Koops: ‘Wij zijn op stoom met ‘Nieuwe Welzijn’

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Nauwelijks heeft GroenLinks de evident vooral op wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) gerichte beschuldiging geuit dat B&W treuzelen met de plannen voor het Nieuwe Welzijn of de gemeente laat weten er goed mee ‘op stoom’ te liggen. Zij is hard bezig met voorbereiding van de nieuwe taken die zij van het Rijk moet overnemen. Een daarvoor opgericht programmateam kwam in een stroomversnelling sinds Rob Oudkerk in maart aan het roer ervan kwam te staan, meldt het promotiebureau van B&W.

Het team heeft volgens de gemeente ‘succesvolle’ (kennelijk geheime) bijeenkomsten met onder meer raadsleden gehad. Binnenkort mogen ook burgers hun zegje erover kwijt. Maar terwijl GroenLinks B&W van onduidelijkheid beschuldigt, ziet het college die juist bij het Rijk als grootste knelpunt. Koops blijkt overigens de opvatting van GroenLinks te delen dat het wel tijd wordt plannen te maken. Volgens haar heeft de gemeente de zaken op orde. “Er staat een stevige programmaorganisatie die deze complexe opdracht goed aan kan”, zegt ze. Koops herhaalt nog maar eens dat het Rijk behalve nieuwe taken ook forse bezuinigingen daarop bij de gemeente legt.

“Om toch goede zorg te blijven bieden moeten we die anders gaan organiseren en keuzes maken. We hebben een zorgvuldige inventarisatie van het sociale domein in Amstelveen gemaakt.” Voor het maken van de hoognodige plannen is de input van anderen hard nodig, meldt de wethouder. “Niet alleen van professionals en zorginstanties, maar ook van bewoners, raadsleden en belangenorganisaties. We hebben al een aantal ‘denktank’ bijeenkomsten met raadsleden georganiseerd. De eerste begin maart, de tweede half maart over de organisatie van de zorg in combinatie met een werkbezoek aan ‘Ons Tweede Thuis’. Op 19 april hebben we raadsleden bijgepraat over de gevolgen van het Sociaal akkoord.”  

Voor de bevolking blijft voorlopig onduidelijk wat daar dan wel is besproken. Duidelijk is in elk geval dat het sociaal akkoord van werkgevers en werknemers een jaar uitstel voor de omvorming van de sociale werkvoorziening inhoudt. Ook op andere terreinen moeten gemeenten wachten op uitwerking van het beleid door het Rijk. Onduidelijk is nog welke richtlijnen er over de AWBZ transitie komen en hoe gemeenten bezuinigingen op Hulp bij het Huishouden moeten doorvoeren. Ook zijn er grote onduidelijkheden over de transitie van de jeugdzorg, zegt Koops.

Binnenkort organiseert de gemeente een aantal ‘town hall meetings’. Daar kan iedereen zijn stem laten horen over de nieuwe taken van de gemeente. Daarnaast gaat de wethouder zorginstellingen bezoeken en met belangenorganisaties praten.    

Het Rijk gaat onder meer de hele jeugdzorg, de ondersteuning en verzorging van mensen die oud en ziek zijn of een handicap hebben en deelname aan de arbeidsmarkt van mensen die moeilijk betaald werk kunnen vinden, overhevelen naar de gemeenten. Met daarvoor relatief weinig geld. Uitgangspunt van de gemeente bij de invulling van haar nieuwe taken is dat mensen die zorg en ondersteuning echt nodig hebben daar op moeten kunnen rekenen, herhaalt Koops nog maar eens.

 

Lees ook:Sociaal Akkoord: ‘Goed nieuws, maar niet om te juichen’
Lees ook:Amstelveenpas alleen nog voor allerarmsten
Lees ook:VVD: ‘GroenLinks verkiezingsretoriek over welzijn’
Lees ook:Wethouder Koops gaat wijken in om ideeën op te doen
Lees ook:Koops bij dagcentrum gehandicapten

Eén reactie op “Koops: ‘Wij zijn op stoom met ‘Nieuwe Welzijn’

  1. de theedrinker

    Wanneer gaat B&W nu eens zeggen welke mensen uit de maatschappij weer eens de pineut zullen zijn. De rest en die zogenaamde inspraak is toch maar geneuzel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.