Eneco mogelijk minder waard

logo_enecoenergie1De tegenstanders van de verkoop van Eneco-aandelen door gemeenten, aangevoerd door de Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) vormen nu ruim een kwart van het totaal beschikbare pakket. Donderdag stemde ook de gemeenteraad van Leerdam tegen. Bovendien staan de grootste klanten – KPN. Albert Heijn en NS – in zak en as het energiebedrijf te verlaten.

Het is tot nu toe in handen van 53 gemeenten, maar de grootste aandeelhouder – Rotterdam (32%), wil het spul verkopen en daarvoor miljoenen vangen. Maar dat kan door de ontwikkelingen van de laatste dagen wel eens tegen vallen, denkt Raat. “De willen tafelzilver verkopen en er de prijs van schroot voor”, zegt hij.

De gemeente wil na de verkiezingen een symposium over kwestie houden in Rotterdam, waar wethouder Adriaan Visser voorzitter is van de aandeelhouderscommissie, die aan alle gemeenten verkoop voorstel. Daarop kwam – tot zijn ergernis – een brief van de directie van Eneco die tegen was. Volgens Amstelveen voert Eneco nu een duurzaam beleid en is duurzaamheid niet meer te garanderen als de aandelen naar commerciële partijen, bijvoorbeeld via de beurs, gaan. Eerder trok al Den Haag zich uit het kamp van de voorstanders terug, onder druk van de gemeenteraad. Delft en Schiedam volgden.

Onder druk

Er moet, wil de geschatte opbrengst van 2,9 miljard worden gehaald, minstens driekwart van de aandelen naar de markt gaan, om de nieuwe eigenaars stevig het heft in handen te geven. Dat percentage ligt nu onder druk en daarmee de opbrengst.

Volgens Visser (D66) is 75% van de aandelen daarvoor overigens niet doorslaggevend, vertelde hij tegen het Algemeen Dagblad. Maar het kan nog slechter worden wat die verkoop betreft, want gemeenten de zich er tegen keren kunnen zich in de komende maanden nog laten horen.

 Grote klanten

Volgens Raat is het bedrijf veel minder waard als de grootste klanten het voor gezien houden. Hij wil dat gemeenten die vóór verkoop zijn, daar nog eens goed over nadenken. En hij wil ook weten hoeveel de toko nu eigenlijk waard is. Verder kunnen de gemeenteraadsverkiezingen naar zijn mening gemeenten van standpunt doen veranderen, omdat het politieke landschap daar is veranderd. In Rotterdam gaat mogelijk de PVV een rol spelen, ten nadele van Leefbaar Rotterdam, nu de grootste partij in de stad.

Raat meent te weten dat Pim Fortuyn heel anders over privatiseren van energie dacht dan kennelijk nu Leefbaar Rotterdam. Hij is zelf ook van mening dat zaken als gas en water niet geprivatiseerd moeten worden.

 

Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen
Lees ook:Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.