VVD en d66 pogen weer onzinnige regels te schrappen

Paul Feenstra

Paul Feenstra

Landelijk en lokaal wordt er al jarenlang over geleuterd. Vooral door liberalen, die in de praktijk nu eenmaal de vertegenwoordigers van ondernemers zijn. Over regeldruk. Maar er kwamen, alle moties en besluiten ten spijt, alleen maar regeltjes bij, die veelal elkaar tegenspreken. Maar ambtenaren leven daarvan nu eenmaal en die hebben er uit lijfsbehoud belang bij dat de regelgeving een ingewikkelde jungle blijft.

De fracties van D66 en de VVD in de gemeenteraad proberen het maar weer eens. Die vinden dat de lokale regeldruk moet verminderen. Zij komen in de raad met het zoveelste voorstel om regelgeving te inventariseren en te bekijken wat er weg kan. Daarnaast zullen de partijen voorstellen een meldpunt voor overbodige regels in te stellen, waar inwoners en ondernemers die kunnen aankaarten. Dat wordt dus, als dat meldpunt gaan werken, een eindeloos ambtelijk gezeur.

Zo’n meldpunt kost natuurlijk geld, maar de fracties vinden dat nu veel ondernemers in zwaar weer verkeren de gemeente serieus werk moet maken van de vermindering van het aantal regels. En dat kan dan de ondernemers en burgers weer veel geld schelen, denken zij. “Sommige verboden en vergunningsverplichtingen zijn simpelweg niet meer van deze tijd. Onderzoek op onderzoek toont aan dat overbodige regels ondernemers geld en tijd kosten. Het schrappen van regels levert daarnaast banen op en is goed voor de economie. Voorbeelden van deregulering kunnen worden gevonden bij regels voor promotionele activiteiten, openbare inzamelingen of in de openbare ruimte”, zegt D66-burgerraadslid Van der Steenhoven. Wethouder Groot van Economische Zaken zegt positief te staan tegenover het voorstel van D66 en de VVD. Maar zoiets hebben wij al vaker gehoord.

Meldpunt

Bij het op voorstel van de VVD en D66 meldpunt voor overbodige regelgeving kunnen inwoners en ondernemers de in hun ogen overbodige regels melden. Volgens de twee fracties wordt er steen en been geklaagd over onnodige administratieve lasten. Het zou volgens hen goed zijn na te gaan wat er vereenvoudigd of geschrapt kan worden.

“Een meldpunt zorgt ervoor dat de gemeente beter inzicht krijgt in overbiodige regels”, zegt VVD-er Feenstra. “Wij vinden dat de gemeente de inbreng van inwoners en ondernemers uit het meldpunt ook echt moet gebruiken om de regeldruk te verminderen.” De partijen willen dat de gemeenteraad jaarlijks krijgt te horen wat er met de inbreng van bewoners en ondernemers is gedaan.

Lees ook:Meldpunt voor volstrekt overbodige regels
Lees ook:VVD: Minder regels voor ondernemers
Lees ook:ChristenUnie wilde in 2006 al meldpunt onnodige regels
Lees ook:Geen vergunning nodig voor kerstbomenverkoop
Lees ook:CDA ziet Amstelveens belang in EP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.