Raat kwaad op Min. Financiën

Herbert Raat

Herbert Raat

Woedend is wethouder Herbert Raat eigenlijk over het in zijn ogen stupide gedrag van het ministerie van Financiën. De gemeentelijke penningmeester (VVD) begrijpt niet dat men daar in Den Haag de nog open staande vordering op de IJslandse bank Landsbanki heeft verkocht, zonder de gemeenten en provincie die daar ook nog een claim hebben te informeren. Amstelveen krijgt nog ongeveer de helft van de ooit bij de failliete bank in IJsland gestalde € 15 miljoen.

Toen het Rijk ging procederen om de uitstaande miljarden terug te krijgen, besloot een groep gemeenten en de provincie Noord-Holland daarin niet mee te gaan. Die groep begon een eigen juridische procedure, werd preferent verklaard door de IJslandse rechter, maar hield wel contact met het Rijk. Tegen alle afspraken in heeft het Ministerie van Financiën nu zijn open staande vordering miljard euro aan een derde partij verkocht voor ruim € 600 miljoen. Die gaat nu zelf aan de slag om mogelijk met winst het geld binnen te krijgen. Van de totale vordering van meer dan 1.4 miljard, kreeg de staat al 811 miljoen euro terug. Door verkoop van het restant heeft het Rijk bijna al het geld terug. Maar het heeft volgens de provincie wel gevolgen voor de nog op geld wachtende lagere overheden. De groep overweegt nu ook maar tot verkoop over te gaan.

Het ministerie denkt dat dan ook de nog resterende vordering vrijwel geheel terug komt. Maar in elk geval worden twee keer kosten gemaakt in het nadeel van de belastingbetaler, vindt Raat. In overleg met de groep heeft de provincie nu, in navolging van het Rijk (DNB en Ministerie), aan Deutsche Bank gevraagd volgende maand te starten met een marktverkenning. Het kan betekenen dat er medio september een concreet bod ligt of een veiling kan worden gestart.

Amstelveen is overigens ook herhaaldelijk gevraagd de vordering van de hand te doen, tegen een lager bedrag dan de in IJsland bevroren 15 miljoen euro. Maar daar ging de gemeente niet op in. ”Ik vind het teleurstellend dat het ministerie niet verder lijkt dan de eigen muren”, zegt Raat. “Het gaat allemaal gewoon om geld van de belastingbetaler.” De groep waarvan Amstelveen deel uitmaakt heeft van in totaal 200 miljoen nog ongeveer de helft te vorderen. Dat bedrag had mee verkocht kunnen worden op de markt, denkt hij. “Nu zijn daarvoor twee keer juridische kosten nodig. Op kosten van de gemeenschap.”

Maar het meest stoort het hem dat men in Den Haag volstrekt achter de ruggen van de andere partij crediteuren om heeft gehandeld. “Wij zouden samen optrekken. Nu worden we ermee geconfronteerd dat het Rijk op eigen houtje naar de markt is gegaan. Bij mij kan er niet in dat ze niet even een belletje konden geven.”

Ook de provincie Noord-Holland, die de leiding van het samenwerkingsverband van zestien lagere overheden op zich heeft genomen, is uiterst verbouwereerd. In een brief aan de groep zegt zij vorige week in een bijeenkomst op het ministerie tekst en uitleg te hebben gevraagd. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft inmiddels gezegd steeds de andere overheden op de hoogte te hebben gehouden, maar die ontkennen dat.

Volgens het ministerie is sinds het aantreden van een nieuwe IJslandse regering niets meer betaald en werd de vijfde betaling ook uitgesteld.

Lees ook:Geld IJsland nu volledig terug
Lees ook:Proces om geld IJsland kostte AV vier ton
Lees ook:Eerste vier miljoen terug uit IJsland
Lees ook:‘Referendum IJsland staat los van bankvordering gemeente’
Lees ook:Geld uit IJsland voorlopig niet terug

16 reacties op “Raat kwaad op Min. Financiën

  1. frank

    Wordt het nu dan weer geen tijd om die gemeentelijke bijdrage aan die rijkssnelweg op losse schroeven te zetten? Ik kan de “woede” van de hr. Raat ( We zijn gewoon gepiepeld) in deze volledig begrijpen. Zo dienen overheden niet met elkaar om te gaan, zeker niet over de ruggen van de belastingbetaler. Ja, ja, die hr. Hellendal van de VVD, onze voormalige wethouder, heeft heel wat aangericht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gjzn

    Min F siddert van de geluiden uit Amstelveen…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Hahahaha!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Dat het om geld van de belastingbetaler gaat, had de vorige VVD-wethouder moeten bedenken toen hij het – met medeweten van het hele college – zo riskant belegde.

