Geld uit IJsland voorlopig niet terug

Herbert Raat

Herbert Raat

Het gaat nog jaren duren voordat de door Amstelveen op een inmiddels failliete IJslandse bank gestorte € 15 miljoen bij de gemeente terug is. Ook dreigt een nieuw koersrisico. Dat blijkt uit een brief van financieel wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. Er is nu 55% van het bedrag binnen, maar de volledige rest komt niet voor 2018 en waarschijnlijk veel later. Op de gemeentelijke begroting is tien procent van de gestorte € 15 miljoen als risico voorziening gereserveerd. Amstelveen trekt samen op met verscheidene andere overheden, waaronder de provincie Noord-Holland. Samen vormen zij de zogenoemde ‘Noord-Holland groep’.

Volgens Raat ontwikkelt de waarde van de bankboedel zich positief en is die nu zo hoog dat de preferent schuldeisers, waartoe Amstelveen dankzij een rechtszaak behoort, 100% van hun vordering terugkrijgen.

De curatoren hebben de Centrale Bank van IJsland, die toestemming moet geven, gevraagd nog een uitbetaling te mogen doen. Als gevolg van de bankencrisis zijn de buitenlandse vorderingen op IJsland enorm en de terugbetalingsverplichtingen drukken zwaar op het land. Verwacht wordt dat er de komende jaren onvoldoende harde valuta (dollar, pond en euro) is om daaraan te voldoen.

IJsland wil onderhandelen over verlenging van de terugbetalingstermijn met enkele jaren. Voorstellen voor herstructurering komen eind dit of begin volgend jaar. Voorlopig geeft de Centrale IJslandse Bank geen toestemming voor terugbetaling van nieuwe termijnen.

De advocaten van de groep (en dus Amstelveen) willen dat uiterlijk in 2018 alles is terugbetaald. Maar het kan jaren later worden, waarschuwt Raat. Daarbij komt dat de Hoge Raad in IJsland heeft geoordeeld dat de omrekenkoers van IJslandse kronen (ISK) en harde valuta voor nog komende terugbetalingen, bepaald worden door de datum van de betaling. Tot nu toe gold daarvoor 22 april 2009. Die uitspraak houdt een koersrisico in voor de rest van de terugbetaling, waarschuwt Raat.

Engelse overheden onderzoeken of het zinnig is de resterende vordering te verkopen. Ook Amstelveen, andere en de provincie worden herhaaldelijk benaderd met het aanbod de resterende claims te verkopen. De groep lijkt daar nog weinig voor te voelen.

Voor de koper is aankoop van de claims kennelijk aantrekkelijk, redeneert Raat. Die neemt immers een risico. Zo’n verkoop van de claim levert in elk geval niet ontvangen van de volledige hoofdsom op. De groep overheden heeft afgesproken voorlopig bestaande lijn voort te zetten: juridische bewaking en beïnvloeding om de risico’s te beheersen.

 

Lees ook:Proces om geld IJsland kostte AV vier ton
Lees ook:Geld IJsland nu volledig terug
Lees ook:Raat kwaad op Min. Financiën
Lees ook:Nu 8 miljoen terug uit IJsland
Lees ook:‘Referendum IJsland staat los van bankvordering gemeente’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.