‘Meevaller’ van 51 mille uit IJsland

 

Herbert Raat

Herbert Raat

Ook een restant van de rente, waarop de gemeente te vast meer had gerekend, is nu uit IJsland binnen. Het gaat om een bedrag in IJslandse kronen, ter waarde van € 51.000. Ongeveer een dergelijk bedrag aan kronen heeft Amstelveen nog tegoed, maar – evenmin als op het vandaag uitgekeerde bedrag – rekent financieel wethouder Herbert Raat daar niet al te stevig op.

De nu uitgekeerde som is ongeveer de helft van € 100.000 euro aan kronen, die door IJsland was geblokkeerd. Het land blokkeerde kronen op grote schaal, om al te scherpe devaluatie van die munteenheid te voorkomen. Samen met andere overheden in de zogenoemde Noord-Holland groep heeft Amstelveen nu via een veiling een deel van dat geblokkeerde geld kunnen verkopen en daarvoor euro’s ontvangen. De blokkade door de IJslandse centrale bank is overigens nog niet opgeheven, maar de veiling bood uitkomst. Raat spreekt van een meevaller.

Eerder incasseerde de gemeente de hoofdsom van 14,9 miljoen euro, plus 536.000 euro rente, waar overigens vier ton aan advocatenkosten tegenover stonden. Dat was exclusief een van € 100.00 aan kronen. Die zou ooit beschikbaar konen als de bank de restricties voor uitbetalen van kronen in vreemde valuta zou loslaten. “Wij rekenen daar voorlopig nog maar matig op”, zegt Raat. “Maar we kozen er steeds voor de nog in IJsland uitstaande gelden, zo snel mogelijk te incasseren. Er is een voor dit moment reële wisselkoers gerealiseerd. Graag had ik alle kronen verkocht maar dit is niet geaccepteerd omdat er teveel kronen gelijktijdig werden aangeboden. De binnengehaalde 51.000 euro is boekhoudkundig gezien een meevaller en zal volgens afspraken met de gemeenteraad teruggaan naar de algemene reserve.”
Nederlandse overheden, waaronder Amstelveen, stalden in 2008 miljoenen bij Icesave, de internetbank van Landsbanki. Toen die failliet ging, leek Amstelveen voor € 14,9 miljoen (exclusief rente)  de dupe te worden.  Uit de boedel kreeg de gemeente dat bedrag terug.

 

Lees ook:Proces om geld IJsland kostte AV vier ton
Lees ook:Bijna eenderde terug van IJsland-miljoenen
Lees ook:Weer miljoen uit IJsland terug
Lees ook:Geld uit IJsland voorlopig niet terug
Lees ook:Nu 8 miljoen terug uit IJsland

30 reacties op “‘Meevaller’ van 51 mille uit IJsland

  1. PG van Faassen

    Goed gedaan Herbert, alles komt gewoon met kleine plukjes binnen.

    Nu nog even op de haters wachten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Ja, dat is wel 75 ct per inwoner. Toch wel weer goed gescoord van die Raat! Die pot algemene reserve begint al weer aardig vol te worden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        Wat een selectief cynisme frank. Als dat zelfde bedrag zou worden bezuinigd op bijvoorbeeld de bibliotheek zou je hier moord en brand schreeuwen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Moet ik dan juichen over een mierenscheet van een bedrag vergeleken met het hoofdbedrag en dan verdwijnt het ook nog in de pot algemene reserve, terwijl op dit moment de gemeente alle zeilen bij moet zetten om nog enigszins een sociaal/humaan beleid te voeren?
          Ik zou pas juichen als Raat zei; Door dit meevallertje kunnen we een wijk- verpleegkundige extra aannemen voor een jaartje.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Johan Bos

            Beetje korte termijn beleid. Als zo iemand dan na een jaar weer weg moet, is Leiden – in dit geval Amstelveen – in last.

              /  
          2. CeeBee

            Je kunt natuurlijk ook gewoon een keer níet reageren voor de verandering..

              /  
  2. Robert van Waning

    Raats applausmachine werkt perfect.

