Toen koninklijk nog mocht in Oude Dorp

320px-Wilhelmina1898[1]Het is dus wel eens anders gegaan. Met koninklijk bezoek, bedoel ik. Maar ja, toen was er nog geen Stadshart, waarheen nu koning Willem-Alexander met koningin Máximá over een paar honderd meter Rembrandtweg mocht lopen op zijn allereerste Koningsdag. In het bijzijn van andere familieleden.

Hij kwam dus niet op de Amsterdamseweg en in Patrimonium, sinds jaar en dag het hart van het Oranjevertier op Koninginnedag. Zijn grootmoeder en overgrootmoeder kwamen daar nog wel. Twee keer koninklijk bezoek in één jaar zelfs. Nadat prinses Juliana in januari 1933 de kweekschool van het Leger des Heils aan de Amsterdamseweg had geopend, bezocht haar moeder (koningin Wilhelmina) met man en dochter het pand opnieuw in september.

Het is te lezen in een recent nummer van Amstel Mare, het blad van de lokale historische vereniging. De kweekschool, een monumentaal gebouw op de hoek van Prins Bernhardlaan en Amsterdamseweg, ging in 2003 tegen de vlakte, na twaalf jaar leeg te hebben gestaan. De lokale partij Burgerbelangen (BBA) heeft jaren gestreden om het pand overeind te houden, maar de slopershamer is nu eenmaal in Amstelveen uiterst geliefd.

Misschien kan het tegenwoordig niet meer anders, maar in vergelijking met de tonnen kostende veiligheidsvoorzieningen rond Koningsdag 2014 waren die van zestig jaar geleden een waterig aftreksel. Toen reed de Koninklijke familie in een open auto van de Dam naar de nieuwe kweekschool. Na een uitgebreid bezoek er aan, reed de stoet langs de nu voor Koninklijke paren verboden route naar het Oude Dorp, langs Patrimonium. En langs de weg stonden dikke drommen juichende mensen. Bij de Dorpskerk werden bloemen aangeboden en klonk het Wilhelmus, begeleid door muziekvereniging Patrimonium. Vervolgens ging de stoet naar de Buurt over Ouderkerk (Amstelzijde), werd bij het Kalfje afscheid genomen van burgemeester Haspels en reed de hofauto via de Amsteldijk weer naar de Dam. Twee dagen later (zaterdag 9 september 1933) volgde een nationale huldiging in het stadion, wegens het 35-jarige regeringsjubileum van Wilhelmina. Ook tóén lijkt de beveiliging mij niet zo uitzinnig geweest als tegenwoordig. Jammer voor Willem-Alexander eigenlijk. Amstelveen heeft toch wel wat meer te bieden dan die paar honderd meter in het Stadshart. Zeker nu men op vrijdagavonden in het Oude Dorp vaak over de hoofden kan lopen…

 

Lees ook:Sinterklaas naar Keizer Karelpark, Oude Dorp en Patrimonium
Lees ook:Sinterklaas maakt tocht door drie wijken op 3 december
Lees ook:Bloemencorso niet door Stadshart
Lees ook:Burgemeester bezoekt Oude Dorp
Lees ook:Koningin komt op Koninginnedag naar Stadshart Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.