Tiemessen politiek uitgespeeld

Wethouder Theo Tiemessen keert na de raadsverkiezingen niet terug in de lokale politiek. Zijn CDA heeft Jan-Willem Groot (35) als zijn mogelijke opvolger in het college van B en W naar voren geschoven. Tiemessen staat ook niet op de kandidatenlijst voor het raadslidmaatschap. Na één zittingsperiode komt er een einde aan zijn politieke loopbaan. Bij de start daarvan had hij overigens geen politieke ervaring. Tiemessen beheert onder meer de portefeuilles Economische en Sociale Zaken en Vastgoed. Om wethouder te worden stopte hij met zijn slijterij. Volgens het partijbestuur heeft hij bij zijn aantreden gezegd maar één termijn wethouder te willen zijn. Dat is destijds overigens niet bekend gemaakt. Op het raadhuis en in CDA-kringen is te beluisteren dat er veel kritiek was op zijn functioneren. Hij kwam herhaaldelijk in conflict met het bedrijfsleven, vooral de detailhandel. Ook werd hem verweten de raad niet tijdig te hebben geïnformeerd over enorme tekorten bij de ontwikkelingsmaatschappij voor het Stadshart, waarvan hij commissaris was.

Onder druk legde hij die functie neer. Een beleidsnota over de standplaatsen van vooral bloemenstalletjes was volgens de raad broddelwerk en werd teruggestuurd. ‘In het belang van de partij en van Theo Tiemessen is besloten hem geen plaats op de concept kandidatenlijst te geven,’ luidt het formele commentaar van het afdelingsbestuur.

De definitieve lijst wordt op 12 september door de leden vastgesteld. Vrijwel zeker is dat die door de huidige fractievoorzitter Ben Jonker wordt aangevoerd. Verder bevat de lijst veel jongere nieuwkomers. Potentieel wethouder Groot,ook tweede op de kandidatenlijst voor het raadslidmaatschap, studeerde economie, werkt als parlementair coördinator bij het ministerie van EZ en is sinds 1996 bestuurslid van de lokale CDA-afdeling, de laatste jaren voorzitter. Achter de schermen liep hij zich al warm door trouw fractie- en raadsvergaderingen te bezoeken. Ook is hij afgevaardigde voor de regio Amstelland en de Meerlanden naar het partijcongres en lid van twee focusgroepen van Tweede Kamerleden.

Lees ook:VVD-er Walter Vervenne scoort met voorkeursactie
Lees ook:Raadslid Ouder-Amstel op kandidaat 2e Kamer
Lees ook:Wethouder Groot lijsttrekker voor CDA
Lees ook:Oud-wethouder Theo Tiemessen begraven
Lees ook:BBA: Evenveel vrouwen als mannen op lijst

4 reacties op “Tiemessen politiek uitgespeeld

 1. carla

  een beetje arrogant om maar wethouder te willen zijn, wanneer je alleen weet hoe je flessen drank moet verkopen. Weg ermee, laat zijn plaats vervullen door een verstandig iemand

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  Het is wat erg kort door de bocht om te stellen dat dhr Tiemessen alleen maar weet hoe hij flessen drank moet verkopen. Hij had zeker zijn kwaliteiten, maar het CDA vond nu eenmaal dat men met JW Groot een betere kandidaat-wethouder in huis had. Vandaar.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paul Smit

  “Op het raadhuis en in CDA-kringen is te beluisteren dat er veel kritiek was op zijn functioneren. Hij kwam herhaaldelijk in conflict met het bedrijfsleven, vooral de detailhandel.”

  Die kritiek kwam ondermeer van mij vandaan. In een brief aan de Raad op 18 mei 2004 heb ik het desfunctioneren van de heer Tiemessen uitvoerig belicht. Want een wethouder die niet het fatsoen kan opbrengen om een verzoek van een groep ondernemers tot een gesprek in te willigen is zijn functie niet waard. Hoewel de CDA fractie nooit heeft gereageerd ben ik blij dat zij een juiste beslissing hebben genomen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. h. de Maal

  zijn wel meer wethouders, die dat weigeren…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.