GroenLinks fracties in regio willen het groen houden

Martin Kortekaas

GroenLinks fracties in de Metropoolregio Amsterdam trekken samen op om groen te beschermen. Maandag lanceerden de fracties in de diverse raden van de MRA-gemeenten een regionaal natuurpact om naar hun zeggen het groen te beschermen tegen de bouwplannen van het kabinet.

Aanleiding voor het door de Amstelveense GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas ondertekende pact is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes lef te tonen door ook te bouwen in het groen. GroenLinks noemt dat eeuwig zonde, onnodig en ondoordacht.

“Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen gemakzuchtig bouwen in natuur”, zegt Kortekaas.

Hij wijst er op dat ook GroenLinks Amstelveen vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er ongeveer 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn in de regio mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.”

Volgens GroenLinks kan door regionale samenwerking gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren en verbinden. Maar, aan de uitspraak van de D66-minister te oordelen, kiest naar de mening van GroenLinks van het kabinet voor een gemakkelijke weg.

Colleges

In het pact staat dat de fracties er op aandringen duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen te maken om het groen te beschermen. Maar dat betekent volgens de partij wel dat gemeentes de schouders er samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen, neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe, redeneert GroenLinks.

Niet volbouwen

Martin Kortekaas: “Gelukkig is tot nu toe vrijwel iedereen in de Amstelveense raad het er over eens dat de Bovenkerkerpolder groen moet blijven en niet bebouwd mag worden. Dat moet ook voor de rest van de MRA gelden, het groen niet volbouwen.“

Het Regionaal Natuurpact Amsterdam is een initiatief van de GroenLinks fracties en lijsttrekkers in Diemen, Waterland, Amsterdam, Diemen, Waterland, Amstelveen, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Velsen, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.

 

Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:GroenLInks: Liever onkruid dan stenen
Lees ook:Kamerlid helpt in strijd GroenLinks tegen Schiphol
Lees ook:GroenLinks bevraagt Veeningen over vliegfijnstof

2 reacties op “GroenLinks fracties in regio willen het groen houden

  1. App

    250.000 Nieuwe woningen die binnenstedelijk worden gebouwd. Dat betekent meer hoogbouw, intensiever verkeer in de bebouwde kom, meer parkeerplaatsen boven- en onderdgronds en zwaardere belasting van het bestaande groen. Laten ze al die opgeheven bus- en tramhaltes maar niet helemaal verwijderen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. App

    De lokale politiek zal moeten beseffen dat in de nabije toekomst ingrijpende beslissingen en maatregelen genomen zullen moeten worden om een aanmerkelijke toename van de bevolking te huisvesten en van werk, voorzieningen, infrastructuur, mobiliteit, recreatie, etc. te voorzien. Behalve deze groene oprisping blijkt daar nog bitter weinig van.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.