Malaise bouwsector financieel probleem voor gemeente

De problemen in de bouw- en vastgoedsector betekenen forse verliezen voor de gemeente. Er wordt nauwelijks meer gebouwd en veel ruimte voor nieuwe grote bouwprojecten is er ook niet meer in Amstelveen. Die problemen komen bovenop de toch al noodzakelijke bezuinigingen, onder meer door het kabinetsbeleid. B&W gaan de gemeenteraad voorstellen de leges voor bouwvergunningen fors te verhogen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Tot nu toe betaalt men in Amstelveen met 2.1% van de bouwsom, minder dan het gemiddelde van 2,9% in de regio. Als de begroting en het legestarief voor dit jaar niet worden aangepast, ontstaat volgens de prognoses een exploitatietekort van ruim € 1,4 miljoen. Bij een verhoging van het tarief tot 2,9% per 1 april gaapt nog altijd een gat van bijna € 1,1 miljoen. Het college beschouwt 2013 als een overgangsjaar. Daarna moeten andere maatregelen worden genomen. In de meeste buurgemeenten schommelt het legespercentage rond de drie procent. Alleen Uithoorn ligt daar met twee procent ver onder. In Amsterdam centrum wordt 3,88 procent gevraagd.

De malaise in de bouw werkt door bij diverse gemeentelijke afdelingen, zoals Vastgoed, Vergunningen, Veiligheid en Handhaving. Maar ook andere afdelingen kunnen ermee te maken krijgen, waarschuwen B&W.  Er moet een ‘structurele heroverweging’ van de legestarieven komen, zegt het college.

De betaling van het ambtelijke apparaat komt in het gedrang en per soort dienstverlening moeten het tarief daarvoor minimaal kostendekkend zijn, vinden B&W. Maar daar kan het kennelijk niet bij blijven. Zo langzamerhand wordt het de vraag of de gemeente aan kostendekkende tarieven per dienst wel voldoende uit de voeten kan. Het college zegt ‘duurzame en toekomstbestendige oplossingen’ te zoeken, maar de gemeente moet wel aan wettelijke kunnen blijven voldoen, als reorganisatie van het ambtelijke apparaat – met maximaal flexibele inzet – nodig blijkt. Ook zeggen B&W te willen nagaan welke eisen aan het kennisniveau, de kwaliteit van de dienstverlening en omvang van het apparaat moeten worden gesteld.

 

 

Lees ook:Kabeltarief in een jaar 60 procent duurder
Lees ook:OZB-tarief gedaald wegens minder waardedaling huizen
Lees ook:Tarief OZB wordt verlaagd
Lees ook:OZB-tarief iets lager dan eerder betekend
Lees ook:OZB in procenten omlaag, in centen gelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.