Voormalige PMA: ‘Nieuwe AV-pas gemiste kans’

Wil Roode

Wat de toegang tot het bibliotheekwezen en sport betreft, is door de nieuwe Amstelveenpas (een kortingpas voor mensen met een laag inkomen) de situatie voor de minima verslechterd. Dat zegt Wil Roode van de door de gemeente opgeven Participatieraad Minima Amstelveen (PMA).

Er is met die organisatie, toen zij nog wel bestond, ook geen overleg gepleegd, zegt Roode. Ambtenaren die niet in dezelfde situatie zitten, hebben volgens haar bepaald wat wel en niet goed voor de minima zou zijn. Wethouder Maaike Veeningen introduceerde recent te nieuwe pas, die – anders dan de oude – is gedigitaliseerd. Maar die 2.0 versie is ‘een gemiste kans in goede bedoelingen’, zegt Roode. “Op naar de Amstelveenpas 3.0”.

Cultuur

De voormalige PMA is overigens als vrijwilligersorgaan doorgegaan om minima te helpen, ook al is het niet meer officieel te cliëntenraad die B&W adviseert. De digitale vorm is volgens Roode funest voor degenen die geen computer hebben, maar de gemeente benadrukt dat alleen terminals bij de aanbieders van belang zijn. Zij vindt trouwens de culturele aanbiedingen ook nogal eens tegenvallen. “Een nobele culturele aanbieding is dat minima in oktober naar het Amsterdams operakoor kunnen gaan. Waar een kaartje normaal gesproken voor 27,50 euro kost, kunnen minima al voor 24,50 euro terecht. Dit is nog geen 50 euro voor twee personen. Vanuit de leefwereld van de bemiddelde Amstelveners oogt dit als een mooie kans voor minima om met korting cultuur te kunnen snuiven. Met een leefgeld van 40 euro per week voor alle uitgaven die niet onder de vaste lasten vallen, lijkt ons dit een aanbieding waar in voornoemd voorbeeld welhaast onmogelijk gebruik van gemaakt kan worden,” zegt ze. “De keuze tussen eten kunnen kopen en naar het Amsterdams operakoor gaan lijkt ons snel gemaakt.”

Leeftijd

De bibliotheek was met de oude pas gratis. Maar de gemeentelijke website meldt nu: “Met uw Amstelveenpas krijgt u korting op het abonnementsgeld. De pashouder kan alleen een bibliotheekabonnement afsluiten op eigen naam. De korting is afhankelijk van de leeftijd van de pashouder.”

Roode: “Dit betekent dat kinderen voor een dubbelpas een bedrag van 8,75 euro en volwassenen voor een enkele pas een bedrag van 19,25 per jaar moeten betalen om lid te worden van de bibliotheek. Een gemiste kans voor alle politieke partijen die een goede ontwikkeling van de jeugd in minimumsituaties hoog in het vaandel hebben staan komende verkiezingen.” De lokale politiek moet zich wat haar betreft eens gaan verdiepen in het fenomeen generatiearmoede. “Het niet meer gratis maken van de bibliotheek zal zeker niet helpen met het voorkomen van generatiearmoede. Helaas is ook het gratis zwemmen met de Amstelveenpas verdwenen.”

 

Lees ook:Amstelveenpas
Lees ook:Nieuwe AV-pas niet altijd goedkoper dan oude
Lees ook:‘AV-kaart te commercieel’
Lees ook:Wethouder: Minimaraad niet correct over AV-pas
Lees ook:Verdonkeremaande klachten over ambtenarij

8 reacties op “Voormalige PMA: ‘Nieuwe AV-pas gemiste kans’

 1. Robert van Waning

  Dankzij Wil Roode (VMA) – en ondanks alle tegenwerking door de gemeente – wordt de stem van de minima in Amstelveen nog steeds gehoord.

  ‘Opgeheven PMA gaat door als raad voor minima’ stond op 16/9 jl op Amstelven.blog. Helaas wordt VMA hier ‘voormalig PMA’ genoemd.

  Was het trouwens niet mogelijk om de naam (of op zijn minst de letters) PMA te behouden, ondanks de opheffing door de gemeente?

  Misschien moeten de minima een eigen lokale partij oprichten: SMA (Stem Minima Amstelveen).

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Wil, hulde!

    /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Die mevr. van Veeningen van D66 ( U weet wel, die partij Nederland kennisland) vindt zeker dat dit geen belemmering vormt voor minima met kinderen. Of dit soort zaken echt wat geld zal opleveren voor de gemeente. Zum kotzen, mevr. de wethouder van onderwijs.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank bikker

  Overigens zorgt de gemeente Amstelveen goed voor zijn minima. Vooral als je ook nog even meerekent dat zij voor het inzien van je eigen dossier 76,05/ uur vraagt en na copie 11 31 cent per copie. Ook wil,ik de zegeningen die voormalig raadslid van de VVD Tom Ponjee over deze groep heeft uitgestort door te korten op diverse gemeentelijke uitkeringen even vermelden, want hij had wel uitgedokterd dat ze wel 2000 euro kregen. Dat hij er niet bij had vermeld dat dit een echte uitzondering was, zullen we maar niet vermelden. Hij zei nog net niet dat elke uitkeringsgerechtigde dat bedrag kreeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Hij zei nog net niet dat elke uitkeringsgerechtigde dat bedrag kreeg.”

   Kregen ze dat dan niet?

     /   Beantwoorden  / 
 5. Tinus Trekveer

  “Vooral als je ook nog even meerekent dat zij voor het inzien van je eigen dossier 76,05/ uur vraagt en na copie 11 31 cent per copie.”

  Goed, kort en bondig commentaar. Maar kun je dat hardmaken?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Kijk de link van Wil Roode maar eens door.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.