GroenLinks: ‘Schiphol misleidt onwonenden’

Martin Kortekaas

Schiphol komt met misleidende berekeningen over vliegtuiglawaai, doordat de luchthaven met een verouderde werkt om het geluid van de zogenoemde startprocedure te bewerken. Dat zegt GroenLinks in gemeenteraad. Die fractie heeft er vragen over gesteld aan B&W en wil dat wethouder Maaike Veeningen zich inzet om de overlast voor inwoners van Amstelveen en andere gemeenten in de omgeving te beperken.

Volgens GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas rolt uit de berekeningen van de geluidshinder nu een veel te rooskleurig beeld. Dat blijkt volgens hem uit een adviesrapport van de commissie voor de Milieueffectrapportage. Volgens de partij is het beter de herrie in de toekomst te gaan meten, zodat Schiphol de omwonenden niet meer voor de gek kan houden.

Een belangrijke conclusie uit het kritische adviesrapport is dat opstijgende vliegtuigen meer geluidshinder veroorzaken dan Schiphol altijd beweert, zegt GroenLinks. De verouderde rekenmethode van de luchthaven leidt er volgens de fractie tie dat geluidshinder van stijgend vliegverkeer bij de nieuwe startmethode veel te rooskleurig wordt voorgesteld. Terwijl er actuele rekenmethodes beschikbaar zijn die ook in omliggende landen worden gebruikt, constateert GroenLinks.

Kortekaas: “Schiphol heeft er belang bij de zaken mooier voor te stellen dan ze zijn, omdat de luchthaven in de toekomst alleen mag groeien als de hinder beperkt wordt.” Het is voor hem de vraag of goed overleg met Schiphol over geluidshinder wel mogelijk is zolang de luchthaven een verkeerde voorstelling van zaken geeft over de effecten van de veranderde startprocedure. “Zolang Schiphol uitgaat van verkeerde berekeningen, is verdere groei ongewenst,” zegt Kortekaas.

 

Wat hem betreft moeten rekenmethodes worden die actueel zijn en de omvang van de geluidshinder zo goed mogelijk benaderen. Kortekaas: “Nog beter is niet de herrie te berekenen, maar die gewoon te meten. Meten is weten. Amstelveen heeft er recht op dat er goede meetgegevens van de geluidshinder van Schiphol komen.”

 

Lees ook:Kamerlid helpt in strijd GroenLinks tegen Schiphol
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:Soms worden groene idealen GroenLinks gekraakt
Lees ook:GroenLinks bevraagt Veeningen over vliegfijnstof
Lees ook:GL hekelt haast en gekonkel groei Schiphollast

3 reacties op “GroenLinks: ‘Schiphol misleidt onwonenden’

 1. Robert van Waning

  Die herrie moet natuurlijk (ook) gewoon op een betrouwbare manier worden gemeten. Het is werkelijk te zot dat politiek, bestuur en bewoners (vzv die iets te zeggen hebben) ooit hebben ingestemd met het alleen berekenen daarvan.

  Vliegen is nog steeds veel te goedkoop, gezien alle overlast, gevaar, verspilling, vervuiling en klimaatbederf die het vliegverkeer veroorzaakt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Olaf Oomes

  Gelukkig wordt de kiezer nooit misleidt door de politiek, toch GL ……

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  Is toch een openbaar geheim dat de luchthaven sinds jaar en dag zich verzet tegen voor haar ongunstige metingen.
  Maar het is ook een feit dat dit soort vragen van GL veelal voor de bühne zijn, aangezien zij er geen enkele invloed op uit kunnen oefenen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.