Pianist Rudolf Jansen geridderd

RJ 10Wegens zijn verdiensten voor de klassieke muziek is pianist Rudolf Jansen benoemd tot Ridder in de Orde van De Nederlandse Leeuw. De bij die Koninklijke Onderscheiding behorende versierselen werden hem zondag (2 april) uitgereikt door locoburgemeester (en wethouder van cultuur) Maaike Veeningen.

Dat gebeurde voorafgaand aan een muzikaal eerbetoon in het Koninklijk Concertgebouw. Jansen was jarenlang betrokken bij een veelheid aan activiteiten – programmatisch, organiserend en adviserend – bij de in brede kring gewaardeerde Kleine Zaal-concerten. Zowel nationaal als internationaal staat hij bekend als een zeer inspirerende persoonlijkheid waar een carrière vol muzikale initiatieven, projecten, uitdagingen en successen aan ten grondslag ligt.

 

Hij maakte en gaf concerten in alle uithoeken van ons eigen land. Zowel als solist als met vocale partners. ‘Overal waar hij optrad wist hij met virtuositeit en expressiviteit de piano te bespelen en daarmee het publiek in vervoering te brengen’, zegt de gemeente.

Ook als muziekdocent heeft Jansen veel betekend. Hij heeft vele generaties musici opgeleid en begeleid. Wereldwijd gaf hij aan gerenommeerde universiteiten en conservatoria talrijke masterclasses over liedbegeleiding.

Ook nam hij deel aan vakjury’s, commissies en besturen en was hij in die rol betrokken bij audities, tentamens en examens.

Eerder werd Rudolf Jansen tweemaal de Prix d’Excellence – voor piano én orgel – toegekend. Bovendien vielen hem de Toonkunst Jubileumprijs en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw ten deel. Ook werden enkele plaat- en CD-opnamen met liederen en kamermuziek onderscheiden met een Edison.

 

 

 

Lees ook:Trio Zift op Wester-Amstel
Lees ook:Schilderijen en keramiek op Wester-Amstel
Lees ook:Nu ook orgel- en pianoles in Johanneskapel
Lees ook:Tweede Kamerlid SP in actie tegen woningleegstand Bankras
Lees ook:Jonn Reyna Trio: jazzconcert in Villa Randwijck

3 reacties op “Pianist Rudolf Jansen geridderd

  1. Frank Bikker

    Ik hoop dat er bij de komende lintjesregen een zuster Immaculata van Gerard Reve zal zijn. Ik ben slechts de ” ongewassen aap”.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    Overigens van harte hr. Jansen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Martha Hazevoet

    Heel hartelijk gefeliciteerd, Rudolf. Je hebt het verdiend met je geweldige levenswerk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.