D66 wil soberder minimabeleid

Frank Berkhout

Frank Berkhout

Met alleen de Ouderencombinatie tegen, nam de gemeenteraad deze week een door D66 ingediende motie aan, waarin B&W worden opgeroepen ook na volgend jaar, gedurende de rest van hun zittingsperiode, groene gevels en daken te blijven stimuleren. Die toepassing van planten moet op grotere schaal plaats vinden, vindt de raad. Het college moet met een visie komen hoe het dat denkt aan te pakken.

Bijzondere aandacht moet het Stadsplein krijgen, met bijvoorbeeld een groene gevel van de Bibliotheek en de gemeentelijke gebouwen langs de cultuurstrip. Plus groene daken op de parkeerhuisjes. D66 betoogde bij monde van fractievoorzitter Frank Berkhout ook dat er meer aandacht en geld moet komen voor onderwijs, het minimabeleid moet worden versoberd, en de houding en werkwijze van ambtenaren op het raadhuis anders moet worden. Het woord versobering gebruikte Berkhout in relatie tot het minimabeleid niet – hi had het over ‘herzien’  – maar zijn betoog liet weinig ruimte voor iets anders. D66 wil dat het voor mensen in de bijstand aantrekkelijker wordt te gaan werken. Nu leveren sommigen geld in als zij aan de slag gaan, als gevolg van allerlei voor hen bestaande regelingen. De zogenoemde ‘armoedeval’ moet volgens de partij, gesteund door de PvdA, verdwijnen of kleiner worden.

“Wij geloven dat mensen uiteindelijk beter uit zijn met een betaalde baan dan in een uitkering”, zei Berkhout. Alsof, reageerde Axel Boomgaars alle bijstandsgerechtigden nu liefst op de bank blijven zitten niksen. Maar D66 wil dat B&W meer werk gaat maken van de ambitie mensen aan een baan te helpen.

De fractie denkt verder dat Amstelveen meer bedrijven kan aantrekken door onder meer het groene en internationale karakter van de stad.

Lees ook:D66: ‘Half miljoen voor zonnepanelen’
Lees ook:Ook BBA claimt ‘groene daken’
Lees ook:D66 en PvdA: ‘Werk na bijstand moet lonen’
Lees ook:Coalitie wil groene daken voor opvang regen
Lees ook:Raadslid Berkhout veroordeeld wegens ongeval

5 reacties op “D66 wil soberder minimabeleid

  1. jo

    Vergeten wordt dat er in de bijstand ook mensen zitten,die volledig arbeidsongeschikt zijn !!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gerben

    Hoop niet dat Frank doelde op het gemeentelijke beleid voor mensen met een beperkt inkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan Demming

    Citaat: ‘D66 wil dat het voor mensen in de bijstand aantrekkelijker wordt te gaan werken. Nu leveren sommigen geld in als zij aan de slag gaan, als gevolg van allerlei voor hen bestaande regelingen.’

    Afgelopen week nam iemand, na een hele poos van een uitkering geleefd te hebben, al na twee dagen ontslag bij een kennis van mij. Dit omdat hij hetzelfde wilde verdienen als de hoogte van zijn uitkering. En daarvoor moest hij nog vroeg z’n nest uit ook! Dat heeft hij zijn kortstondige werkgever ook zo verteld. Ik ben voor een fatsoenlijke uitkering als iemand geen werk heeft, maar mensen als hij verzieken het op die manier voor degenen die wel echt willen werken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Had de man een bijstandsuitkering of iets anders? Als hij iets anders heeft is dat natuurlijk idioot en zo’n figuur dient gekort te worden.
      Het klopt dat mensen die uit de bijstand aan het werk gaan wel eens aan het einde van de maand minder in hun handen hebben. Aan de andere kant is het zo dat bij de huidige stand van zaken je bij een bijstandsuitkering niets meer hebt en omdat enigszins te verzachten hebben ze bijvoorbeeld de kindregeling bedacht. Dat soort zaken wil de hr. Berkhout “herzien”. Maw we gaan het voor alle bijstandsgerechtigen nog zwaarder maken, zowel de goedwillenden en de kwaadwillenden.
      -
      En op in te gaan op de opmerking van Jo hierboven. Er zitten zat mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn in de bijstand, maar de hr. Berkhout&kompanen stemt wel TEGEN de motie dat de gemeente 5% van zijn werknemers die een (gedeeltelijke) arbeidshandicap hebben in dienst moet nemen.
      -
      Ik krijg de laatste tijd de indruk dat D66 de minima wel erg aan het “bashen”is. Laatst ook weer zo’n artikeltje van hun alhier dat de minima alles bij elkaar wel 2000 euro per maand kunnen krijgen door allerlei toeslagen. Theoretisch misschien mogelijk, maar laten ze eens met zo’n gezin komen waar dat gebeurt.
      -
      Daarnaast wel 500.000 in onderwijs voor coördinatoren. Wat ze moeten doen is nog onduidelijk. Tja.

        /   Beantwoorden  / 
  4. P.G. van Faassen

    Mensen kunnen niet met geld omgaan, geef ze dan ook geen geld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.