    Hier zien we hoe gewiekste public relations (PR) werkt: Dankzij de medewerking van de gemeentelijke communicatieafdeling wordt een stommiteit omgekat tot iets waarmee een wethouder bewondering kan oogsten bij een burgerij die al lang heeft afgeleerd om het verschil te zien tussen betrouwbare informatie en voorliegen, sorry voorlichting.

    Terwijl mijn echtgenote en ik destijds na ampele overwegingen besloten om ivm de grote risico’s géén spaargeld op een hoogrentende IJslandse rekening te storten, deed een VVD-wethouder dat juist wel met 15 miljoen euro’s uit onze gemeenschappelijke spaarpot.

    Dit gebeurde destijds met goedkeuring van het VVD-raadslid dat nu goede sier maakt met het feit dat het geld grotendeels (minus een paar ton aan advocatenkosten) is teruggekeerd.

    Ik lees niets over spijt en berouw, laat staan over een belofte om nooit meer zo onverantwoordelijk met ons gemeenschapsgeld om te springen.

    Zij die het wagen om een kritisch geluid te laten horen, worden al bij voorbaat door een fanatieke aanhanger van Raat voor ‘haters’ uitgemaakt. Dit is democratie op z’n Amstelveens. Nou ja, in andere tijden werden mensen met onwelgevallige meningen op straat in elkaar geslagen. Het kan dus nog erger.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Even ter verduidelijking: natuurlijk zat de raad te slapen. Maar zelfs de door u bedoelde wethouder zei pas voor het eerst van die IJslandse bank te horen, toen het leed al was geschied. Zoiets werd toen kennelijk gewoon door ambtenaren geregeld, wat nu niet meer kan. De gemeenteraad gaf niet expliciet goedkeuring, sterker nog: Wist niet eens dat het geld in IJsland stond. Op het gevaar af weer de melding te krijgen dat ik Raat verdedig, lijkt mij feitelijke informatie in dit geval wel correct.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        @JB, dank voor uw voorlichting. U voorspelt steeds snerend hoe ik zal reageren. Laat u dat svp maar aan mij over.

        Wat de gemeenteraad niet afkeurt, keurt zij goed.

        Het onderwerp ‘IceSafe’ was destijds ‘hot’. Iedereen had het er over: “Zet jij spaargeld op die IJslandse bank? Ze geven wel veel rente, hè?”

        Het is onwaarschijnlijk dat dit onderwerp niet ook in de politieke kringen van Amstelveen druk werd besproken. VVD-ers zijn bekend om het intensieve informele contact dat zij met elkaar hebben. ‘Netwerken’ heet dat. ‘IJsland zal daarbij zeker veelvuldig ter sprake zijn gekomen. Het gaat bij liberalen immers meestal over geld.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Waar de gemeenteraad geen weet van heeft, kan hij (raad is mannelijk) af- noch goedkeuren. Maar die raad had natuurlijk wel eens kunnen vragen op welke banken het geld van de gemeente stond. Met aannames kan ik verder niet zoveel. Het gaat om feiten. Toch?

            /   Beantwoorden  / 
      2. CeeBee

        Jammer van de whisky weer..

          /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    @CeeBee, mag er alleen maar lovend en bewonderend over Herbert Raat worden geschreven? Ik begon trouwens niet over hem. Ik reageerde alleen op het zoveelste staaltje van verheerlijking van die heilige koe van de Amstelveense politiek. Wat IJsland betreft heeft hij een ton boter op zijn hoofd. Als hij er als raadslid niets van af wist, is het eigenlijk nóg erger.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

      Verras ons eens zou ik zeggen Robert en zeg eens iets lovends over hem.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        Herbert Raat zorgt als oud-voorlichter goed voor zijn eigen image. Zo goed, CeeBee?

          /   Beantwoorden  / 
        1. CeeBee

          Wat denk je zelf?

            /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      Welk raadslid wist dan destijds wel hoe het zat? Enige optie zou dus zijn dat er geen nieuwe wethouder Financien kwam, althans niet van één der zittende partijen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        Het gaat om het feit dat Herbert Raat (oud-raadslid en thans wethouder) nu goede sier maakt met een enorme blunder van een VVD-gemeentebestuurder. U maakt mij niet wijs dat destijds in de lokale VVD niet werd gesproken over het parkeren van gemeenschapsgeld in IJsland.

