VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen

Tom Ponjee

Dat in de omgeving van de Lindenlaan middeldure woningen worden gebouwd, gaat volgens de VVD de wachtlijsten helpen verkorten. De fractie in de gemeenteraad gelooft nog steeds het principe van doorstroming, dat al decennia lang is beleden, maar nog nooit heeft gewerkt. Maar de vaststelling volgende week van het bestemmingsplan Lindenlaan door gemeenteraad is volgens de VVD-fractie een belangrijke stap in de hervorming van het Amstelveense woningbouwprogramma. De louter middeldure woningen die er worden gebouwd (geen sociale!) zijn volgens de fractie – die dat al jaren verkondigt – nodig om een einde te maken aan het oude probleem van wachtlijsten op sociale woningbouw. Volgens de VVD bestaat er behoefte aan woningen in de middenklasse, waardoor mensen die daarin zouden kunnen wonen dat nu doen in sociale huurwoningen. De bouw van die duurdere woningen geeft volgens hem hoop voor mensen – met minder geld – die nog op wachtlijsten staan voor sociale woningen.De theorie is dat bewoners van sociale huurwoningen massaal gaan verhuizen naar duurdere. In de praktijk is de juistheid ervan niet eclatant bewezen, maar de VVD blijft erin geloven, er aan voorbij gaande dat de middeldure woningen goeddeels naar niet-Amstelveners gaan. Volgens de fractie zijn in Amstelveen jarenlang de verkeerde politieke keuzes gemaakt, overigens met diezelfde VVD vrijwel onafgebroken sterk vertegenwoordigd in het college van B&W. En door die verkeerde keuzes – de bouw van sociale  huurwoningen – is er juist aan die soort woningen een tekort ontstaan voor starters, is de theorie.

Met de bouwplannen bij de Lindenlaan pakken B&W volgens de VVD ook het tekort aan praktijkruimte in Amstelveen aan. VVD-raadslid Tom Ponjee herinnert er aan al in 2007 aan toenmalige wethouder Remco Pols (PvdA) te hebben gevraagd dat probleem samen met zijn partijgenoot zorgwethouder Dolf Veenboer op te lossen (lees hier). “Er dreigde een tekort te ontstaan in ondermeer Groenelaan, Westwijk en nu dus in Keizer karelpark”, zegt Ponjee. Hij prijst de slagvaardigheid van het nu zittende college van B&W, dat nu ruimte maakt voor een huisartsenpraktijk aan de Lindenlaan.

De VVD-fractie wil dat aan een gemeentelijke visie op praktijkruimten, waarom door diverse andere fracties is gevraagd, een actuele feitennota vooraf gaat. Daarin moet onder meer zijn aangegeven wat de nu bestaande behoefte aan praktijkruimte is, het tekort eraan en in welke wijken dat zich voordoet, de toekomstige vraag, de oorzaken van het tekort, de rol van belanghebbenden en de oplossingen die B&W zien.

Lees ook:CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen
Lees ook:Dure en middeldure woningen in Bankras
Lees ook:Coalitie wil meer sociale woningen voor Amstelveners
Lees ook:Gemeente bouwt vooral in (middel) dure sector
Lees ook:D66 wil sneller van lange wachtlijsten woningen af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.