Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop

Adriaan Visser

Adriaan Visser

De Rotterdamse gemeenteraad is, anders dan die in Amstelveen, voor verkoop van Eneco-aandelen. Die zijn nu nog in handen van in totaal 53 gemeenten, maar de Rotterdamse wethouder Visser (D66), heeft als voorzitter van de aandeelhouderscommissie voorgesteld de aandelen naar de commerciƫle markt te brengen. De Maasstad is de grootste aandeelhouder. In de raadsvergadering keerde overigens de oppositie zich tegen de coalitie, omdat twee rapporten door B&W niet aan haar bleken te zijn verstrekt. Een ervan was kritisch over de verkoop.

Dat muisje krijgt een staartje, want daarover wordt een nieuwe vergadering belegd. Volgens NRC draaide de vergadering van donderdag uit op een kwelling voor wethouder Adriaan Visser van Economie. Er waren diverse langdurige schorsingen, want de tegenstanders waren woedend over het gebrek aan informatie. Via de pers was duidelijk geworden dar er een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) uit 2014 was.

Visser vond het rapport niet ter zake doen, maar de oppositie dacht er anders over. EnecoDie hield vol dat de wethouder kennelijk wat hem niet beviel de raad had onthouden. Rotterdam heeft bijna 32% van de aandelen. Ook grootaandeelhouders zijn Den Haag (inmiddels tegen verkoop) en Dordrecht. Die drie lieten een paar maanden geleden weten voor verkoop te zijn, maar Den Haag trok zich inmiddels op die opvatting terug.

Symposium

Wethouder Herbert Raat wil niet verkopen en gaat een symposium in Rotterdam organiseren over de kwestie. Het lijkt er op dat nu nog een meerderheid van de gemeenten in Nederland ook voor verkoop is, maar de gemeente Amstelveen hoopt die tot andere gedachten te kunnen brengen. Overigens is cashen van voor Amstelveen ongeveer 37 miljoen wel aantrekkelijk, maar op de markt heeft de gemeente geen invloed meer op de duurzaamheid van het bedrijf. Wethouder Peter Bot van Duurzaamheid tilt daar heel zwaar aan. Ook het bestuur van Eneco is tegen verkoop.

 

 

Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Eneco mogelijk minder waard
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

2 reacties op “Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop

  1. P.G. van Faassen

    “Wethouder Peter Bot van Duurzaamheid tilt daar heel zwaar aan.”

    Ik til zwaar aan die bull shit verhalen van Bot over afvalscheiding.

      /   Beantwoorden  / 
    1. šŸ¤”

      Hahahahahahahahaha!!!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.