PvdA steunt toch woonbeleid coalitie

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh

Floortje Gordon

Floortje Gordon

Met de fracties van ChristenUnie, GroenLinks, SP en Ouderencombinatie (OCA) tegen, stemde de gemeenteraad woensdag in met het door B&W voorgestelde woonbeleid. Daarin staan doorstroming van goedkope naar (middel) dure woningen en niet meer bijbouwen van sociale huurwoningen centraal. De PvdA was het daarmee, in afwijking van de andere coalitiepartijen (VVD, D66 en Burgerbelangen) niet eens, maar sloot zich toch bij de coalitie aan. Van de oppositie deed alleen het CDA dat.

Volgens wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) betekent het nieuwe beleid, vastgelegd in de Woonagenda 2015-2018, een kentering ten opzichte van wat er decennia lang is gebeurd. “Er werden altijd sociale huurwoningen gebouwd en een beetje middel dure”, zei hij. Er moeten er meer van die laatste soort komen, vindt Floor Gordon van D66. Zij denkt aan de inkomensgroep met een inkomen tussen de € 35.000 en € 70.000 euro.

Volgens Bert de Pijper van de ChristenUnie betekent het gemeentelijke woonbeleid helemáál geen kentering, maar gewoon meer van hetzelfde. Het echte probleem, de lange wachtlijsten voor een goedkope woning, wordt daarmee volgens hem niet opgelost. Hij noemde die een schande voor Amstelveen en een belediging van de wachtenden.  Maar amendementen daarover, mede ingediend door SP en OCA, werden verworpen. Dat gold ook voor de motie van De Pijper, waarin werd voorgesteld een externe denktank te vormen voor advies over een goed woonbeleid op langere termijn.

Wantrouwen?

De VVD begreep bij monde van raadslid Tom Ponjee de ChristenUnie niet goed, omdat die in het vorige college – waarin het zelf een wethouder had – mede verantwoordelijk was voor ongeveer hetzelfde beleid. “Betekent het dat u nu alsnog een motie van wantrouwen tegen uw eigen wethouder indient?” vroeg hij. Waarop De Pijper antwoordde dat wethouder Koops van de ChristenUnie een andere portefeuille in het college had.

Volgens B&W moet het aantal sociale huurwoningen eerder verminderen dan worden bijgebouwd. En scheefwoners (mensen die er teveel voor verdienen) moeten er uit en doorstromen naar duurdere huizen. Het probleem zit volgens CU en PvdA bij de sociale huurwoningen.

Geen doorstroming

Het scheefwonen is op dit moment niet aan te pakken, omdat daarvoor de instrumenten ontbreken, zei PvdA-raadslid Harry van den Bergh. “Daar wringt de schoen”, zei hij. De uitvoering van de visie van B&W is niet mogelijk en daar staat de coalitie onvoldoende bij stil, vond hij. “De gewenste doorstroming is er niet”, zei Van den Bergh. Tot die wel op gang komt, ontkomt men volgens hem niet aan het bouwen van goedkope woningen. Daarbij wilde hij ook bouwen op nu nog op grond van het luchthavenbesluit (in verband met Schiphol) verboden gebieden. Hij stelde voor dat B&W het initiatief nemen om dat samen met andere gemeenten rond de luchthaven in Den Haag te bepleiten. Zijn motie, waarin tijdelijke bouw van sociale woningen werd voorgesteld kreeg, samen met een op verkorting van de wachttijden in die sector (ingediend door de SP), alleen steun van SP, GroenLinks en OCA.

Volgens D66 is bouwen van goedkope huurwoningen symptoombestrijding, het slikken van pijnstillers, terwijl de kwaal niet wordt weggenomen. Maar volgens tegenstanders van bouw van alleen dure woningen moet men acute pijn, op weg naar een definitieve oplossing, wel degelijk met een pijnstiller wegnemen. “Zolang je pijn hebt, moet je die bestrijden. Het is een kwestie van én én”, zei raadslid Patrick Adriaans van de SP. Hij constateerde een fundamenteel verschil van inzicht op woningbouw binnen de gemeenteraad. Volgens hem worden mensen uit goedkope woningen nu weggepest met huurverhogingen. Hij pleitte voor herbouw van de gesloopte sociale huurwoningen aan de Carmenlaan in een door de raad verworpen motie. “Dit college laat de woningzoekende in de steek”, zei hij. Zijn oproep Eigen Haard te dwingen achterstallig onderhoud aan woningen aan te pakken, vond overigens wel gehoor bij wethouder Raat. Volgens hem pikt de gemeente het niet dat de corporatie zegt ook in Amsterdam veel woningen te hebben, waardoor achterstand in onderhoud in Amstelveen kan ontstaan.

