VVD juicht verandering bij Cardanus toe

Tim Lechner

Omdat de interim-directie van Cardanus maandag de gemeenteraad heeft geïnformeerd over de bij de welzijnsstichting ontstane situatie meent de VVD dat er al een ‘prima eerste stap’ naar verandering is gezet. Vorige week donderdag stapte de complete Raad van Bestuur bij Cardanus op, nadat die eerst – naar hij zei ‘in goed overleg’ – directeur Johan Zoutberg had laten vertrekken. Maar voor vakbonden, ondernemingsraad en medewerkers was Zoutberg noch de Raad van Toezicht (RvT) langer te handhaven. Daarom trad de raad met onmiddellijke ingang af. Het managementteam heeft, samen met OR en vakbonden, uit haar midden Wim Bouman als plaatsvervangend directeur / bestuurder naar voren geschoven. Hij is hoofd van het bedrijfsbureau van de stichting. VVD-raadslid Tim Lechner constateert dat het al jarenlang niet goed is gegaan bij Cardanus, uitmondend in een zware bestuurscrisis.Personeel, ondernemingsraad en vakbonden hadden geen vertrouwen meer in de RvT. Zij vinden dat nu een ‘hernieuwde basis is ontstaan om te werken aan de continuïteit van de dienstverlening aan de burgers van de gemeenten in Amstelland.’ Overigens heeft de organisatie zich in de loop der jaren al vaker in die trant uitgelaten. De VVD vindt dat de nieuwe Raad van Toezicht een afspiegeling moet worden van de bewoners van Amstelveen en uit mensen bestaan die alom vertrouwen genieten.

De organisatie moet trouwens drastisch slinken, omdat de gemeente volgend jaar het jongerenwerk er weghaalt en nu al doende is dat ook met de peuterspeelzalen te doen. Dat impliceert, in samenhang met de noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen, volgens de een krimp van veertig procent. Naar de mening van het management zijn de problemen niet onoverkomelijk. Het werkt samen met medewerkers en OR aan een plan om de organisatie efficiënt en doelgericht opnieuw in te richten.

Maar volgens Lechner heeft Cardanus jarenlang geld van de gemeente ontvangen zonder dat de afgespropken prestaties volledig werden geleverd. B&W hebben nu gekozen voor een zakelijke, transparante aanpak over de financiële positie van de organisatie en de informatie over de geleverde diensten. Lechner zegt dat voor de VVD Cardanus een middel is en geen doel. “Er mag dus alleen subsidie geen gaan als daar ook prestaties tegenover staan. Het is en blijft belastinggeld en dat moet daar terecht komen waar we er wat aan hebben,” aldus Lechner.

Cardanus heeft  bijna tweehonderd medewerkers, die samenwerken met ongeveer 700 vrijwilligers. Behalve op het gebied van vrijetijdsbesteding en participatie in Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer, is zij actief in taal- en opvoedingsondersteuning,  sociale activering en re-integratie, maatschappelijke stages en vrijwilligerswerk.

Lees ook:Cardanus laat claim bij gemeente vallen
Lees ook:Directeur weg bij Cardanus
Lees ook:Organisatie Cardanus wordt doorgelicht
Lees ook:OR en bonden: petitie AM Groep
Lees ook:Directeur Wim Bouman vertrekt bij Cardanus

Eén reactie op “VVD juicht verandering bij Cardanus toe

  1. maltje

    De Raad van toezicht dient een afspiegeling van de bewoners in Amstelveen te zijn, zegt de VVD. Wie de grootste partij in Amstelveen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.