Gemeente krijgt iets ‘minder minder’ geld van Rijk

 

Herbert Raat, weth. Financien en Zorg

Herbert Raat, weth. Financien en Zorg

De gemeente krijgt van het Rijk volgend jaar iets meer geld dan werd verwacht. Dat blijkt uit de zogenoemde meicirculaire over de algemene uitkeringen uit het zogenoemde gemeentefonds. Er komt volgend jaar per saldo een meevaller van 1,9 miljoen euro uit dat fonds. In de aan de gemeenteraad gestuurde ‘Kadernota’, waarin de contouren voor de volgende begroting staan, kon daarvan nog geen melding worden gemaakt, omdat de circulaire van het Rijk er nog niet was. Die meevaller betekent niet dat er nu méér geld uit Den Haag komt.

Er komt ‘minder minder’, zegt wethouder Herbert Raat van Financiën. De gemeente moest zwaar bezuinigen. Een deel van de bezuinigingen was al ingevuld, voor € 3,4 moest dat nog gebeuren. Door de bescheiden meevaller resteert voor volgend jaar nog een tekort van € 1,5 miljoen.

Dat is resultaat van een groot aantal plussen en minnen, zegt Raat in een toelichting aan de gemeenteraad. Onder meer komt er voor ‘groot onderhoud’ drie ton naar Amstelveen.

In de Kadernota stond voor de periode 2015-2018 een structurele bezuinigingsopgave van 13,3 miljoen euro, goeddeels veroorzaakt door directe kortingen door het Rijk op het gemeentefonds en op over te dragen taken op het terrein van de zorg.

Daarnaast is sprake van wegvallende inkomsten door de crisis in de vastgoedmarkt. In de nota was tenslotte een bedrag opgenomen voor nieuw beleid. Tot de plussen en minnen hoort bijvoorbeeld dat er voor Jeugdzorg ruim een miljoen euro meer beschikbaar komt dan werd verwacht, maar voor de uitviering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ruim een miljoen minder. ‘Deze twee mutaties staan los van elkaar en geven een indruk van de schommelingen die aan de orde zijn. Op de bestaande Wmo-uitkering wordt per 2015 een korting van 2,2 miljoen euro doorgevoerd. Maar door de nieuwe decentralisaties – overheveling van Rijkstaken naar de gemeente – stijgt de omvang van de Amstelveense gemeentefondsuitkering volgend jaar met ruim 25 miljoen euro naar meer dan 90 miljoen euro.

Voor bijstandsuitkeringen krijgt Amstelveen veel minder dan andere gemeenten. Terwijl landelijk rekening door het Rijk wordt gehouden met een stijging van 10%, komt Amstelveen daarin volgens het Rijk niet5 verder dan 5%. Dat betekent van 2016 tot en met 2017 een nadeel van twee ton per jaar.

 

Lees ook:Financiele meevaller voor gemeente
Lees ook:Eerste vier miljoen terug uit IJsland
Lees ook:Meevaller gemeente op bijstandsuitkeringen loopt op tot 1,5 miljoen
Lees ook:Financiële positie gemeente sterk verbeterd
Lees ook:Personeel gemeente kost jaarlijks € 50 miljoen

Eén reactie op “Gemeente krijgt iets ‘minder minder’ geld van Rijk

  1. gjzn

    Een meevaller op de komende bezuinigingen. Spaar het groen a.u.b.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.