Gemeente wordt ‘mantelzorgvriendelijke werkgever’

 Esther Veenboer

Esther Veenboer

Het heeft meer dan twee jaar geduurd, maar eindelijk lijkt de gemeente nu stappen te ondernemen om erkend mantelzorgvriendelijke werkgeefster te worden. In april 2011 nam de gemeenteraad unaniem de PvdA ingediende motie “Voorbeeld voor Amstelveen” aan. Die moest ertoe leiden dat de gemeente een voorbeeld werd voor andere werkgevers op het gebied van mantelzorg.

Uitvoering van de motie betrof het in kaart brengen van het aantal ambtenaren dat mantelzorg geeft en daarna een beleid vaststellen dat het mogelijk maakt naast werk mantelzorg te kunnen verlenen op basis van goede afspraken. Over het algemeen schort het bij werkgevers aan communicatie over bestaande wettelijke verlofregelingen, zegt raadslid Esther Veenboer van de PvdA. De helft van het aantal werkende mantelzorgers is volgens haar daar niet mee bekend en 80 procent van hen ervaart knelpunten bij het uitoefenen van de zorgtaken in combinatie met werk.

Veenboer: “Mantelzorg is geen keuze, het overkomt je en zal door de vergrijzing, veranderingen in de zorg en de pensioen leeftijd steeds vaker worden verleend door werkende mensen. Het is dan ook heel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Als gemeente kun je dat beleid niet opleggen aan bedrijven, maar wel zelf het goede voorbeeld geven.”

Dat was twee jaar geleden het doel van de motie. Vorige week kondigde wethouder Raat (personeelszaken) aan dat er nu echt stappen worden ondernomen. De gemeente gaat op voor de erkenning als mantelzorgvriendelijke werkgever, zoals de motie vroeg. Die erkenning komt er naar verwachting eind van dit jaar. Dus ruim 2,5 jaar na de motie. Veenboer: “Het heeft wel langer geduurd dan oorspronkelijk de bedoeling was, maar dat komt doordat de ambtelijke organisaties van Amstelveen en Aalsmeer werden samengevoegd. Die samenvoeging koste veel mankracht en bovendien kon daarna het beleid op de nieuwe organisatie worden gericht”. Raat komt na de zomer met een voortgangsnotitie.

 

 

Lees ook:PvdA wil gemeente als mantelzorgvriendelijke werkgever
Lees ook:PvdA wil ruimte voor mantelzorgende ambtenaren
Lees ook:Gemeente wil voorbeeld werkgever zijn voor mantelzorgers
Lees ook:Gemeente ‘Mantelzorg vriendelijk’
Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.