GroenLinks: ‘Geen sluitingstijd horeca op Uilenstede’

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

De horeca op Uilenstede moet altijd open kunnen blijven en niet afhankelijk zijn van gedwongen sluitingstijden. Dat vindt GroenLinks in de gemeenteraad, waarvan fractievoorzitter Axel Boomgaars zelf op de studentencampus woont. De rest van de Amstelveense horeca moet doordeweeks om twee uur ’s nachts dicht en in het weekend om drie uur. Maar Uilenstede is ánders, vindt Boomgaars. Bewoners en ondernemers op Uilenstede delen volgens hem die mening.

Het heeft allemaal te maken met de veranderingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarover de gemeenteraad dezer dagen beslist. GroenLinks zegt dat ondernemers op Uilenstede – anders dan andere horeca in de stad – zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij dicht gaan. Door de vele studenten ligt het daar anders dan in de doorsnee woonwijk van de stad, zegt Boomgaars. “Daar hoort wat ons betreft ook meer vrijheid bij als het op horeca aankomt. Het nachtleven op de campus mag gerust wat bruisender, daar begin je mee door hinderlijke regels weg te halen.” De fractie gaat haar voorstel in de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen op donderdag 3 december bepleiten. Zij hoopt het er op 16 december in de gemeenteraad door te krijgen.

Boomgaars zegt met horecaondernemers en bewoners te hebben gesproken, die volgens hem wel voor meer vrijheid voelen. “In het verleden werd door bewoners geklaagd over het feit dat het café op donderdagavond eerder dicht moest dan in het weekend, terwijl er wegens de studentenavond dan juist topdrukte is”, zegt Boomgaars. Bazen van (snack) bars weten zelf het beste wat werkt of niet, vindt hij. “Bovendien komt het gebouw van de Griffioen in 2018 vrij. Vrijheid qua sluitingstijden kan ook daar misschien voor een originele nieuwe bestemming zorgen.”

 Experiment

GroenLinks denkt dat op Uilenstede verantwoord geëxperimenteerd kan worden met vrije openingstijden. “Sluitingstijden in heel Amstelveen loslaten is al te dol, omdat mensen ook in een werkritme zitten”, vindt Boomgaars. “Het spreekt echter voor zich dat studenten die op tijd naar bed willen wegens studie gewoon moeten kunnen slapen. Maar er is er al goed contact tussen bewoners en horeca en er blijven hoe dan ook juridische mogelijkheden bestaan om sluitingstijden terug in te voeren mocht het niet naar tevredenheid werken. Laten we het daarom gewoon eens proberen,” stelt Boomgaars voor.

 

 

Lees ook:Burgemeester: Horeca Uilenstede niet lager open
Lees ook:GroenLinks in actie voor café en nachtleven Uilenstede
Lees ook:GroenLinks in verzet tegen uitzetting bewoners Uilenstede
Lees ook:Proef met nachtvergunning café’s – D66 en GL blij
Lees ook:Eten bij Axel: nieuwe verkiezingsstunt GroenLinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.