VVD: ‘GroenLinks verkiezingsretoriek over welzijn’

Stieneke Kruijer

Stieneke Kruijer

Concreter en helderder moet het allemaal, vindt GroenLinks over het nieuwe welzijn. De fractie vindt dat wethouder Koops te traag is met de plannen daarvoor en had in de raadscommissie Burgers en Samenleving daarom woensdagavond eer debat over twee onderwerpen op dat gebied gevraagd. Eén ervan, de gevolgen voor Amstelveen van de decentralisatie van tot nu toe door het Rijk uitgevoerde taken, met steun van D66 en het CDA. Het andere agendapunt betrof het welzijn in de wijken, waar volgens het nieuwe beleid meer sociale samenhang moet komen.

Commissielid Stieneke Kruijer van GroenLinks had zich erover beklaagd dat al twee keer achter elkaar de commissie is afgelast, waardoor de politieke discussie over de verschuivingen in het welzijn volgens haar te lang achterwege bleef. Blijkbaar verweet zij dat B&W, c.q. de wethouder, min of meer. “De wethouder staat blijkbaar niet te springen om zaken met ons te bespreken.”

Maar Koops weer haar voorzichtig op de gevolgen van het duale stelsel: Of er wel of niet door commissies wordt vergaderd, maakt de gemeenteraad zelf uit, niet de wethouder.

Tim Lechner

Tim Lechner

Kruijer, die vindt dat de visie van B&W in alle openbaarheid duidelijk moet zijn, kwam met een lawine van vragen. Koops zei die allemaal te kunnen beantwoorden, maar de commissie ging ermee akkoord dat het schriftelijk gebeurt. Volgens haar ligt de gemeente op koers, zei ze in antwoord op een vraag van D66-raadslid Alink.

VVD-raadslid Lechner constateerde dat de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad in aantocht zijn. Hij hoorde in het klagen van GroenLinks veel verkiezingsretoriek. De decentralisatie – zeg maar het over de schutting gooien van veel taken bij gemeenten – is uitgesteld tot 1 januari 2015. “We hebben dus nog één driekwart jaar en moeten heel zware beslissingen nemen”, zei Lechner. Hij begreep de haast van GroenLinks niet zo. Maar Kruijer vindt dat het tijd wordt voor politieke discussie over het onderwerp. Lechner: “Die wil ik pas voeren als ik alle informatie heb. Laten we rust nemen en ons niet door verkiezingsretoriek gek laten maken.”

Overigens komen er volgende maand zogenoemde ‘townhall meetings’ in het gemeentehuis over het welzijn, met burgers en instellingen. Verder staat een nieuwsbrief voor raadsleden op het programma, worden cliëntenraden geraadpleegd en zoekt Amstelveen samenwerking met andere gemeenten, deelde Koops mee.

Zij vond de verbolgenheid van Kruijer en haar verwijt dat er te weinig informatie komt, niet terecht. “Ik heb in februari heel veel informatie gestuurd naar de gemeenteraad. Ik begrijp niet dat u nu zegt niets te weten. Ik begrijp uw kritiek niet.” Maar Kruijer zei discussie in de raadscommissie te hebben gemist.

 

 

Lees ook:GroenLinks is ‘getreuzel’ B&W over welzijn zat
Lees ook:GroenLinks wil beter dierenwelzijn
Lees ook:GroenLinks: bijdrage gemeente dierenarts minima
Lees ook:GroenLinks tegen stop subsidie Griffioen
Lees ook:GroenLinks vindt Brandes te vaag over PGB

Eén reactie op “VVD: ‘GroenLinks verkiezingsretoriek over welzijn’

  1. frank rikbek

    hr. Lechner Verkiezingsretoriek?! Wat vindt u dan van uw partijgenoot wethouder Raats die bij elke sch….. met z’n lachebekje op de foto staat bij de lokale pers?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.