Plan vanGroenLinks voor hulp aan ZZP-er

 

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

Paniekvoetbal, lijkt het. Na eerder de verkiezingsprogramma’s te hebben gelanceerd (die goeddeels op elkaar lijken) komen de negen aan de raadsverkiezingen deelnemende partijen nu met allerlei plannen voor de komende periode van vier jaar. GroenLinks toverde plotseling iets voor ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) uit de hoed. Amstelveen moet een echte ZZP-stad worden.

De fractie bood maandag de nog net zittende wethouder Jan-Willem Groot van Economische Zaken (CDA) een plan daarvoor aan. Die ziet het als een mooie volgende stap in het beleid, meldt GroenLinks. De fractie komt ook in de gemeenteraad met haar ‘tien punten plan’ om ZZP-ers te ondersteunen. Het is, zegt zij, gebaseerd op drie brainstorms in de laatste weken over hoe in Amstelveen voor meer werk voor die kleine zelfstandigen is te zorgen.

Kandidaat Martin Kortekaas, zelf ZZP-er en dus direct belanghebbende, zegt dat een groep van die kleine ondernemers en werkzoekenden bij elkaar kwam om suggesties te spuien over hoe zij meer opdrachten zouden kunnen binnen slepen.  Maar daarbij moet de gemeente dus blijkbaar helpen. “ZZP’ers zijn belangrijk voor de economie”, zegt Kortekaas. “Zij vormen, samen met het MKB, een flexibele, ondernemende tussenlaag. Ondernemers maken de stad levendig. Daar moeten we zuinig op zijn. Maar ZZP’ers zijn sociaal onbeschermd en dus kwetsbaar voor conjunctuurschommelingen.” Hij wil dat de politiek te hulp komt.

De tien punten in het plan zijn er onder meer op gericht starters een kans te geven, ondersteuning te bieden aan zelfstandigen die geen opdrachten hebben en de contacten tussen overheid en ondernemers te verbeteren. Af is het plan eigenlijk nog niet, zegt Kortekaas. “We nodigen alle Amstelveense ZZP-ers uit met ons samen te werken om het af te maken. Zij weten zelf het beste wat er anders moet of beter kan in Amstelveen.”

Het belangrijkste punt is dat ZZP’ers een grotere kans krijgen bij gemeentelijke aanbestedingen. Daarvoor kan de gemeente moet de nieuwe aanbestedingswet aangrijpen en meer ZZP’ers uit de stad inhuren, vindt GroenLinks. Daarbij zou ook een ‘Duurzaamheidsladder’ moeten worden gehanteerd. Transport binnen de stad of regio is minder belastend voor het milieu dan vervoer uit verre oorden. Ook wil de partij de mogelijkheden onderzoeken voor verstrekking van microkredieten ZZP’ers. En Amstelveen moet wat haar betreft soepeler worden in het verlenen van (tijdelijke) vergunningen en uitzonderingen maken op bestaande bestemmingsplannen, zodat leegstand van kantoren en winkels verder wordt tegengegaan. Verder: de schuldhulpverlening en het armoedebeleid moet toegankelijker worden voor ZZP’ers, vindt GroenLinks. En zij moeten zijn vertegenwoordigd in het gemeentelijke platform Ondernemend Amstelveen.

Volgens Groot denkt GroenLinks verder op de door hem ingeslagen weg. “Het succes van het Zaai-traject, waarin startende ondernemers coaching en advies kunnen krijgen, is bijvoorbeeld een mooie inspiratiebron om vanuit verder te werken”, zegt hij. Groot wijst er verder op dat recent de netwerkorganisatie ZZP-Amstelveen is opgezet. “Ik vind het belangrijk dat er brede erkenning komt dat zzp’ers een economische factor van belang zijn in Amstelveen.”Hij zegt het initiatief van GroenLinks te omarmen.  

 

Lees ook:GroenLinks wil meer werk voor ZZP’ers scheppen
Lees ook:Plan voor citymarketing op komst
Lees ook:Wat is citymarketing voor Amstelveen?
Lees ook:‘GroenLinks: ‘Unibail moet stoppen met Schilderswijk’
Lees ook:GroenLinks: Geen dure flats in KPMG-gebouw

Eén reactie op “Plan vanGroenLinks voor hulp aan ZZP-er

  1. Henk de Vries

    Ik begrijp niet waarom dit paniekvoetbal zou zijn. Het is volgens mij gewoon eenbuitwerking van een van de speerpunten uur het verkiezingsprogramma. Ik vind dat als kiezer alleen maar prettig, wang geeft mij jog meer duidelijkheid wat de partij wil. Prima initiatief dus!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.