Gemeente wil kinderopvang in leegstaande kantoren

Burgemeester en wethouders willen dat leegstaande kantoren gebruikt gaan worden voor kinderopvang. Zij zijn van plan de instellingen op dat gebied in contact te brengen met de kantorenmarkt. Het college denkt verder dat het gastouderschap moet worden gestimuleerd, waardoor de behoefte aan locaties voor kinderopvang afneemt. Het spreekt tegen dat de gemeente traag werkt, zoals de directeur van Kinderrijk heeft beweerd. Dat zeggen B en W in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks.

 

De fractie had het college gevraagd wat het heeft gedaan en nog denkt te doen aan de wachtlijsten voor kinderopvang en aangedrongen op een gezamenlijk actieplan van alle betrokken partijen (zoals onderwijs, kinderopvangorganisaties, gemeente enzovoort). Aan zo'n plan wordt gewerkt, melden B en W. Aan de schoolbesturen en aanbieders van opvang is gevraagd met een masterplan te komen. Maar als gemeente de regie nemen, is volgens het college niet in overeenstemming met de Wet kinderopvang, die vooral marktwerking beoogt. De gemeente gaat wel op het gebied van procedures medewerking verlenen aan plaatsing van tijdelijke units en zal daarnaast voorstellen aan de betrokken partijen vragen. Haar rolopvatting reikt volgens het college verder dan de haar formeel opgedragen wettelijke taak. Overigens wijst het er op dat de vraag naar opvang niet statisch is. Hoe de invloed van het nieuwe regeerakkoord erop is, weet het nog niet. ‘Naar onze mening zouden wij in volume met de nu in ontwikkeling komende en nog te onderzoeken locaties een heel eind moeten kunnen komen,' aldus B en W.

Lees ook:Gemeente helpt zoeken naar locaties kinderopvang
Lees ook:Koops opent dagverblijf ‘De Blauwe Geit’
Lees ook:Kinderopvang in park achter Kruiskerk
Lees ook:Faillissement Kids Palace kost gemeente geld
Lees ook:CDA wil gezond gewicht Amstelveense jongeren

3 reacties op “Gemeente wil kinderopvang in leegstaande kantoren

  1. OliBlogger

    Dus, dan breng ik de kinderen ‘s ochtends naar hun kantoor, dan ik daarna door naar het mijne …

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Yep, en met een beetje geluk is het in hetzelfde pand!

      /   Beantwoorden  / 
  3. MamaMiddenhoven

    Dit zou natuurlijk ook geweldig zijn mbt naschoolse opvang hoewel dat ook onderdeel gaat zijn van de brede school. Voor de mensen met meerdere kinderen in diverse fases is het practischer als basisschool KDV en naschool bij elkaar zitten, anders blijf je rijden.

    En de vlieger van marktwerking gaat niet op als de gemeente dingen blijft stagneren door maar een beperkt aantal panden in het bestemmingsplan beschikbaar te stellen, waarvan een gedeelte niet eens geschikt is als kinderopvang.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.