    Ik ben ook benieuwd of er niet nog meer financiele lijken uit die kast zullen rollen in de vorm van onduidelijke derivaten of afgekochte rente-risico’s.

      /   Beantwoorden  / 
  4. peterpc

    En dat is juist rvw, het hele college. Dat vergeet frank er altijd bij te vermelden. Maar of het toen in die tijd riskant was? M.a.w. waren er toen al tekenen van financieel onweer?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Al je geld zetten op 1 kaart is nooit verstandig. Dat heeft niets met het financiële klimaat te maken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. peterpc

        Ja hoor frank, de hele financiele wereld stortte in. Dus hoe had je je kaarten dan willen verdelen?

        Verder, als ik het goed begrijp, ga je met je geld naar 1 instituur (bank, beleggings-, verzekerings maatschappij, die dat dan weer verdeeld over een aantal fondsen (die dan risico vol tot geen risico zijn). En dat is aan de belegger om te bepalen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Omdat alle banken niet in 1 keer omvallen, maar als je zo veel mogelijk rendement wilt hebben, komt het gokelement natuurlijk steeds meer bovendrijven. Ik neem tenminste aan dat jij niet zo stom bent om al je geld bij 1 bank of op 1 financieel produkt te storten of wel?.

            /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    IceSave leek ons destijds natuurlijk ook aantrekkelijk, maar wij vonden het te riskant: Verdacht hoge rente, buitenlandse bank, moeizame terugbetaling bij evt faillissement. Het gemeentebestuur had destijds ook die verstandige afwegingen kunnen maken.

    Komen er straks nog meer lijken uit de kast rollen, zoals rentederivaten en andere riskante financiële producten waarvoor het illustere trio Hellendall, Groot en Van Zanen misschien gezwicht zijn?

    Waren de financiële specialisten van de gemeenteraad ook niet op de hoogte van riskante financiële activiteiten van het college?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Hellendall had zelf nog nooit van die IJslandse bank gehoord. Ambtenaren regelden het kennelijk. Dat is meteen daarna veranderd.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        Voor of na die affaire? Politici hebben ook wel eens last van een selectief geheugen.

          /   Beantwoorden  / 
  6. Robert van Waning

    Een wethouder van Financiën die nog nooit van IceSave had gehoord.. Las hij geen kranten? Dit ‘excuus’ maakt het alleen maar erger.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Inderdaad. Hij wist althans niet waar het geld uitstond.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Robert van Waning

    De gemeente had zelf besloten om inzake IceSave onafhankelijk van het Rijk te opereren. Raat had het Rijk niet nodig om dat geld uit Ijsland terug te halen. Daarom is hij er ook zelf een paar keer naar toe gevlogen. Lekker belangrijk, iedere keer natuurlijk met een bericht in de lokale krant die ik hier niet mag noemen. Dan is het toch niet gek dat het MinFin zegt: “Zoek het zelf maar uit”?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Niet Amstelveen alleen hoor. Grote groep gemeenten, provincie (die de gemeente natuurlijk stimuleerde) en een waterschap. Dus niet doen alsof Raat, toen net aangetreden, het zelf nou allemaal bedacht heeft in weerwil van de staat. Probleem was natuurlijk dat wij Robert van Waning niet als wethouder hadden.

        /   Beantwoorden  / 
  8. Robert van Waning

    Kritische burgers worden niet gewaardeerd in Amstelveen. Niet alleen bestuurders, raadsleden en ambtenaren hebben de pest aan ze, maar zelfs onze lokale journalisten. Die vormen een beschermingsmuur om ‘hun’ wethouder.

    @JB, u schreef: “Toen het Rijk ging procederen om de uitstaande miljarden terug te krijgen, besloot een groep gemeenten en de provincie Noord-Holland daarin niet mee te gaan. Die groep begon een eigen juridische procedure [..]”

    Logisch dat het Rijk dan verder zijn eigen plan trekt en de gemeenten het verder zelf laat uitzoeken, zoals zij zo graag wilden. Wethouder Raat heeft dus weinig reden om ‘woedend’ te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.