Fietsroute langs kerken op Monumentendag

kruiskerk-voorkantEen fietsroute langs monumentale kerken in Amstelveen is door de gemeente ontwikkeld voor de Open Monumentendag 2017, op 9 en 10 september. Over die 12,5 kilometer lange route is een folder beschikbaar. Wil men ook naar de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel dan komt er 12 kilometer bij (maar men kan natuurlijk ook alleen naar Nes).

In de folder staan een plattegrond en beschrijvingen van op de route liggende monumentale kerken. Ook kan men buitenplaats Wester-Amstel bezoeken. Wethouder Herbert Raat (VVD), die veel waarde aan de lokale historie hecht, noemt een bezoek aan monumentale gebouwen de moeite waard. Hij ziet ook de online beeldbank van de gemeente, waar sinds begin dit jaar foto’s uit het archief te zien zijn, als waardering van de geschiedenis. Het opstellen van een speciale fietsroute sluit daar bij aan. “Wij hopen dat veel inwoners van de folder gebruik maken en tijdens Open Monumentendag 2017 de historie van Amstelveen bezoeken,” zegt Raat.

De folder is nu al te downloaden op www.amstelveen.nl/monumenten onder het kopje Monumentenroutes. Papieren exemplaren liggen in de publiekshal van het raadhuis en tijdens de Open Monumentendag 2017 in de open gestelde kerken.

Open voor publiek

Zes Amstelveense kerken zijn opengesteld voor publiek, zodat ook de monumentale interieurs te bezichtigen zijn: de Pauluskerk, de Sint Urbanuskerk Bovenkerk, de Paaskerk, Kerk Apostolisch Genootschap, de Kruiskerk en de Sint Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. Daar vinden verschillende activiteiten plaats, zoals rondleidingen, beklimmen van de toren en het luisteren naar orgelbespelingen.

In buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen gegeven door het huis, de tuin en het park en er is ook een kunst-expositie te bezichtigen. Op de zondag worden bovendien twee speciale rondleidingen gegeven op begraafplaats Zorgvlied.

 Landelijk

Op de Open Monumentendag zijn ruim vierduizend monumenten in heel Nederland zijn gratis toegankelijk. Het thema is dit jaar ‘boeren, burgers en buitenlui’. Meer informatie over de openingstijden en activiteiten is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

 

Lees ook:Open huis op Wester-Amstel
Lees ook:´Knutseltram´voor kinderen op Open Monumentendag
Lees ook:Route voor smartphone Open Monumentendagen
Lees ook:Route monumenten in Amstelveen in weekend
Lees ook:Plantenruilbeurs op Wester-Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.