Aantrekkelijk

Raat constateerde dat Amstelveen zowel voor zoekers naar sociale als (middel) dure huurwoningen en koophuizen nu eenmaal de aantrekkelijkste plaats in de regio is. “Al bouwen we alle polders vol, dan lossen wij het probleem niet op”, zei hij. “Er moet een einde komen aan het scheefwonen, dat tientallen jaren lang bestaat. Maar zolang wij de betere plek in de regio zijn, zullen wij het probleem van de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen houden. Men woont hier nu eenmaal liever dan in d Bijlmer of Amsterdam-West.”

Met de stem van de SP tegen legde de gemeenteraad overigens in een door Linda Roos van Burgerbelangen ingediend amendement vast dat de Boverkerkerpolder groen blijft. Unaniem bam de raad een door D66 ingediende motie aan, waarin steun aan starters op de woningmarkt werd vastgelegd. Unaniem nam de raad de motie van die fractie aan om zich in te zetten voor woningen voor middeninkomens (€ 710-€ 900 huur en € 150.000 – € 250.000 koop).

 

 

Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:In woontoren Bankras alleen dure flats
Lees ook:Dure en middeldure woningen in Bankras
Lees ook:GroenLinks: Gemeente maakt foute woonkeuze

25 reacties op “PvdA steunt toch woonbeleid coalitie

  1. Jan Demming

    Is er iemand in deze gemeente die anders van de PvdA had verwacht? Wanneer gaan VVD en PvdA eindelijk – zowel landelijk als lokaal – officieel in elkaar op? Officieus is dat al het geval, want er valt geen tot nauwelijks verschil tussen die twee te ontwaren.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    En wederom laat de PvdA weer zien, dat ze totaal geen antwoord heeft op de neoliberale en elitaire koers van D66 en VVD. Ze zijn door deze houding gewoon voor “maatschappelijk apartheidsbeleid.

    Het begrip “sterke wijken” waar de VVD over spreekt is geen mix van allerlei woningen, maar meer een verbanning van mensen met de wat lagere inkomens naar de Bijlmer en Amsterdam West! Een gezin met een inkomen van 1900 euro netto kan nu eenmaal geen 900 tot 1000 euro verwonen en ook niet kopen. Dat weten de VVD en de PvdA heel erg goed, hoe lang je ook blijft zeuren over scheefwonen wat m.n. de VVD al zo’n 40 jaar doet.

    D66 zegt zijn best te zullen doen voor woningen van 150.000 tot 250.000. Waar vind je eigenlijk een woning van 150.000 euro, terwijl je hier voor een garage al een dikke ton betaald? Mijn woning van 40 jaar oud, nauwelijks achterstallig onderhoud weggewerkt, zelfs hier en daar nog enkel glas kreeg als WOZ-waarde al 169.000 euro! Hoe komen ze aan deze cijfers of roepen ze maar wat.

    Dan zegt Raat dat hij het niet pikt dat Eigen Haard nog niets doet aan achterstallig onderhoud. Ik vraag mij dan af hoe hij dat niet pikt. Wil hij ze boetes op leggen of zo of foei roepen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Als er nou één onbenul is die louter onzin uitkraamt; dan is het Raat wel. Gênant gewoon.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Ja, en jouw input is constructief.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rotary-vriendje

          Zeker, het mijne wel. Nu dat van jou nog, vriend !

            /   Beantwoorden  / 
  3. Anarchistje

    Had iemand dan anders verwacht? De PvdA staat aan het VVD infuus. Zowel landelijk als lokaal. Deze draaiende club kan wat mij betreft zo door de wc gespoeld worden. En D’66 kan volgen. Duurt ook niet lang meer. En gelukkig verhuis ik binnenkort naar die door Raat verguisde ‘Bijlmer’. Hoe denigrerend kan je als wethouder zijn. Maar ach, die man heeft ook geen weerwoord, noch oppositie alhier. Die man heeft slechts zijn eigen vertrouwde netwerk met dezelfde zielige dikke-ik achtergrond. En proost dalijk weer met zijn vrindjes in het Oude Dorp.

      /   Beantwoorden  / 
    1. ciska

      En weer 1 weggepest. Ik hoop voor je dat je in een goed stuk komt van de Bijlmer. De woningen zijn er in ieder geval goed, waar je ook zit.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Nu met die PvdA in de Bijlmer weet ik niet of je zo goed af bent.

        Maar als je Sp’er bent kun je toch beter naar Maoïstische landen verhuizen? De verdeling daar is een stuk eerlijker.

