Ex-wethouder Piet Heemskerk overleden

Piet Heemskerk. Foto: amstelveenweb.com

Piet Heemskerk. Foto: amstelveenweb.com

Voormalig wethouder en raadslid Piet Heemskerk is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was 32 jaar lang, van 1962 tot 1994, lid van de gemeenteraad voor de KVP en later het CDA. Twaalf jaar lang (1970-1982) was hij – in het toen nog niet duale stelsel – wethouder.

Al voor het raadslidmaatschap volgde hij de raadsvergaderingen voor de Volkskrant. Heemskerk vervulde in de loop der jaren tal van maatschappelijke functies. Hij kreeg de bijnaam ‘burgemeester van Bovenkerk’, waar hij onder de rook van de Urbanus woonde. Lange tijd was hij bestuurslid van de katholieke corporatie St. Lodewijk. Ook was hij onder meer van 1965 tot 1971 voorzitter van voetbalclub Roda ’23, een functie die hij wegens het wethouderschap moest neerleggen. Toen hij geen wethouder meer was, studeerde hij politicologie aan de VU.

Daarnaast werd hij bestuurslid van ziekenhuis Amstelveen, maar hij was dat ook bij de lokale omroep (Amstelveen Lokaal), sinds de oprichting ervan en maakte deel uit van de seniorenraad

Hij werd geboren in een huisje bij molen ‘De Dikkert’, waarvan zijn vader molenaar was. Ook toen er al een restaurant in was gevestigd, bleef de familie nog eigenaar ervan.

Als wethouder was hij mede verantwoordelijk voor een groot deel van de sloop van het Oude Dorp en de nieuwbouw daar. Ook pleitte hij standvastig voor de railverbinding naar Amstelveen over de middenberm van de Beneluxbaan, die er met één stem meerderheid in de gemeenteraad kwam. Een fractiegenoot van hem moest daartoe worden omgepraat.

Drs. Piet Heemskerk werd wegens zijn vele verdiensten voor de samenleving benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Lees ook:Wil Zuiver (Bovenkerk) overleden
Lees ook:Nawijn vertrekt uit Ouder-Amstel
Lees ook:Oud-voorzitter Rietveld van ChristenUnie overleden
Lees ook:Gemeentelijke onderscheiding voor J.A. Jannink
Lees ook:Cobra Museum koop piepschuim figuur van Appel

Eén reactie op “Ex-wethouder Piet Heemskerk overleden

  1. Theo

    Met alle respect. Die molen kwam toch van elders. Hier nog dienst gedaan in eigenlijke zin? Wat mij betreft dopen we de Molenweg om naar de Piet Heemskerkweg. Een van de founding fathers van Amstelveen nu.
    (Zittema, Korevaar..) Kom er nu maar eens om.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.