ChristenUnie tegen meer koopzondagen

Bert de Pijper

Terwijl de VVD het liefst elke zondag alle winkels geopend ziet, ageert coalitiepartner ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad daar fel tegen. Die verzet zich dan ook, net als het CDA in het verleden, tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen. Beide coalitiepartijen zijn het dus daarover totaal oneens. “Bij het tot stand komen van het college zijn de koopzondagen als vrije kwestie bestempeld,” zegt CU-raadslid Bert de Pijper, die er aam toevoegt zich toch met de VVD verbonden te voelen. Maar zijn partij is nu eenmaal principieel tegen meer verkoop op zondag, die zij als ‘noodzakelijke rustdag in deze hectische economie’ ziet. De Pijper verwijst overigens niet expliciet naar de Bijbel en de vervanging van de Joodse sabbat door de zondag. Wel voert hij sociaal-economische overwegingen aan.  Kleine ondernemers moeten hebben bij koopzondagen geen aan het grootwinkelbedrijf gelijke kansen, redeneert De Pijper. “Kleinere ondernemers moeten ook het hoofd boven water kunnen houden, zonder zonder daarvoor zes dagen en een avond per week te moeten werken.”De ChristenUnie deelt wel de zorgen van de VVD over ook het Koopstromenonderzoek, waaruit bleek dat de omzetten in het Stadshart met 20% zijn gedaald. Maar meer koopzondagen vormen geen goed middel daartegen, zegt De Pijper. “Vooral de kleinere ondernemers moeten kosten maken voor een zondagse personeelsbezetting, terwijl hun winstmarge dat niet toe laat.”

De ChristenUnie meent dat er betere mogelijkheden zijn om de omzet van het Stadshart weer omhoog te krijgen en wijst erop dat nu het winkelassortiment in het Stadshart voornamelijk is gericht op hogere inkomens. De Pijper: “Een gemêleerder assortiment zou het winkelen aantrekkelijker maken voor alle inkomensklassen. Laten we ons eerst daarop richten in plaats van kleine ondernemers het heel moeilijk te maken.”

Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag
Lees ook:ChristenUnie: wekelijkse koopzondag is geldverspilling
Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem
Lees ook:ChristenUnie mogelijk naar rechter tegen koopzondagen
Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag

3 reacties op “ChristenUnie tegen meer koopzondagen

  1. Frank Bikker

    Het argument van CU is dus ook zuiver economisch. Maw. als je doorredeneert is de VVD enkel voor de grote bedrijven en laten ze de middelgrote en kleine bedrijven aan hun lot over, in tegenstelling tot wat ze beweren in hun propaganda en hun vrije-markt-geloof.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fred

    De christenen moeten eens ophouden om de niet gelovende meerderheid hun wil op te leggen!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter

    Helemaal gelijk Fred, maar je moet toch echt bij Nero zijn om te klagen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.