor het NTC ( met ook het hoofdkantoor van de tennisbond) pas door de bouw van woningen financieel haalbaar wordt. Bewoners van de Bovenkerkerweg vrezen ook enorme verkeersdruk, die nu al groot is.

De gemeente is als hoeder van de wet verplicht respect voor de burgers te hebben, vond een juridisch adviseur van de

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh

villabewoners. Hij vroeg de raad niet in te stemmen met de startnotitie voor de plannen. De insprekers hadden de indruk door de gemeente niet serieus te zijn genomen. “Er is iets misgegaan”, verzuchtte Harry van den Bergh van de PvdA. Diverse insprekers en raadsleden, onder wie Nora Tang (Ouderencombinatie), vonden dat het appartementencomplex niet hoger dan twee bouwlagen mag worden. Maar of dan het plan nog financieel haalbaar is, lijkt zeer de vraag. Het tenniscentrum, zei Van den Bergh, past bij Amstelveen. “Maar niet ten koste van alles. De prijs kan niet eindeloos worden betaald door omwonenden. De gemeente moet de rol van moderator innemen.” Wethouder Bot wil wel met bewoners en Netjes aan tafel zitten, maar vindt kennelijk dat hij niet als regisseur moet optreden en de partijen primair met elkaar moeten praten.

Onderrgeschikt

Adriaans (SP): “Je ziet nu dat het NTC er moet komen en daaraan is alles ondergeschikt. Voor wie doet de gemeente eigenlijk haar best? Alleen voor het NTC en de ondernemers of voor de burgers?”

Volgens wethouder Peter Bot (Burgerbelangen) is De Kegel hard toe aan een kwaliteitsverbetering en had die ook zonder NTC plaats moeten vinden. Hij wees er op dat de gemeente eerder al een garantstelling aan de bond gaf om een lening voor het voor haar te bouwen vastgoed te kunnen realiseren. “Ik vind dit plan van geweldig ondernemerschap getuigen. Het NTC draagt bij aan de citymarketing van Amstelveen.”

Netjes gaf aan met de omwonenden te willen praten. Bot: “Ik kan niet anders zeggen dan: Pak de hand die Netjes reikt aan.” Het is de bedoeling van de gemeente aan de Bovenkerkerweg een woontoren te laten verrijzen, die net als die bij Bankrashof als ‘Landmark’ moet gaan functioneren. Maar de wethouder geeft in feite carte blanche aan Netjes door zich niet als moderator op te stellen, klaagde een inspreker.

 

Lees ook:Informatieavond over Nationaal Tenniscentrum
Lees ook:Wethouder Bot regisseert overleg rond NTC
Lees ook:Amstelveen krijgt nationaal tenniscentrum
Lees ook:Groot internationaal tennistournooi bij De Kegel
Lees ook:ChristenUnie: beteugel extra verkeer NTC

3 reacties op “Klacht over NTC: ‘Netjes krijgt Carte Blanche’

  1. Frank Bikker

    Onze Harry blijft maar zuchten en bedenkingen hebben, maar ondertussen blijft de PvdA toch maar meedoen met de coalitie. Het is gewoon lachwekkend, als het niet om te huilen was.
    Met dit soort gedoe gaat de VVD zelfs tegen de belangen van haar eigen kiezers , want ik mag aannemen dat die villabewoners geen SP-stemmers zijn.
    De gemeente moet eens beseffen dat zij op moet komen voor de belangen van al haar inwoners, maar zij laat in hoofdzaak de oren hangen naar grote bedrijven zoals Netjes, KPMG , en uiteindelijk ook UR + anderen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kritische noot

    Deze gemeente komt immer blindelings op wanneer het de belangen van ondernemers betreft, maar wikt en weegt en zucht en steunt als het om haar bewoners gaat.

    De gemeente moet bestuurd worden als entiteit vertegenwoordigd door de inwoners. En daar behoren ook ondernemers toe, maar de gemeente is geen commercieel bedrijf dat winst moet maken om haar inwoners van kostwinning te voorzien. Ik vind dat deze gemeente haar rol als overheid om die reden merkwaardig vervult.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tomaat

    Gezien de volstrekt asociale geschiedenis van de firma Netjes, zou deze BV op alle fronten tegengewerkt moeten worden. Geld verdienen is helemaal niet erg, maar niet over de rug van anderen. Een huisjesmelker die nog net niet 19e eeuws is omdat er nog wat wetten die ze daarvan weerhouden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.