Gemeente maakt 7000 historische foto’s openbaar

Stefan Toth (links) en Herbert Raat

Stefan Toth (links) en Herbert Raat

Zo’n zevenduizend foto’s gaat de gemeente online zetten om daarmee in beeld iets van de historie van de stad toegankelijk te maken. Er zijn foto’s uit lang vervlogen tijden bij, toen wijken als Bankras-Kostverloren, Kronenburg, Groenelaan en Westwijk nog lang niet bestonden.

De foto’s, nu opgeslagen in een kelder van het raadhuis, zijn de laatste jaren door Stefan Toth van amstelveenweb.com gedigitaliseerd en maken deel uit van het streven van met name wethouder Herbert Raat naar het zuiniger zijn op het historisch erfgoed van Amstelveen. Bij de door anstelveenweb.com aangelegde beeldbank  zorgde de Vereniging Historisch Amstelveen voor daarbij behorende beschrijvingen.

Tot de bredere opzet van het beter in beeld brengen van de geschiedenis van Amstelveen behoort ook onder meer de bunker, die door B&W tot gemeentelijk monument is verheven. Maar ook op andere historische bouwwerken, evenals op toegankelijk archiefmateriaal wil Raat, wil Raat zuiniger zijn dan de gemeente kennelijk in het verleden was. “Er is in elk geval teveel gesloopt in deze gemeente”, stelt de wethouder vast.

In de kelder van het raadhuis liggen overigens ongeveer 12.000 foto’s, maar die worden niet allemaal digitaal gepresenteerd aan iedereen. Dat heeft te maken met auteursrecht. “Wij willen alleen de foto’s open baar maken waarvan wij de rechten hebben, om allerlei juridische kwesties te ontlopen”, zegt Raat.

Bij vaststelling van de Kadernota 2016 (met de contouren voor de begroting voor dit jaar) besloot de gemeenteraad al het historisch archief vast te leggen en digitaal toegankelijk te maken voor alle inwoners en andere belangstellenden. De eerste stappen hiervan zijn nu gezet. Op termijn kan de beeldbank worden uitgebreid met andere collecties, zoals het krantenarchief van het voormalige Amstelveens Weekblad en gedigitaliseerde dia’s. De beeldbank zal, als alles volgens planning loopt, in februari 2017 live gaan. De foto’s zijn onder andere gemaakt door medewerkers van de toenmalige afdeling Dienst Cultuur bij de gemeente.

Historisch besef

“Er ligt een schat aan informatie in ons archief”, constateert Raat. ”Historisch erfgoed is meer dan fysieke gebouwen. We willen deze prachtige, oude foto’s van Amstelveen toegankelijk maken voor onze inwoners en zo de lokale geschiedenis en meer historisch besef onder de aandacht brengen. Stichting Amstelveenweb en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben al goed werk geleverd. Zo behouden we niet alleen gebouwd erfgoed, maar ook verhalen, krantenartikelen en foto’s.”

1000 jaar historie

De gemeente is in gesprek met mevrouw van Munster en de heer van Schaik, schrijvers van het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’ en leden van Vereniging Historisch Amstelveen. Beiden zijn gevraagd om dit boek, dat de Amstelveense geschiedenis vertelt tot de jaren ’90, opnieuw uit te brengen aangevuld met historie van de laatste twintig jaar. Zij zeggen zich het komende jaar te willen zetten en het boek uit te breiden.

Bewogen geschiedenis

Ook de Tweede Wereldoorlog had een bewogen geschiedenis voor Amstelveen, zegt de gemeente. Die is op verzoek van toenmalig burgemeester Otto van Diepen, in 1989 vastgelegd door Tini Visser middels het boek ‘Jaren van verduistering’. Tini Visser werkte op de afdeling Voorlichting bij de gemeente Amstelveen. Het boek is niet meer verkrijgbaar. Maar er komt een nieuwe druk om het boek opnieuw toegankelijk voor haar inwoners te maken. De uitgeverij en de gemeente zijn  op zoek naar nabestaanden van de schrijfster en hopen dan ook dat zij zich melden.

De wethouder roept daarnaast alle inwoners op historische foto’s van Amstelveen, die gebruikt mogen worden voor de beeldbank en het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’, op te sturen naar [email protected]. Overigens kunnen die plaatjes ook bij mensen thuis worden gedigitaliseerd.

 

 

 

Lees ook:Start beeldbank lokale digitale historie
Lees ook:Boeken met lokale historie heruitgegeven
Lees ook:Fietsroute langs kerken op Monumentendag
Lees ook:Boek over monumenten Amstelveen gepresenteerd
Lees ook:Tentoonstelling Anton Pieck geopend

6 reacties op “Gemeente maakt 7000 historische foto’s openbaar

  1. KGB

    Kijk daar hebbe we wat aan. Vooruit met dit project. Bunkergeld kan ook naar dit project. Over fotografie gesproken..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Mee eens, maar ik dacht eigenlijk dat het Amstelveense archief was ondergebracht bij het Amsterdamse. Of hebben ze soms een soort taakverdeling?

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Je zou bijna een wob op die 12.000 foto’s indienen. Behalve dan de 1000 van recente datum..

          /   Beantwoorden  / 
  2. Stefan

    Gelukkig zijn er niet alle foto’s en docs naar het Stadsarchief Amsterdam in 2004 verhuisd, anders was dit project onmogelijk gemaakt door de idiote prijzen daar. Dus Amstelveen betaalt voor de opslag voor haar eigen spullen en dat mag je weer terugkopen van Amsterdam. In feite de gebruikers moeten de digitalisering betalen. Voor particulier gebruik € 15,00 en overige € 50/ foto/jaar voor een website. Een schande voor een zwaar met belastinggeld gesubsidieerde archief!

    https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/praktische/tarieven/

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Bedankt Stefan, inderdaad hoge prijzen, zeker als het niet commercieel gebruik betreft.

        /   Beantwoorden  / 
  3. KGB

    Na Bunkergate ook nog een Archiefgate? Volgend op de Poelgate.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.