        Proest.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Anarchistje

        Dank Ciska en ja ik ga er qua kamers op achteruit, maar qua woning en omgeving op vooruit, dus ben erg blij! Echt in het groen!

          /   Beantwoorden  / 
    2. PeterPC

      Ik kan je vertellen, dat ik met veel plezier in de Bijlmer gewoond heb. Toen ik naar A’veen verhuisde was dat door fijne financiële regelingen via mijn werkgever (en ja dat was een bank). Na 2 jaar rezen de huizenprijzen zo hoog dat ik wel eens overwogen heb om te verkopen en weer terug te gaan naar de Bijlmer. Lage huur, prachtige flats. Wat wil een mens meer.

      Dus laat je niet weerhouden. Jij krijgt toch ook de hoofdprijs voor die prachtige woning? De foto’s bij Funda waren in ieder geval indrukwekkend.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Anarchistje

        Hahahah, die PC, de foto’s, nou mijn huis was al binnen 2 weken verkocht en heeft niet op funda gestaan. Dus zo zie je maar weer dat PC vaak uit zijn nek kletst.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hadjememaar

          Met hoeveel restschuld?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Anarchistje

            HUH?@Hadjememaar? Dacht jij nu echt dat ik ga antwoorden op dit soort vragen? Daarvoor moet je bij de heer van Faassen (Peter PC) zijn, die blijkbaar mijn huis op foto’s op funda heeft zien staan. Helaas heeft hij scheel gekeken, want mijn huis was al voor Funda verkocht.

              /  
          2. Anarchistje

            Betekent dus dat de heer Raat ‘gelijk’ krijgt….al het plebs wordt verwijderd…, Amstelveen is straks (was het trouwens al) slechts voor zijn handelsmerk de VVD. Ga daar maar eens over nadenken. En nee heer of vrouw@ Hadjememaar, er zijn ook in deze gemeente nog mensen met een onder minimuminkomen die slim zijn en het beleid van deze door en door wanstaltige gemeente doorzien. Dus ik kies het hazepad. Kan Raat weer glimlachen, weer eentje die weg is. Weer een grote jongen erin!

              /  
        2. Rotary-vriendje

          Ga toch niet in discussie met die PeterPC. De man heeft een persoonlijkheidsstoornis en voor hem is het beter dat hij zo min mogelijk prikkels binnenkrijgt.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Anarchistje

            Je hebt volkomen gelijk @ Rotary-vriendje! ik heb mij weer laten verleiden door onzinnige reacties die ook nog niet eens kloppen.

              /  
          2. Rotary-vriendje

            :-)

              /  
      2. ciska

        Hoe lang geleden en in welk gedeelte? Sociaal gezien is het daar net een waterbed. Venserpolder bijvoorbeeld begon heel aardig en moet je de laatste paar jaar kijken. De Poort kachelt zienderogen ook achteruit. De wijk rondom Geerdinkhof is een hele mooie wijk en redelijk goedkoop. Voor dezelfde huizen moet je in Diemen 30 tot 40% meer betalen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. PeterPC

          @Ciska, dat was in de K-buurt. Met name Koningshoef. Daar moets je door een ballotage commissie van Het Oosten voor een huurcontract.

          En dan praat ik al gauw over een kleine 40 jaar geleden. In ieder geval dat de Bijlmer nog in de steigers stond.

            /   Beantwoorden  / 
          1. ciska

            De K buurt dus. Is voor het grootste deel verdwenen nu, dacht ik, maar was de laatste paar jaar echt een getto. Je zou nu eens moeten gaan kijken. Je herkent het niet meer. Was dat ook niet in de buurt van de Bijlmerramp?

              /  
          2. PeterPC

            Ik heb ook begrepen dat daar nu laagbouw staat. Na mijn vertrek ben ik nog een paar keer in die buurt geweest. Daarna nooit meer, dus de verpaupering heb ik gemist.

              /  
  4. Rotary-vriendje

    Het blijven onbetrouwbare windvanen die PvdA-lieden. Sociaal kakelen, maar als het puntje bij het paaltje komt hebben ze geen ruggengraat.

    Er is maar één linkse sociaal-democratische partij in Amstelveen en dat is de SP. Onze volwassen geworden oud-Maoïsten. Ze doen het voortreffelijk !

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anarchistje

      Volledig mee eens Rotary-vriendje!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
  5. Hadjememaar

    Valt me mee van de OCA! Altijd gedacht dat ze 1 van de bijwagens waren van de coalitie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hadjememaar

      Hoewel???? Als ik nou zie dat Lechner (gefrustreerd VVD-lid en voormalig (wan)beheerder van RTVA, de zender voor gemeente-prop. nu naar OCA is gegaan, begin ik weer te twijfelen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.