B&W komen met doorstromingsinstrument woningmartkt

Jan Willem Groot

B&W denken een nieuw instrument te hebben gevonden om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Het experiment komt er op neer dat in samenwerking met corporatie Eigen Haard actief huishoudens worden benaderd die relatief goedkoop wonen maar een inkomen boven de huursubsidiegrens hebben en waarschijnlijk wel naar een iets duurdere woning willen. Als de bemiddeling slaagt, komt de verlaten woning beschikbaar voor de laagste inkomensgroep. Overigens speelt die doorstroming zich volledig af binnen de sociale huursector, zodat zij ernstige vormen van ‘scheefwonen’ (door mensen met een daarvoor te hoog inkomen) niet oplost. Dit jaar hoopt het college veertig bemiddelingen tot stand te brengen.Wethouder van Wonen (CDA) wil de zogenoemde vrije beleidsruimte – de hoeveelheid woningen die de gemeente binnen de Stadsregio zelf mag toewijzen – optimaal benutten voor Amstelveense woningzoekenden. Nog steeds is die ruimte voor Amstelveen, op basis van het regionale Convenant Woonruimteverdeling, dertig procent van het aantal vrijkomende sociale woningen. Gemeenteraad en college willen een veel hoger percentage in de wacht slepen. Groot denkt daarin dit jaar te kunnen slagen. De gemeenteraad wil naar 90 procent en naam daartoe een motie aan, nadat B&W eerder op vijftig procent hadden ingezet.

Volgens het college worden 3000 van de ruim 12.000 sociale huurwoningen bewoond door mensen die er qua hoogte van hun inkomen geen recht (meer) op hebben. Het wil daarom geen goedkope huurwoningen meer bouwen, maar richt zich volledig op doorstroming van de ‘scheefwoners’ naar duurdere segmenten. Ook vorige colleges deden dat, maar blijkbaar zonder resultaat. Het nu zittende college rekent op meer succes.

Er komen dit jaar naar schatting zeshonderd sociale huurwoningen vrij, waarvan de gemeente er dus 180 zelf mag toewijzen. Daarvan gaan er zestig naar mensen met een sociaal medische urgentie en 35 naar senioren die van een eengezinswoning naar een serviceflat willen; zij krijgen daarvoor een onkostenvergoeding. Verder worden er tien gereserveerd voor bepaalde beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen, politie en brandweer. In de praktijk blijkt daarvoor minder interesse dan eerder werd verwacht. Tien woningen gaan naar het proje4ct ‘Wonen en mantelzorg’, om mantelzorgers bij de zorg behoevende te laten wonen. In Nes gaan de helft van de vrijkomende woningen naar Nessers. Het seniorencomplex aan de Smeenklaan is overgedragen door Eigen Haard aan studenten huisvester DUWO voor ex-studenten, die uit Uilenstede komen. Hoewel de vrije toewijzingsruimte voor de gemeente op dit moment nog relatief klein is, mag zij daarbuiten wel woonruimte oormerken voor doelgroepen. B&W doen dat voor senioren (boven 55 jaar) en jongeren (tot 25 jaar). Mensen in die categorieën uit de gehele regio kunnen er dan aanspraak op maken, maar het college verwacht dat het vooral Amstelveners zullen zijn. In totaal labelt de gemeente er 132 woningen voor.  Het blijft met omgerekend in totaal 162 woningen die volgens Groot de doorstroming kunnen bevorderen toch een beetje wroeten in de marge als er volgens het college 3000 in de sociale huursector moeten vrijkomen en de wachtlijsten varieren van 9 jaar voor starters tot 18 jaar voor doorstromers.

Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg
Lees ook:Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers
Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:Vragen van GroenLinks over stagnerende doorstroming woningen
Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.