          /   Beantwoorden  / 
      2. gerben

        Ik niet. Kan me goed herinneren dat de toenmalige wethouder
        (van VVD huize) meldde: het geld komt (eens)terug. Onder grote druk kon ik het toen voor hem beperken tot een gele kaart.
        Vraag die ik niet kan beantwoorden: waar is het teruggekeerde bedrag aan uitgeven. Begreep dat dit restje meevaller naar de algemene reserve gaat.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Geld stond gewoon op de bank en blijft dat nu. Een boekhoudkundige zaak dus. Algemene reserve was overigens tot op het bot uitgekleed en komt nu weer op peil.

            /   Beantwoorden  / 
  4. JJansen

    Mijnheer Raat verliest de verhoudingen totaal uit het oog. Onder verantwoordelijkheid van een andere VVD-wethouder is 15 miljoen euro kwijtgemaakt en nu komt er slechts 51.000 euro terug. Laten we de geldverspillers van de VVD een poepie laten ruiken bij de komende verkiezingen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Die 15 miljoen is terug. Goed lezen svp.

        /   Beantwoorden  / 
  5. CeeBee

    Misschien heeft u de laatste twee zinnen van het artikel uit het oog verloren.

      /   Beantwoorden  / 
  6. PG van Faassen

    Het duurde even maar daar kwamen ze toch onder hun steen vandaan. De haters.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Kritiek = haat, Peterpc? Dan is democratie een haatregime.

      In andere tijden kwam haat juist voort uit het kritiekloos volgen van politieke leiders.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PG van Faassen

        Hij is leuk. Maar ik trap daar niet in.

        Eigenlijk bedoelde ik mensen die aan OCPD lijden. Daar heb jij toch geen last van?

          /   Beantwoorden  / 
        1. dr. P.G.J.van Maarssen

          Geachte meneer PG van Faassen, dit is de eerste keer dat ik zelf reageer, maar denkt u niet dat u zelf voor deze aandoening onder behandeling moet?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Robert van Waning

            Het gaat Van Faassen (‘Peterpc’) niet om de juistheid van zijn aantijgingen maar louter om het beledigende en kwetsende karakter daarvan. Dat hij deze discussies met zijn persoonsgerichte aanvallen telkens weer laat ontsporen, interesseert hem geen biet.

              /  
  7. Marianne

    Raat klopt zich op de borst, de afdeling communicatie heeft weer een geweldig item naar de buitenwereld, lees de Amstelveners toe. Oh, oh, oh, het geld is terug! Oh, oh, oh, geweldig, we gaan weer VVD stemmen, want die partij doet alles voor haar inwoners. Maar oh, oh, oh, vergeet niet dat deze gemeente dat geld van ons daar heeft gestald, ooit, zonder aan de consequenties en de inwoners te denken, alleen aan zichzelf en de winst, die misschien op de korte termijn te behalen viel…..,maar wel met ons geld heeft gegokt! Denk na!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Marianne

    Morgen doen ze het weer, lees VVD. Met gemeenschapsgeld wordt gegokt ten behoeve van het eigen belang en als er al ooit een ‘ klein foutje’ wordt gemaakt met dit soort ‘ fraude’, dan springen Rutte en Zijlstra gewoon als verdedigers van het vrije geld en markt naar voren. En wordt het afgedaan als ” niks aan de hand”, een beetje spelen met integriteit, moet kunnen toch? Maar oh wee, als je als gewoon mens een klein vinkje verkeerd zet, terwijl je door de bomen het bos niet meer ziet, dan word je de volledige armoede ingedreven.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Marianne

    Journalisten, gaan jullie je werk eens doen! Ipv berichtgeving, eens een keer op onderzoek uit en dan kunnen die journalisten eens echt inwoners inlichten. Nu moeten wij het doen met zielige verdraaide kopieën van al eerder getoonde schetsvertoningen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.