GroenLinks: ‘B&W blijven onduidelijk over sociale woningen’

Tessa van Wijnen

De gemeente heeft over de sociale huurwoningen nog steeds geen duidelijke afspraken gemaakt met corporatie Eigen Haard, terwijl zij dat wel allang gedaan zou hebben. Dat constateert GroenLinks op basis van antwoorden op door haar gestelde schriftelijke vragen aan B&W. Al vorig jaar zou het college met de corporatie afspraken maken over onder meer4 aanbieding en liberalisering (door de huur op te trekken) van sociale woningen, bemiddeling voor doorstromers naar duurdere huizen en het bouwen van ‘markthuurwoningen’ (wat daaronder ook mag worden verstaan). Beloofd was dat daarover al veel eerder afspraken zouden worden gemaakt, maar B&W zeggen nu dat zij in gesprek zijn met Eigen Haard en – eindelijk – nog voor de zomervakantie de afspraken te kunnen presenteren.”Uit het antwoord op onze schriftelijke vragen blijkt dat er nog geen afspraken met Eigen Haard zijn gemaakt over liberalisering van sociale koopwoningen. GroenLinks betreurt dit. Uit eerdere antwoorden op schriftelijke vragen van GroenLinks bleek dat 90% van de goedkope sociale huurwoningen in Amstelveen kan verdwijnen,” zegt GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen.  “De gemeente kan daarover prestatieafspraken maken met Eigen Haard. Onbegrijpelijk dat die er nu pas rond de zomervakantie komen.”Volgens B&W moet de voorraad sociale huurwoningen voldoende zijn om iedereen die daarop is aangewezen te huisvesten. Maar de corporaties hebben ruimere mogelijkheden gekregen om huren te laten stijgen. Volgens GroenLinks kan dat consequenties hebben voor de sociale woningvoorraad. Daarom moeten daarover goede afspraken worden gemaakt met Eigen Haard. Van Wijnen: “Als de gemeente dan pas de tweede helft van het jaar met Eigen Haard om de tafel gaat zitten, stelt zij zich wel erg passief op. Dan heeft Eigen Haard haar beleid al uitgezet en moet de gemeente maar hopen dat het goed is.”

B&W blijven als ijzeren Hein voortborduren op het al tientallen jaren volstrekt mislukte principe van doorstroming: mensen met hogere inkomens uit sociale naar duurdere koopwoningen laten vertrekken. “Zo moet er ruimte vrijkomen voor de circa 1200 Amstelveners die nu op de wachtlijst voor een huurwoning staan,” constateert Van Wijnen. Maar zij vindt het dan ook belangrijk dat er betaalbare koopwoningen komen. “Daarmee biedt de gemeente doorstromers een concrete mogelijkheid.  Het verkopen van sociale huurwoningen kan daar bij passen, maar dan moet je er wel weer voldoende voor terugbouwen. Ik zou het verfrissend vinden als we het dáár eens over kunnen hebben in plaats van dat eindeloze verhaal van B&W over het aanpakken van scheefwoners, dur van mensen die qua inkomen een te goedkope woning bezetten. Diverse maatregelen om dat scheefwonen tegen te gaan zijn, voor de val het kabinet, al vertraagd geraakt of kunnen niet doorgaan. Zoals het laten stijgen van de huur met het inkomen.”

 In de komende Stadsregiovergadering wordt het verzoek van Amstelveen besproken om meer huurwoningen zelf toe te kunnen wijzen aan Amstelveners. Van Wijnen: “Het lijkt erop dat daar een beetje ruimte voor wordt gegeven, maar niet veel en niet structureel. Wij vinden dat de gemeente zich minder afwachtend moet opstellen ten opzichte van rijks- en regiomaatregelen. De voorraad sociale huurwoningen moet scherp worden gevolgd en het aantal betaalbare koopwoningen moet omhoog.”

Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans
Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand
Lees ook:GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen
Lees ook:Opsporing woonfraude versterkt door gegevensuitwisseling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.